2022. 05. 22. Vasárnap Júlia, Rita napja
Jelenleg a TV-ben:

Troll - A keménymag szájkosár nélkül

Következik:

Hazahúzó 01:00

Gazdaság

Mégis van pénz a BKV-nál, megállapodtak a bérfejlesztésekről

Teljesíti a főváros és a BKV Zrt. a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének követeléseit, azaz a BKV dolgozók bérfejlesztése keretében átlagosan tizenöt százalékos mértékű alapbérfejlesztésről állapodtak meg a felek. A szakszervezet már a nyáron azért lobbizott, hogy a jelentős béremelés mellett az egyéb juttatások mértéke is hasonlóképpen emelkedjenek, ráadásul a szakszervezet és a főváros megállapodott abban, hogy a minimálbér-emelés mértékéhez kötik a fővárosi cégek bérfejlesztését. Mivel a kormány jelentős minimálbér-emelést hajtott végre, teljesülhetett a szakszervezetek tizenöt százalékos követelése is.

– A megállapodás az átlagosan tizenöt százalékos mértékű alapbérfejlesztésen kívül – amely 2022. január 1-től érvényes – további elemeket is tartalmaz – közölte a BKV Zrt. sajtóosztálya. 

Kiemelték: a BKV-nál eltöltött idő elismeréseképpen 2021-ben bevezetett „Budapest-pótlék” mértéke tizenöt százalékkal emelkedik. Továbbá ugyanennyivel nő a diplomás munkakörben foglalkoztatottak bérminimuma. A jutalom alap szintén tizenöt százalékkal, 95 000 forintra emelkedik.

– A munkavállalók 2022-ben is jogosultak az év végi egyösszegű juttatásra, melynek összege húszezer forintra emelkedik, az adójogszabályok által biztosított mérték szerint. A Bértarifa Rendszer továbbfejlesztése érdekében a bérfelzárkóztatást szolgáló szenioritási szorzó értéke 0,45 százalékra nő, legfeljebb húszezer forintos korláttal – sorolta a fővárosi közlekedési társaság.

A 2022-es végleges bérmegállapodás az Igazgatóság jóváhagyásával fog életbe lépni.

Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke korábban lapunknak elmondta: biztos a tizenöt százalékos béremelésben, ugyanis a főváros és a bérszövetségbe tömörült szakszervezetek által a nyáron aláírt hároméves bérpolitikai megállapodás kimondja, hogy a minimálbér emelés mértékéhez köti a fővárosi cégek bérfejlesztését. Már nyáron sejteni lehetett, hogy a kormány jelentős minimálbér-emelést tervez végrehajtani, ezért nem történhetett meg az, hogy a BKV kihátrál a korábbi megállapodásból.

A fővárosi cégeknél történő bérfejlesztés rámutatott arra: valójában nem olyan tragikus a pénzügyi helyzete a BKV-nak, mint ahogyan arról a fővárosi városvezetők nyilatkoztak.

– A rekordszintű iparűzésiadó-bevételeknek, másrészt a kormány járulékcsökkentésének köszönhető, hogy a főváros a BKV-nál jövőre 15 százalékos béremelést tervez – közölte korábban Wintermantel Zsolt, a Budapesti Közlekedési Zrt. fideszes igazgatósági tagja. A politikus emlékeztetett rá, hogy ilyen szintű béremelésre utoljára Tarlós István idején, 2017-ben volt példa.

– Ha ezt most meg tudja lépni Budapest, végleg összeomlik Karácsony főpolgármester kivéreztetésről szóló hazugságkampánya – hangsúlyozta. Kitért arra is, hogy a fővárosi önkormányzat saját számításai szerint is csúcsot jelentő, 167,4 milliárd forintot szedhet be iparűzési adóbevételként, ami 104 százalékos teljesülés a 2019-es adatokhoz képest.

Idén összességben 10,5 milliárd forintból fejleszti a béreket a főváros a BKV-nál. Ebből mintegy 8,8 milliárdot a főváros a saját büdzséjéből ad, 1,7 milliárd forint pedig az állami járulékcsökkentés eredménye, amelyet a BKV házon belül is tarthat, de béremelésre is fordíthat. 

Fotó: Bach Máté /Magyar Nemzet

Magyar Nemzet

 

Ezek is érdekelhetik

Top10 - Térjünk a lényegre!

Legfrissebb híreink

Svenk: Fejest ugrunk a „vizes” filmek világába

Bemutatták a Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszóról szóló életrajzi dokumentumfilmet. Stábunknak a filme elkészülésének körülményeiről mesélt Lajos Tamás producer és Pálinkás Norbert rendező.

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!