2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Párizsi terror: több szervezet összehangolt akciója lehetett

,

2015. november 14., szombat 21:00, frissítve: vasárnap 11:06

Azonosították a párizsi terrortámadások egyik elkövetőjét az ujjlenyomata alapján. A fiatal férfi francia állampolgár, Párizstól 35 kilométerre egy kisvárosban lakott. Egy másik támadóról kiderült, hogy Görögországban regisztrált szír menekült, míg egy harmadiknál egyiptomi útlevelet találtak az egyenruhások. A francia hatóságok szerint több terrorszervezet összehangolt akciója volt a péntek esti támadás, aminek már 129 halálos áldozata van, és a sebesültek száma is meghaladja a 350-et.

Épp a német és a francia válogatott játszott, amikor a Stade de France stadion közelében öngyilkos merénylő robbantott, de ez a mérkőzésen is hallatszott. A helyszínen tartózkodó Francois Hollande elnököt a robbanás után azonnal kimenekítették a stadionból. A csapatok órákig nem hagyták el a stadiont a támadás után.

Közvetlenül a támadások után nem volt pánikhangulat Párizsban – erről számolt be egy magyar fotóriporter a Hír TV-nek. Pörneczi Bálint a helyszín közelében volt a merényletek idején: „A taxis is mondta, a meccset hallgatta, meg a fiammal a meccsről beszélgettek, és akkor mondta, hogy lövöldözés volt a metrón. Előfordul, az ember azt gondolja, hogy nem akkora dolog, és aztán kiírták a központból az információt a taxisoknak. Egy tabletre kiírták, hogy három robbantás a Stade de France-nál, ami olyan, mint nálunk a Népstadion, a nemzeti stadion” – számolt be a Hír TV-nek a magyar szemtanú.

Több helyszínen volt támadás, a stadionon kívül éttermeknél és szórakozóhelyeken is. A legtöbb áldozat a Bataclan klubban volt, ahol egy rockzenekar játszott, mintegy ezer vendég előtt. Itt fegyveresek lövöldöztek perceken keresztül, aztán lezárták a kijáratokat és túszokat ejtettek. „A bárban voltam, és azt hittem, tűzijátékot hallunk. Amikor megfordultam, akkor láttam a fiatal srácokat, akik 25 évesek se voltak, Kalasnyikovval. Azt mondták, hogy mindenki feküdjön le, amit megtettünk, de így is tüzet nyitottak. Időnként megálltak, szünetet tartottak, aztán folytatták” – mondta egy túlélő, Jerome Bartelemy.

Párizsi vérengzés

· IÁ: Terrorizáljátok őket »»»

· Gyertyagyújtás a Szent István-bazilikánál »»»

· A világ vezetői elítélték a támadást »»»

· Nagyon profik lehettek a terroristák »»»

· A magyar pártok elítélték az erőszakot »»»

· Ez egy elállatiasult cselekmény »»»

Az egyik túlélőnek a telefonja mentette meg az életét. „Épp az utcán mentünk át, amikor robbanás történt. Nem tudtam, mi történt, akkor láttam, hogy a telefonom fogta fel a repeszeket” – mondta egy túlélő.

A rendőrség szerint minden támadó meghalt, többen felrobbantották magukat. A terrorcselekményeket három, egymással összedolgozó csoport követte el a párizsi főügyész szerint.

Az egyik terrorista sejt főhadiszállása Brüsszelben lehet, a belga fővárosban már több embert őrizetbe vettek a rendőrök a merényletek ügyében. „A belga ügyészség kihallgatta ezeket a személyeket ma délelőtt. Részleteket a Belgiumban zajló nyomozás érdekében nem árulhatok el. Ezek a személyek Belgiumban éltek, és nem voltak ismertek a francia titkosszolgálatok előtt” – közölte Francois Molins párizsi főügyész.

A Bataclan koncertterem hátsó ablakin át menekültek az emberek. Fotó: Europress/AFP

A stadionnál robbantó egyik öngyilkos merénylőnél szíriai útlevelet találtak, a dokumentumot még októberben a görög hatóságok regisztrálták. A francia elnök az Iszlám Államot tette felelőssé a mészárlásért, a dzsihadista szervezet később magára is vállalta az összehangolt merényletek elkövetését.

„Polgártársaim, ami tegnap Párizsban és Saint-Denis-ben történt, a Stade de France-nál, az háborús tett volt. A háborúval szemben az országnak megfelelő lépéseket kell tennie. Ezt a háborús tettet egy terrorista hadsereg, egy iszlamista hadsereg követte el; Franciaország ellen, a világszerte fenntartott értékeink ellen, az ellen, akik vagyunk: egy szabad ország, amely megszólítja az egész világot” – jelentette ki a francia elnök.

Lezárták a Párizs jelképének számító Eiffel-toronyot is a hatóságok. Fotó: Europress/AFP

Franciaországban rendkívüli állapotot hirdettek és visszaállították a határellenőrzéseket. Szombaton az üzletek, éttermek, szórakozóhelyek nagy része zárva tart, a francia főváros utcái teljesen kihaltak.

„Jelenleg háborús helyzet van Párizsban a szükségállapot bevezetése miatt. Ez nagyon fontos. Legutoljára az algériai háború idején, 1961–62-ben volt ilyen re példa. Ez nagyon szokatlan sok francia embernek, különösen a fiataloknak. Úgy gondolom, hogy készen állunk, az egész lakosság kemény terrorellenes válaszlépésekre vár” – hangsúlyozta Frederic Pons, a Valeurs Actuelles. főszerkesztője.

A Charles de Gaulle repülőtéren is megszigorították az ellenőrzést. Fotó: Europress/AFP

A párizsi repülőtereken közben hatalmas sorok alakultak ki a szigorított biztonsági ellenőrzés miatt, a légikikötők területén pedig folyamatosan katonák járőröznek – csakúgy, mint Párizs utcáin, ahová 1500 egyenruhást vezényeltek ki a támadások után.

Megvannak az okai

Látszik, hogy az intézkedések inkább a lakosság megnyugtatását szolgálják, mintsem hogy komoly eredményeket hoznának, mondta a Hír TV-nek Somai Miklós, a Világgazdasági Kutatóintézet munkatársa. Rámutatott: ennek a terrorakciónak megvannak az okai, melyeket egy hosszú folyamat idézett elő, nem lehet rövid idő alatt rendbe hozni.

Hívja...
Folyamatos ügyeletet rendelt el a párizsi magyar nagykövetségen a külgazdasági és külügyminiszter. Ha magyar állampolgárnak segítségre van szüksége, azonnal hívja a követség 00-33-683-254-362-es telefonszámát, közölte Szijjártó Péter.

„A franciák állandóan beavatkoznak a világ minden táján, ezzel nem lehet leszámolni csak úgy” – hangsúlyozta a szakértő. Úgy véli, hogy a francia hadsereg bevetésének a Közel-Keleten minimális a hozadéka, inkább óriási károkat okoz. „Ha nem megy oda 10-szer annyi fegyver, mint amennyien az Iszlám Állam tagjai vannak, akkor esélytelen” – hívta fel a figyelmet Somai. A Világgazdasági Kutatóintézet munkatársa szerint a titkosszolgálati eszközöket kell fokozni, és komolyabban kell venni a jelentéseket is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!