2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Megállíthatatlannak tűnik a fertőzés a Diamond Princess fedélzetén

Megállíthatatlannak tűnik a Covid-19 járványt okozó koronavírus terjedése a Jokohamánál vesztegzár alá helyezett Diamond Princess tengerjárón, amelyen a japán egészségügyi miniszter vasárnapi bejelentése szerint 70 új fertőzöttet regisztráltak az előző naphoz képest.

  • Megállíthatatlannak tűnik a fertőzés a Diamond Princess fedélzetén

"A jelen pillanatig 1219 ember szűrését végeztük el, és 355 esetben lett a lelet pozitív" - jelentette be Kato Katszunobo az NHK japán közszolgálati televízió reggeli műsorában, hozzátéve, hogy közülük 73 ember tünetmentes.

A hajó fedélzetén 3700 utas és dolgozó tartózkodik. A tengerjárót azt követően vonták karantén alá, hogy egy Hongkongban kiszálló utasról kiderült: elkapta a vírust. Azóta a hajón egyre több a fertőzött, őket külön erre a célra kirendelt kórházakba viszik Japánban.

Közben Kínában harmadik napja csökken az új megbetegedések száma. Szombaton 2009 új beteget jegyeztek fel, amivel az összes fertőzött száma 68 500-ra emelkedett. Szombaton 142 ember halt bele a betegségbe, így az összes halálos áldozat száma 1665-re nőtt. A gyógyultak száma 9419-re emelkedett. A járvány Kínában továbbra is a kórokozó kiindulópontjának számító Hupej tartományban terjed a leginkább.

További vizsgálatokat végeznek a Westerdam üdülőhajó fedélzeten maradt utasain Kambodzsában

Az új típusú koronavírussal kapcsolatban további vizsgálatokat végeznek a Kambodzsában két nappal ezelőtt kikötött Westerdam üdülőhajó fedélzeten maradt utasainál és személyzeténél, mert a hajót elhagyó egyik amerikai utasnál utólag elvégzett vizsgálat alapján feltételezik, hogy a Hongkongból indult óceánjárón mégis jelen lehetett a leginkább Kínát sújtó fertőzés - közölték a helyi hatóságok vasárnap.

A 83 éves nő pénteken elhagyhatta az amerikai hajót, és 145 másik utassal együtt még aznap Malajziába repült. Kuala Lumpurban azonban megmutatkoztak nála a kór tünetei, kórházba szállították, elkülönítették, állapota stabil. Férjénél nem mutatták ki a fertőzés jeleit, de őt is megfigyelik.

A turistahajón vasárnapra 236 utas és 747 fős személyzet maradt.

A Westerdam pénteken kötött ki Kampongszom kikötővárosban , miután utasai két hetet töltöttek a hajó fedélzetén, és öt ország elutasította fogadását a COVID-19 néven emlegetett koronavírus-fertőzéstől tartva. A hajó a parttól távolabb horgonyzott le, és kambodzsai szakemberek mintát vettek azoktól, akik gyanús tünetet mutattak, majd az egészségügyi minisztérium közölte, hogy senki sem hordozza a COVID-19 vírusát, ezért engedélyt adtak a fedélzeten lévőknek a kiszállásra.

A tartományi kormányzat azonban a Kuala Lumpur-i fejleményeket követően közölte, hogy egyelőre senki sem hagyhatja el hajót, a távozás előtt újból megmérik testhőmérsékletüket is.

Kínában több mint 10 százalékkal visszaeshet az autóeladás az első fél évben

 

Kínában, a világ legnagyobb autópiacán az idei első fél évben akár több mint 10 százalékkal, az idei év egészében 5 százalékkal eshetnek az eladások tavalyhoz képest.

A kínai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, a CAAM egyik vezetője azt mondta, hogy az általuk becsült adatok arra az esetre érvényesek, ha még április előtt sikerül felülkerekedni a koronavíruson.

A CAAM januárban még csak 2 százalékos idei eladáscsökkenésre számított.

