2021. január 20.,
szerda, Fábián, Sebestyén napja

Komolyabb bajba sodorhatja a húspiacot az afrikai sertéspestis

Magyar Nemzet

2020. szeptember 15., kedd 07:32

Veszélybe sodorhatja az európai, így a hazai húspiacot az afrikai sertéspestis németországi megjelenése. Az európai piacon egyre valószínűbb, hogy jelentős sertéshústöbblet jelenik meg, mivel Kína már ki is tiltotta piacról a német termékeket. Az átmenetileg beragadó, jelentős készletek miatt nagy áresés várható, amely tönkreteheti a gazdálkodókat - írja a Magyar Nemzet.

Komoly aggodalmakat okozott az euró­pai, így a magyarországi húspiacon az afrikai sertéspestis megjelenése Németországban. Az emberre ártalmatlan vírust ugyan egyelőre csak a vaddisznókban mutatták ki, ám a nagy nemzetközi célpiacoknak – beleértve Kínát – a tapasztalatok szerint ez is elegendő arra, hogy részben vagy egészben korlátozzák a németországi importot.

Kínába jelentősen nőtt az elmúlt időszakban az európai kivitel, mivel a távol-keleti országban a sertéspestis óriási pusztítást végzett, beleértve a vírus terjedésének megakadályozása érdekében leölt állományokat is.

– Újabb súlyos gondot okoz a hazai húságazatnak az afrikai sertéspestis németországi megjelenése.

A németek bejelentését követő félelmek beigazolódtak: Kína már megtiltotta a Németországból érkező importot, ezzel jelentős áru ragadhat be az európai piacra – mondta a Magyar Nemzet megkeresésére Éder Tamás.

A Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke az első piaci információkkal kapcsolatban elmondta,

már most jelentősen estek a német felvásárlási árak, amelyek hatással lehetnek a magyarországi nagy feldolgozók átvételi áraira is.

Az uniós piacon így immár szinte biztos, hogy rövid távon jelentősen olcsón, önköltségi ár alatt, dömpingszerűen jelenhet meg a Németország elleni korlátozások miatt megmaradó sertéshús,

amely nem csak hazánkban okoz gondot. A legnagyobb európai sertéshús-előállító ország ellen bevezetett korlátozásoknak azok az európai országok lehetnek a haszonélvezői, amelyek így többet képesek szállítani a Távol-Keletre.

Ezzel szemben Németország környező országai várhatóan felszívják a többlet jelentős részét, ezzel pedig

Magyarországon is drasztikusan csökkenhetnek a felvásárlási árak, veszélybe sodorva a hazai ágazati szereplőket.

Éder Tamás hozzátette: a Hússzövetség és az agrártárca ezért önmérsékletre szólítja a kiskereskedelmi láncokat, és azt kéri, továbbra is a hazai termékeket részesítsék előnyben az olcsón értékesített német felesleg helyett.

Magyar Nemzet