2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Egyedül a Nagy Mongol Birodalom ellen 11:00

Botrány: Képtelen volt összhangban reagálni az ellenzék

,

2016. február 25., csütörtök 07:50, frissítve: csütörtök 12:47

Nem tudtak összehangoltan reagálni az ellenzéki pártok a választási irodánál tegnap történt botrányra. A Demokratikus Koalíció parlamenti bojkottra szólította fel az MSZP-t, a szocialisták azonban ezt elutasították. Az LMP feljelentést tett, a Jobbik parlamenti vizsgálóbizottságot hozna létre. A miniszterelnök a második Orbán-kormány idején elfogadott népszavazási törvényt kritizálta. Tegnap kopaszok csoportja akadályozta meg a szocialistákat a vasárnapi boltzárról szóló népszavazási kezdeményezés benyújtásában.

Szűkszavúkat voltak kedden a Nemzeti Választási Irodában annak a csoportnak a tagjai akik végül megakadályozták az MSZP-s Nyakó Istvánt, hogy ismét beadja a pártja népszavazási kezdeményét egy a vasárnapi boltzár miatti referendumról.

A Jobbik parlamenti vizsgálóbizottság előtt tisztázná, hogy ki adott utasítást a csoport tagjainak. „Elég valószínű, hogy Kubatov Gábornak lehet köze ezekhez az eseményekhez, meg kell őt hallgatni és meg kell vizsgálni a telefontos híváslistát, hogy az elmúlt napokban ki kivel milyen kapcsolatban állt. Mert az feketén-fehéren mutatja, milyen a szervezői háttér” – mondta Apáti István, a Jobbik országgyűlési képviselője.

Az LMP már kedden feljelenést tett, Schiffer András szerint nemzetbiztonsági kockázatai is vannak az Alkotmány utcában történteknek. „Ez kőkemény nemzetbiztonsági kérdés, itt nem babra megy a játék, ha egy ország kormány alvilági bandákkal tart fenn kapcsolatot, az az ország nemzetbiztonságát súlyosan veszélyezteti” – mondta Schiffer András frakcióvezető.

A Gyurcsány-párt parlamenti bojkottra szólította fel az ellenzéket, a Demokratikus Koalíció képviselői emellett országgyűlési határozati javaslatot nyújtanak be, amelyben kezdeményezik, hogy az Országgyűlés írjon ki népszavazást a vasárnapi boltzár eltörléséről.

„A DK szerint a magukat ellenzékinek valló pártok nem vállalhatnak közösséget azzal a szkinhed kormánnyal, amelyek verőlegényekkel fenyegeti a saját népét. A bojkottnak csak akkor van értelme, ha az ellenzék legnagyobb frakciója is csatlakozik a bojkotthoz” – fogalmazott Gréczy Zsolt, a párt szóvivője.

A szocialisták nem csatlakoznak a bojkotthoz, Tóbiás József azt mondta, tiszteletben tartják az ötletet, de fontosnak tartják a parlamenti részvételt. A pártelnök a hatóságok vizsgálatát hiányolta. „12 órája nem tudjuk, hogy a bűncselekmény, ami megtörtént a választási iroda épületében, mit tett az ügyészség, mit tett a rendőrség és kormány. Ki a felelős, hogy egy magyar állampolgár nem tudott élni állampolgári jogával, ki az, aki megrendelte a verőlegényeket, aki megakadályozták, hogy eljusson regisztrálni a maga népszavazási kezdeményezését” – hangsúlyozta Tóbiás József, a párt elnöke.

A miniszterelnök a méltatlannak nevezte a választási bizottság előtti eseményeket. Orbán Viktor szerint nyilvánvalóvá vált, hogy a népszavazással összefüggő egyes rendelkezések rosszak, amelyeken változtatni kell.

„Ezért én azt kezdeményezem, és azt kérem, hogy a választási iroda, vagy a Nemzeti Választási Bizottság, amelyben, ha jól emlékszem, a pártok is képviseltetik magukat, az elemezze ezt a helyzetet, nézzen szembe ennek a fenntarthatatlanságával, és tegyen javaslatot arra, hogy megváltoztassuk azokat a szabályokat, amelyek ma nem biztosítják a méltányos, fair és kulturált körülményeket azok számára, akik élni akarnak az állampolgári jogaikkal” – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor miniszterelnök.

A népszavazásról szóló törvényt az előző ciklusban a fideszes Navracsics Tibor nyújtotta be közigazgatási és igazságügyi miniszterként.

Pálffy: Nem történt bűncselekmény

Nem történt bűncselekmény a Nemzeti Választási Iroda épületében – mondta Pálffy Ilona Magyarország élőben című műsorunkban. A Nemzeti Választási Iroda elnöke ugyanakkor ígéretet tett az ügy kivizsgálására.

„A Nemzetei Választási Bizottság fog vele foglalkozni. A Nemzeti Választási Bizottság előtt, az ő kérésükre ismételten le fogjuk vetíteni legalább azt a két percet, amikor a kérdés benyújtásra került. De bárkinek a kérésére rendelkezésünkre áll, három ipari videókamera működik az utcán és bent is, ezt átnézve nem találtunk rendbontást itt sem. De bárki majd megnézheti, miután az NVB foglalkozott az üggyel” – mondta Pálffy Ilona.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!