2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Nagyon profik lehettek a terroristák

2015. november 14., szombat 15:51, frissítve: szombat 17:17

A Hír TV által megkérdezett biztonságpolitikai szakértő szerint profi terroristák követték el a merényleteket. Georg Spöttle szerint a merénylők valószínűleg feddhetetlen előéletűek, ezért nem kerültek eddig a hatóságok látókörébe. Elemzők egyetértenek abban, hogy a merényletek a francia szélsőjobb megerősödéséhez vezethetnek.

A párizsi merényletek elkövetői valószínűleg eddig nem kerültek a titkosszolgálatok látókörébe, ezért tudták végrehajtani az összehangolt támadásokat – erről Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő beszélt a Hír TV-nek.

„Ugye hallottuk, hogy franciául beszéltek a merénylők egymással, tehát ők francia állampolgárok voltak és soha semmilyen bűncselekményt nem követtek el, vagy nem kerültek például a francia titkosszolgálatoknak a látókörébe. […] Ha igazából feddhetetlen előéletűek voltak, akkor előkészítették ezt a terrortámadást. Lehet látni, hogy nagyon profik voltak, megcsinálták ezeket a bombákat, ahogy amerikai hírcsatornák leközölték, nitrát alapú óriásbombákat, tehát műtrágya alapúak voltak ezek a bombák, amiket gázpalackokhoz kötöttek” – fogalmazott a biztonságpolitikai szakértő.

Szűcs Anita Franciaország-szakértő sem tartja valószínűnek, hogy a menedékkérők közé vegyülve érkeztek a támadók. „Ez elsősorban nem a bevándorlás problémája. Hollande is és a francia jobboldal is nagy hangsúlyt fektet arra, hogy ez alapvetően terrortámadás volt, ez nem a muszlim közösség és a francia közösség közötti civilizációs konfliktus, hiszen több millió muszlim él Franciaországban” – emelte ki a Corvinus Egyetem docense.

Az elemzők egyetértenek abban, hogy a támadások a bevándorlásellenes hangulat megerősödéséhez vezethet Franciaországban, amiből a szélsőjobboldali Nemzeti Front profitálhat. Somai Miklós szerint a merényletek után hozott terrorellenes intézkedések elsősorban a lakosság megnyugtatását szolgálják, de a terrorveszélyt nem csökkentik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!