2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Gazdaság

Libamáj: kevés is elég lenne az ágazat megmentéséhez

A fővárosi piacokon eladott libamáj 90 százaléka valójában kacsamáj. A csalókat a hatósággal közösen a Libamájfesztivál szervezői buktatták le. Ők immár 5. éve szervezik meg a liba- és kacsaételeket népszerűsítő rendezvényt. Számításaik szerint az ágazat megmentéséhez elég lenne, ha minden magyar család legalább 30 deka libamájat fogyasztana évente.

Alig telt el két óra a kapunyitást követően és máris több mint nyolcszázan látogattak el a Libamájfesztiválra. „Lehet, hogy át tudnának vágni egy-egy ilyen alkalommal. Úgyhogy biztos, hogy melléfogna az ember könnyen. Még a gyakorlott háziasszonyok is” – mondta a Hír TV-nek az egyik résztvevő.

Ezt igazolják a fesztivál szervezőinek próbavásárlásai is. A legnagyobb budapesti piacokon tízből kilencszer kacsamájat adtak el a kereskedők, a csalást az Élelmiszer-biztonsági Hivatal laboratóriumi vizsgálatai megerősítették.

A libamájnak nagyobb a presztízse, Magyarország adja a világ libamájtermelésének 80 százalékát. Az elmúlt évek nemzetközi lejárató akciói azonban sok tenyésztőt tönkretettek, vagy a csőd szélére juttattak. Egyes számítások szerint őket meg lehetne menteni, ha minden magyar család legalább 30 dkg libamájat venne évente.

„A 30 deka összesen 2000 forint. Mi ezt kiszámoltuk. Ezzel az az ágazat, amit anno tönkretett a Négy Mancs és az ellencselekvések, vissza tudna fejlődni egy olyan magas szintre, hogy mind presztízsében, mind azoknak a családoknak, akiknek anno elvették a megélhetését, vissza tudnánk adni azt, ami egyébként jár” – mondta Pap Krisztián, a Kézműves Magyar Ízek Vásárának cégvezetője.

A Libamájfesztivált ötödik alkalommal rendezik meg Budapest belvárosában.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!