2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Egyedül a Nagy Mongol Birodalom ellen 11:00

Zárt a kopasz sorfal, beelőzték az MSZP-t

2016. február 23., kedd 17:27, frissítve: szerda 07:46

Bomberdzsekis kopaszok akadályozták meg a szocialistákat a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kezdeményezés benyújtásában. Hiába mentek oda hajnali 6 órára, 4 másodperccel megelőzte őket egy nő, akit korábban engedtek az iktatóhoz a bomberdzsekisek.

Bomberdzsekis kopaszok várakoztak a Nemzeti Választási Iroda előtt. Hajnali 4-kor érkeztek, ők fogadták 6-kor az MSZP-seket is. Mindenki arra várt, hogy a Kúria döntsön a vasárnapi zárva tartás ügyében korábban beadott kérdésről. A kopaszok miatt a szocialisták az előtérig sem jutottak be.

„Az NVI biztonsági embere velük egyeztette azt, hogy ki léphet be az irodába és ki nem. Most egy példát mondok, jött egy úriember, aki a lábtörlő szőnyeget jött cserélni, és velük egyeztette itt a biztonsági őr, hogy bemehet-e lábtörlő szőnyeget cserélni” – mondta Lukács Zoltán szocialista országgyűlési képviselő.

Erdösi Lászlóné a szocialisták után érkezett, mégis hamarabb bejutott.

„– Nem nyilatkozom!
– Miért nem mondja el nekünk, hogy...
– Azért, mert én privát ember vagyok, és nem nyilatkozom, én nem vagyok politikus, kész.
– De miért jött ilyen sok férfival ide?
– Én sok férfival? Hát millió férfi volt itt.
– Akkor azt mondja, hogy ők nem önhöz tartoznak?
– Hát nyilvánvalóan.
– És mi szerepel az ön beadványában?
– Semmi!”

– mondta a nő.

A bomberdzsekisek sem voltak túl közlékenyek. Gőgös Zoltán szocialista elnökhelyettes is hiába próbált érdemi választ kapni tőlük:

„– És ennyire szeretnék, hogy be lennének zárva a boltok, vagy mi a gond? Ha megkérdezhetem, egyáltalán szabad?
– Diétázunk!
– Ah, értem. Jó. Hát én is egyébként, csak időben kezdjék el, mert akkor nem lesznek cukrosak, mint én.”

Nem sokkal dél előtt tette közzé a döntését a Kúria. Elutasították a korábbi referendum kezdeményezést, így új kérdés előtt nyílt meg a lehetőség. A bőrdzsekisek gyorsak voltak: feltartóztatták az MSZP-s képviselőt, így az utánuk jövő nő hamarabb benyújthatta irományát. Ezúttal 4 másodpercen múlt a szocialisták népszavazási kezdeményezése a vasárnapi zárva tartásról.

„Amikor megjött nekem is a jelzés, hogy a Kúria honlapjára felkerült, ez egy ilyen világ, a döntés, miszerint újra megnyílik a lehetőség a népszavazási kérdés beadásához, abban a pillanatban kértem engedélyt, hogy akkor hadd mehessek előre. Zárt a sorfal, egy-két taszítás, és nem a hölgy, hanem egy fiatalember, aki elől állt, ehhez a csapathoz tartozott, félreértés ne essék, ez már blokkolt is” – számolt be Nyakó István, az MSZP országgyűlési képviselője. Vagyis állampolgári jogaival nem tudott jogszerűen élni egy közhivatalban, tette hozzá a szocialista politikus.

Az NVI elnöke ígéri, kivizsgálják

A választási iroda elnöke azt ígérte, a következő ülésen kivizsgálják, hogy szabályos volt-e Erdősi Lászlóné népszavazási kérdésének érkeztetése, de Pálffy Ilona úgy gondolja: ők a szabályok szerint jártak el.

„Annyit ellenőriztünk, hogy mindenkinek a kezében volt egy népszavazási kezdeményezés, de alkotmányos alapjoga minden magyar választópolgárnak, hogy népszavazási kérdést nyújtson be. Mi senkit nem küldhetünk el, addig pedig nem ellenőrizhetjük, amíg nem csekkoltak be, így szól a szabályzat” – mondta Pálffy Ilona.

A földprivatizáció tilalmáról szóló népszavazási kezdeményezéssel viszont sikerrel járt az MSZP. Bár Gőgös Zoltán kérdésének hitelesítését első körben elutasított a Nemzeti Választási Bizottság, a Kúria átengedte azt. A szocialista elnökhelyettes és szakpolitikus arról kérdezné meg a választókat, hogy a parlament törvényben tiltsa-e meg az állami tulajdonú termőföldek értékesítését.

Egy volt fideszes jelölt neje előzte be az MSZP-t

Bár a szocialistákat megelőző nő tagadta, hogy bármi köze lenne a bomberdzsekis férfiakhoz, egy fotó az ellenkezőjét támasztja alá. Az Origo.hu egyik fényképe szerint ugyanis a kigyúrt kopasz férfiak kezében ugyanaz a népszavazási kezdeményezés volt, mint az idős nőnél. A beadványon az aláírás is Erdősi Lászlónéé. Az idős nő egyébként a herceghalmi polgármester, Erdősi László András felesége. Az Indexnek a férfi nem cáfolta, hogy a feleségéről van szó, de arról nem volt hajlandó beszélni, hogy mi ösztönözte arra a nőt, hogy népszavazási kérdést adjon be. Erdősi László András 2010-ben a Fidesz jelöltje volt az önkormányzati választáson, 2014-ben viszont függetlenként nyert a kormánypártok jelöltje ellen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!