Kínában januárban 1 millió 941 ezer új járművet értékesítettek, 18 százalékkal kevesebbet tavaly januárhoz képest.

Decemberben a visszaesés jóval kisebb, 0,1 százalék volt.

Januárban már a 19. egymást követő hónapban jegyeztek fel eladáscsökkenést.

A CAAM adatai szerint januárban jelentősen visszaesett a járműgyártás is, a tavalyi azonos hónaphoz képest 24,6 százalékkal kevesebb, 1 millió 783 ezer jármű készült az ázsiai országban.

Januárban az elektromos és hibrid autók (new energy vehicles, NEV) értékesítése 54,4 százalékkal esett, a gyártásuk pedig 55,4 százalékkal zsugorodott.

Kínában tavaly már a második egymást követő évben csökkentek az autóeladások. A CAAM adati szerint 2019-ben 21,4 millió autót értékesítettek Kínában, 9,6 százalékkal kevesebbet az előző évinél.

A NEV-autók eladása több mint négy százalékkal, 1,2 millióra csökkent 2019-ben.

A Toyota a jövő héten újraindítja a termelést csaknem összes kínai gyárában

A Toyota japán járműgyártó újraindítja négy kínai gyárából háromban a termelést a jövő héten - közölte a japán járműgyártó.

A Toyota eredetileg azt tervezte, hogy a holdújévi ünnepek után szinte azonnal, február 3-án elindítja kínai termelését. Ezt az időpontot aztán február 10-ére tolta ki, majd a japán cég február 7-én bejelentette, hogy csak valamikor február 17-e után kezdődhet újra a járműgyártás.

A Toyota a hétvégén azt közölte, hogy két kínai gyárában már hétfőn, további egyben pedig kedden indul újra a termelés. A negyedik gyár termelésének beindításával kapcsolatban még nincs időpont.

A Toyota Motor tavaly közel 1,4 millió autót gyártott Kínában a belső piacra. A Toyota több autót ad el Kínában, mint Japánban.

Az új koronavírus miatt több más japán járműgyártó, így a Nissan Motor, a Honda Motor és a Mazda Motor is leállította a termelést kínai gyáraiban.

Újabb tisztviselőket menesztettek a járvány gócpontjának számító Hupej tartományban

Újabb tisztviselőket menesztettek az új koronavírus okozta járvány gócpontjának számító kínai Hupej tartományban, mert "nem voltak képesek felügyelni a kór megakadályozásával összefüggő feladatokat" - derült ki a tartományi pártszervezet fegyelmi és ellenőrzési bizottságának vasárnapi közleményéből.

A menesztett tisztviselők között van Vuhan város Hungszan körzetének helyettes vezetője, valamint a Huangkang város közelében lévő Csicsun megye helyettes vezetője. Mindkét terület a járvány terjedésének szempontjából a leginkább érintettek közé tartozik.

Jünhszi megyében is pártvezetőket mentettek fel tisztségükből. Az ellenük felhozott indoklások között szerepeltek a járvány kezelésével kapcsolatos jogsértések és szabálytalanságok, köztük az, hogy nem tettek lépéseket a fertőzésgyanús esetek kivizsgálására, a statisztikában pedig szándékosan alulbecsülték a megbetegedések számát, hamis adatokat közöltek, nem tettek komoly erőfeszítéseket a járvány megfékezésére, és felszínes jelentéseket készítettek a lehetséges fertőzések mértékéről.

A hupeji kormányzat megtiltotta a járművek közlekedését a tartományban, hogy elejét vegyék a vírus terjedésének. A korlátozás alól kivételt képeznek a rendőrségi járművek és a mentők, valamint a közösségi szolgálathoz kapcsolható más közlekedési eszközök. A tájékoztatás szerint rendszeres egészségügyi vizsgálat alá vetik a tartomány minden lakosát. A tartományi vállalatok pedig addig nem folytathatják a termelést, amíg nem kapnak arra engedélyt a kormányzattól.

 

Harmadik napja lassul a koronavírus-járvány Kínában

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!