2020. szeptember 27.,
vasárnap, Adalbert napja

Így segítené a magyar export bővülését a kormány

2013. szeptember 18., szerda 18:28, frissítve: szerda 20:50

Közös vállalatokat hozhat létre a jövőben a magyar és az orosz mezőgazdasági minisztérium a mezőgazdasági termékforgalom növekedése érdekében. Többek között ebben állapodtak meg a két ország képviselői a magyar–orosz gazdasági vegyes bizottság szerdai ülésén.

Szijjártó Péter, a kormány külgazdasági államtitkára a bizottság ülése után arról is beszámolt, hogy közös banki megállapodást kötöttek a közös üzletek finanszírozására. Az orosz és a magyar kormány tagjai emellett tárgyaltak a mobiltelefonok roaming díjainak csökkentéséről és a Magyarországon tanuló orosz ösztöndíjas diákok számának emeléséről.


– Úgy látjuk, hogy az exportunk növelésének legfontosabb forrása a mezőgazdaság és az élelmiszeripar. Azért, hogy tovább tudjuk növelni ezt az exportunkat, a gazdasági vegyes bizottság ülésén megállapodás született arról, hogy a két ország mezőgazdasági minisztériumai megkezdik közös vállalatok létrehozásának előkészítését annak érdekében, hogy a mezőgazdasági forgalmunk növekedni tudjon – számolt be Szijjártó Péter. – 2012 első négy hónapjában 73 millió euróért exportáltunk, 2013 első négy hónapjában pedig 95 millió euróért. 23 milliós, 30 százalékos növekedést tud felmutatni az agrárexportunk Oroszország irányába az év első négy hónapjában – tette hozzá.

Forrás: Hír TV