2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Egyedül a Nagy Mongol Birodalom ellen 11:00

Az MSZP feljelentést tesz, a Jobbik vizsgálóbizottságot állítana fel

,

2016. február 24., szerda 12:10, frissítve: hétfő 11:00

Az MSZP feljelentést tesz, a Jobbik vizsgálóbizottságot indítana, Gyurcsány Ferenc pedig bojkottra szólít fel a választási irodánál kedden történtek miatt.

Kopasz férfiak egy csoportja akadályozta meg kedden a szocialistákat a vasárnapi boltzárról szóló népszavazási kezdeményezés benyújtásában. A Magyar Nemzet szerint a társaságot egy büntetett előéletű férfi irányította. Cs. Mihály a Facebookon az FTC alkalmazottjának nevezi magát, és börtönökben készült fotókat is feltöltött magáról.

TASZ: Szabadságvesztés is kiszabható

Bűncselekményt követettek el azok, akik akadályozták az MSZP képviselőit abban, hogy népszavazási kérelmet adjanak be a Nemzeti Választási Irodához a vasárnapi zárva tartásról – állítja a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). A jogvédő szervezet szerint ezért akár többéves szabadságvesztés is kiszabható.



„Aki másokat fenyegetéssel vagy erőszakkal akadályoz abban, hogy népszavazási kérdéseket benyújtsanak, bűncselekményt követ el, amely szabadságvesztéssel büntetendő. Fontos hangsúlyozni, hogy az is törvénysértést követ el, aki pusztán azért nyújt be népszavazási kérdéseket, vagy azért lép be egy adott térbe, ahol népszavazási kérdéseket be lehet nyújtani, hogy ezzel másokat akadályozzon abban, hogy népszavazási kérdéseket nyújtsanak be” – mondta Mráz Attila, a TASZ jogi szakértője.

Orbán: Ez méltatlan
A miniszterelnök szerint meg kell változtatni azokat a szabályokat, amelyek nem biztosítják a kulturált körülményeket azok számára, akik élni akarnak az állampolgári jogaikkal. Bővebben>>>


Büntetőfeljelentést tesz az MSZP

A választási irodánál történtek miatt az MSZP büntetőfeljelentést tesz. Lukács Zoltán szocialista országgyűlési képviselő Magyarország élőben című műsorunkban azt mondta: a hatóságok is hibáztak, amikor nem tudták biztosítani egy népképviseleti szerv működését.

„Az a meggyőződésünk, hogy bűncselekmény történt. A Btk. szerint ha valaki a választási joggal összefüggően más jogát akadályozza, vagy a végrehajtásában akadályozza, az bűncselekményt követ el, amely három év szabadságvesztéssel sújtható” – mondta Lukács Zoltán MSZP-s országgyűlési képviselő.

Z. Kárpát Dániel: Ez felháborító

Jelenleg csak Észak-Koreában nehezebb népszavazást tartani, mint Magyarországon a Jobbik alelnöke szerint. Z. Kárpát Dániel Reggeli járat című műsorunkban azt mondta: parlamenti vizsgálóbizottságot kellene állítani a választási irodánál tegnap történtek miatt, amelyet a Jobbik vezethetne.

„A tegnapi incidens jóval többről szólt, mint egy párt kezdeményezéséről. Jóval többről szólt, mint egyébként csak a demokratikus berendezkedés további csorbításáról. Itt a vasárnapi népszavazás, egy esetleges fideszes kudarc akkora törést okozott volna, hogy nem rettentek vissza semmilyen eszköztől, hogy megakadályozzák, ami önmagában felháborító” – fogalmazott a Jobbik alelnöke.

Lázár: Nyerne a Fidesz

A Fidesz meg tudná nyerni a vasárnapi boltzárról szóló referendumot Lázár János szerint. Erről a kancelláriaminiszter egy tegnapi vitaesten beszélt. Az eseményen részt vevő Vona Gábor az utóbbi huszonhat év legmélyebb pontjának nevezte azt, hogy ma szinte lehetetlen népszavazást tartani. A Jobbik elnöke azt mondta: Gyurcsány Ferenc alatt volt az utolsó időszak, amikor egy népszavazást ünnepelni lehetett. A vitaest előtt a Miniszterelnökséget vezető miniszter újságíróknak azt mondta: mindenképp beszélni fog Kubatov Gábor Fidesz-alelnökkel a történtekről.


– Meg fogja kérdezni Kubatov Gábort, hogy mit kerestek ott a beosztottjai?
– Az ő beosztottjai voltak? Mert én ezt nem tudom, csak azokat a fölvételeket láttam, amelyek megjelentek önöknél és önöknél arra vonatkozóan, hogy volt lökdösődés és tülekedés.
– De fog erről tájékozódni nála?
– Feltételezem, hogy ez szóba fog kerülni, megkerülhetetlen” – nyilatkozta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A DK bojkottra szólít

Parlamenti bojkottra szólított fel Gyurcsány Ferenc pártja. A Demokratikus Koalíció szerint a Nemzeti Választási Iroda előtti támadás egyértelművé tette: a kormánypártok mindenáron meg akarják akadályozni, hogy a nép dönthessen az üzletek vasárnapi nyitva tartásáról. A párt képviselői emellett országgyűlési határozati javaslatot nyújtanak be, amelyben kezdeményezik, hogy az Országgyűlés írjon ki népszavazást a vasárnapi boltzár eltörléséről.

„A DK elnöke azt kezdeményezte, hogy az ellenzéki pártok a kétharmados szavazásokat kivéve bojkottálják az Országgyűlés plenáris üléseit. Gyurcsány Ferenc ezt levélben kérte. A DK szerint a magukat ellenzékinek valló pártok nem vállalhatnak közösséget azzal a szkinhed kormánnyal amelyek verőlegényekkel fenyegeti a saját népét a bojkottnak csak akkor van értelme, ha az ellenzék legnagyobb frakciója is csatlakozik” – mondta Gréczy Zsolt, a párt szóvivője.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!