2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Népszavazás lesz a menekültkvótáról

2016. február 24., szerda 14:00, frissítve: csütörtök 09:54

A letelepedési kvóta elleni népszavazási kérdés viszont már a Nemzeti Választási Bizottság elé került. A kormánynak ehhez alaptörvényt kell módosítania, mert nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettség ellen nem írható ki referendum. Fél évvel ezelőtt egyébként a fideszes Kósa Lajos még elképzelhetetlennek tartotta, hogy a migránskvóta ügyében népszavazást írjanak ki. A kabinetnek a Jobbik nyújtott segítséget, az ellenzéki párt az alaptörvény módosítására vonatkozó javaslatot már tegnap benyújtotta a parlamentnek. Ha a módosító átmegy a parlamenten, újabb uniós kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarország ellen.

„Tartsunk erről egy népszavazást, és teremtsük meg az alkotmányos feltételeket, és mutassuk meg Európának, Brüsszelnek, mindenkinek, hogy a magyarok elsöprő többsége nem kér ebből a kvótából” – Vona Gábornak, a Jobbik elnökének korábbi parlamenti felszólalása után másnap már be is adta az ellenzéki párt azt javaslatot, amely úgy módosítaná az alaptörvényt, hogy nemzetközi szerződésről is lehessen népszavazást tartani.

„A saját ötletünknek azért lennének további megoldási javaslataink, hiszen tavaly szeptember 21-én Vona Gábor volt az, aki Orbán Viktor napirend előtti felszólalására felvetette egy kvótaügyi országos népszavazás szükségességét mindenféle kvótaszerű megoldás elutasítása érdekében, és el kell hogy mondjam: itt van a kezemben az a papír, amit tegnap nyújtottunk be alaptörvény-módosítás gyanánt éppen azért, hogy egy ilyen népszavazás létrejöhessen” – mondta Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke.

A miniszterelnök a szerdai kormányülés szünetében rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány már meg is szövegezte a betelepítési kvóta elleni kérdést és beadta a nemzeti választási bizottságnak. „A népszavazás útja, az egy európai dolog, az európai politika része, ezért jó szívvel ajánljuk másoknak is. A kormány úgy gondolja, hogy Európa egyik legfőbb értéke a demokrácia is, és az Európai Unió is a demokrácia legfőbb pillérein áll. Ez pedig azt jelenti, hogy nem hozhatunk az emberek feje felett, az európai emberek akarata ellenére az életüket súlyosan megváltoztató, a jövő nemzedékek életét is meghatározó döntéseket” – fogalmazott a miniszterelnök a minap.

A nemzetközi jogász szerint uniós kötelezettségszegési eljárást vonhat maga után a népszavazási kezdeményezés. „Az alaptörvény és a választási jogszabályok egyértelműen rendelkeznek abban a kérdésben, hogy hatályban lévő nemzetközi szerződés, tehát ami Magyarország számára kötelezettséget jelent, azzal szemben népszavazás kiírásának nincsen helye. Egy kötelezettségszegési eljárás egészen biztosan kinézne az Európai Bizottság részéről egy ilyen norma beiktatása miatt az ország alkotmányába, az egészen biztos” – jelentette ki Lattmann Tamás nemzetközi szakjogász.

A szocialisták elnöke úgy fogalmazott, nem az a nemzeti sorskérdés, amit a miniszterelnök annak tart. „Tegye lehetővé, hogy az emberek dönthessenek egy napon arról is, hogy szeretnék-e állami tulajdonban tudni a földet, mert a föld, az nemzeti sorskérdés. És vannak még olyan kérdések, amelyeket az elmúlt napokban pontosan láttunk, sőt az elmúlt 16 hónapban pontosan látunk, hogy mennyire akadályoznak: én nagyon szeretném, ha a miniszterelnök úr lenne olyan bátor, és hozzákapcsolná a vasárnapi zárva tartás feloldásáról szóló népszavazási kezdeményezést” – így Tóbiás József.

A Gyurcsány-párt nem a letelepedési kvótát tartja a legfontosabb népszavazási témának. „Ennél a kérdésnél sokkal fontosabb ügyek állnak az ország előtt. Tehát: népszavazást kell kiírni azonnali hatállyal a vasárnapi boltbezárás megszüntetéséről, a Klik megszüntetéséről és harmadik kérdésként: az egészségügyi finanszírozás megoldásáról. Üsse kő: ha Orbán Viktor ehhez hozzá akarja csapni a saját kezdeményezését, akkor legyen négykérdéses ez a népszavazás” – mondta Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője.

Az LMP szerint a kormány tovább folytatja a referendum intézményének kiüresítését. „A mai lépésével a kormány tovább folytatja a népszavazás intézményének kiüresítését és ellehetetlenítését. A népszavazás, az a népé és nem a kormányé” – mutatott rá Ferenczi István közösségi részvételi szóvivő.

A referendum elrendeléséhez nem kell aláírást gyűjteni, arról a parlament dönt. A törvényi határidők betartásával leghamarabb szeptemberben nyilváníthatnak véleményt az állampolgárok a népszavazáson.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!