2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:30

IÁ: Terrorizáljátok őket, hogy ne tudjanak aludni a félelemtől

2015. november 14., szombat 19:11, frissítve: szombat 19:49

Újabb terrortámadásokra buzdítja franciaországi követőit az Iszlám Állam. A párizsi merényletek után közzétett videóban a dzsihadisták egyik harcosa technikai segítséget is ígér a vállalkozóknak. A szír elnök szerint Párizsban most csak az történt, ami az ő országában már öt éve folyik. Ferenc pápa pedig kijelentette: a péntek éjjeli tragédiák a harmadik világháború részei.

A francia trikolór színeiben világít a San Francisco-i városháza, ahogy Toronto legmagasabb toronyépülete is. Így fejezték ki együttérzésüket a kanadaiak és az amerikaiak Franciaországgal a párizsi mészárlás után.

Az Egyesült Államok elnöke szerint az emberiség és az egyetemes értékek ellen intéztek támadást, és azt ígérte, minden támogatást megadnak a franciáknak az elkövetők felelősségre vonásához. „Franciaország a legrégebbi szövetségesünk. A francia nép mindig az Egyesült Államok mellett állt. Világosan azt az üzenetet küldjük, hogy a francia nép mellett állunk a terrorizmus és a szélsőségesek elleni harcban” – jelentette ki Barack Obama.

A német kancellár is felajánlotta a segítségét a franciáknak. Angela Merkel szerint péntek éjjel egész Európát érte támadás. „Ennek a szabadságellenes támadásnak nem csak Párizs volt a célpontja. Ez mindannyiunk ellen irányult, ezért együtt kell válaszolnunk rá” – mondta Angela Merkel.

Bassár el-Aszad szír elnök elítélte a párizsi merényleteket, ugyanakkor jelezte: szerinte a franciák és a Nyugat elhibázott Közel-Kelet-politikája is hozzájárult a tragédiához. „Ugyanilyen terrortól szenvedünk öt éve itt Szíriában. Ami tegnap Franciaországban történt, az nem választható el más terrorcselekményektől. A terror egyforma. Nem mondhatjuk, hogy más-más helyeken történik. Szíria, Jemen, Líbia, Franciaország, igazából ez mind ugyanaz a hely” – emelte ki Bassár el-Aszad.

A kormányerők és az Iszlám Állam elől egyaránt menekülő szírek pedig azt kérik a világtól, hogy ne azonosítsák őket a terroristákkal. „Láttuk a szíriai háborúban, hogy mit tesznek a terroristák, ezek az ostoba emberek, akik ezt teszik Párizsban, Szíriában, Amerikában vagy Németországban, bárhol máshol... Ezt nem tehetnék meg. Allah nem mondta, hogy embereket kell ölni. Nem ez az iszlám, nem ez a mi iszlámunk” – nyilatkozta egy szír menekült.

Az Iszlám Állam közben máris újabb támadásokra szólított fel legújabb propagandavideójában. „Azt üzenem a hitetlenség földjén, Franciaországon élő fivéreimnek és nővéreimnek, hogy terrorizáljátok az ottaniakat, hogy ne tudjanak aludni a félelemtől. Vannak elérhető fegyverek, autók, és kijelölt célpontok. Méreg is van, mérgezzétek meg Allah ellenségeinek vizét és ételét. Öljétek meg őket, köpjetek az arcukba, hajtsatok át rajtuk autóval. Tegyetek meg mindent, hogy megalázzátok őket, mert csak ezt érdemlik” – hangoztatta Abu Szalman, az Iszlám Állam harcosa.

Franciaország ad otthont Európa legnagyobb muszlim közösségének, és a menekültválság kezdete óta is több ezer közel-keleti migránst fogadott be.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!