2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Gazdaság

Komolyabb bajba sodorhatja a húspiacot az afrikai sertéspestis

Veszélybe sodorhatja az európai, így a hazai húspiacot az afrikai sertéspestis németországi megjelenése. Az európai piacon egyre valószínűbb, hogy jelentős sertéshústöbblet jelenik meg, mivel Kína már ki is tiltotta piacról a német termékeket. Az átmenetileg beragadó, jelentős készletek miatt nagy áresés várható, amely tönkreteheti a gazdálkodókat - írja a Magyar Nemzet.

  • Komolyabb bajba sodorhatja a húspiacot az afrikai sertéspestis

Komoly aggodalmakat okozott az euró­pai, így a magyarországi húspiacon az afrikai sertéspestis megjelenése Németországban. Az emberre ártalmatlan vírust ugyan egyelőre csak a vaddisznókban mutatták ki, ám a nagy nemzetközi célpiacoknak – beleértve Kínát – a tapasztalatok szerint ez is elegendő arra, hogy részben vagy egészben korlátozzák a németországi importot.

Kínába jelentősen nőtt az elmúlt időszakban az európai kivitel, mivel a távol-keleti országban a sertéspestis óriási pusztítást végzett, beleértve a vírus terjedésének megakadályozása érdekében leölt állományokat is.

– Újabb súlyos gondot okoz a hazai húságazatnak az afrikai sertéspestis németországi megjelenése.

A németek bejelentését követő félelmek beigazolódtak: Kína már megtiltotta a Németországból érkező importot, ezzel jelentős áru ragadhat be az európai piacra – mondta a Magyar Nemzet megkeresésére Éder Tamás.

A Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke az első piaci információkkal kapcsolatban elmondta,

már most jelentősen estek a német felvásárlási árak, amelyek hatással lehetnek a magyarországi nagy feldolgozók átvételi áraira is.

Az uniós piacon így immár szinte biztos, hogy rövid távon jelentősen olcsón, önköltségi ár alatt, dömpingszerűen jelenhet meg a Németország elleni korlátozások miatt megmaradó sertéshús,

amely nem csak hazánkban okoz gondot. A legnagyobb európai sertéshús-előállító ország ellen bevezetett korlátozásoknak azok az európai országok lehetnek a haszonélvezői, amelyek így többet képesek szállítani a Távol-Keletre.

Ezzel szemben Németország környező országai várhatóan felszívják a többlet jelentős részét, ezzel pedig

Magyarországon is drasztikusan csökkenhetnek a felvásárlási árak, veszélybe sodorva a hazai ágazati szereplőket.

Éder Tamás hozzátette: a Hússzövetség és az agrártárca ezért önmérsékletre szólítja a kiskereskedelmi láncokat, és azt kéri, továbbra is a hazai termékeket részesítsék előnyben az olcsón értékesített német felesleg helyett.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!