2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

A magyar pártok kivétel nélkül elítélték a merényletsorozatot

2015. november 14., szombat 17:14, frissítve: szombat 20:04

A magyar közjogi méltóságok támogatásukról biztosították Franciaországot, a parlamenti pártok pedig elítélték az erőszakot. A Fidesz a merényletek miatt elhalasztja vasárnapra tervezett kongresszusát, a Gyurcsány-párt pedig napokig nem vesz részt a belpolitikai szócsatákban. A Jobbik viszont a baloldali pártok felelősségét firtatja.

A magyar kormány nevében Orbán Viktor még péntek éjszaka részvétét fejezte ki a párizsi terrortámadásokban elhunyt áldozatok hozzátartozóinak. Áder János köztársasági elnök a Francois Hollande francia elnöknek küldött részvéttáviratot, az Országgyűlés elnöke pedig a francia szenátus és nemzetgyűlés elnökeinek küldött levelében ítélte el az erőszakot.

A magyar pártok is kivétel nélkül elítélték a párizsi merényletsorozatot. A fideszes Varga Mihály az Európai Unió elleni támadásnak minősítette a párizsi merényleteket. „Nyilván egy ilyen helyzetben a magyar kormánynak is van feladata, van teendője, éppen ezért – ahogy ezt már bejelentettük korábban – megerősítjük a biztonsági intézkedéseket. Több rendőr lesz az utcán, ez az intézkedés már hatályba is lépett, tehát már több rendőr van az utcán” – nyilatkozta a nemzetgazdasági miniszter.

Az Együtt elnöke barbár tettnek nevezte, hogy ártatlan embereket ért terrortámadást. „Hol kemény szóval, néha pedig harccal, lehet, hogy most ennek jött el az ideje. A legfontosabb a közös európai, nemzetközi cselekvés, amelyben Magyarországnak partnernek kell lennie” – hangsúlyozta Szigetvári Viktor.

Az LMP társelnöke szerint a terrorcselekmény már nem csak Franciaország problémája. „Egészen sokkoló maga a hír. Egy dolog biztos, hogy alapvetően megváltoztak azok a körülmények, amelyekben az európaiak többsége el tudta képzelni a kontinensnek a jövőjét, mondjuk 10-15 évvel ezelőtt. És ez a mostani merénylet – ugyanúgy, mint a januári párizsi merénylet – két dologra rámutat: egyrészt ez önmagában nem egy európai országnak a tragédiája, és mi magyarok is csak akkor érezhetjük biztonságban magunkat, ha van egy mélyebb európai belbiztonsági terrorellenes együttműködés, van egy harmonikus együttműködés az európai titkosszolgálatok között” – így Schiffer András frakcióvezető.

Az MSZP választmánya együttesen rótta le kegyeletét és fejezte ki szolidaritását. „Azt kérem, hogy Európa vezetői, a NATO biztosítsa minden európai állampolgár biztonságát. Közös, hatékony cselekvésre van szükség. Az elmúlt 8 hónap azt bizonyította, hogy Európa gazdag, de lassú. Gyorsabb lépésekre van szükség a közös cselekvés területén” – emelte ki Tóbiás József MSZP-elnök.

„Ami Párizsban történt, az történhetett volna Budapesten, Szegeden, Pécsen vagy Debrecenben” – Párizs drámája a mi drámánk, mondta Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció elnöke bejelentette: pártja a következő napokra felfüggeszti belpolitikai tevékenységét. „A kérdés, hogy jobbá válik-e Európa vagy rosszabbá, hogy milyen következtetéseket fog levonni ebből a támadásból. Azt szeretném hinni, hogy Európa az emberi, az angyali és nem az ördögi hangjára fog hallgatni a támadást követően” – fogalmazott a DK elnöke.

„Gyurcsány Ferenc képéről valószínűleg lesült a bőr, azért amiért olyan politikát folytatott, ami ide vezetett Franciaországban is” – A Jobbik alelnöke szerint bevándorláspolitikájuk miatt a baloldali pártoknak felelősséget kell vállalniuk a történtek miatt. Volner János szerint a Fidesz által, a menekültügyi kvótarendszerről kezdeményezett aláírásgyűjtő akciót meghaladta az idő. „Magyarországnak nem aláírásgyűjtésre, hanem egy ügydöntő népszavazásra van szüksége, amellyel végleg lezárhatjuk az Európai Unió által ránk erőltetni próbált kvótarendszer kérdését” – jelentette ki Volner János.

A kormány nemzeti gyásznapot rendelt el vasárnap a párizsi terrortámadás után. A Fidesz pedig elhalasztja a párt ugyancsak erre a napra tervezett tisztújító kongresszusát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!