2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Folyamatosan átszabják a belvárosi parkolást

A VIII. kerületben megszűnik az ingyenesség már az első autóra is, a VII.-ben szigorítanak a másodikra, lépnek a parkolóházak is  

  • Folyamatosan átszabják a belvárosi parkolást

A legtöbb európai főváros parkolási gondokkal küszködik, ez alól természetesen Budapest sem kivétel. Egyre több autó jelenik meg az utakon, beleértve a lakosság által használt gépjárműveket és az agglomerációból munkába járáshoz használt autókat is. Ezen felül az elektromos autók egyre népszerűbb megjelenése, valamint az ezekkel járó kedvezmények, mint pl.: ingyenes parkolás és töltés tovább növelte a megoldandó problémát, mert az önkormányzatok nem voltak felkészülve a felmerülő nehézségekre.  

Éppen emiatt 2023. január 1-jétől ismét változtatnak a parkolás rendjén a VIII. kerületben - pár speciális eset kivételével megszűnik az ingyenes parkolási lehetőség a helyi lakosoknak. A szeptember 5-től éles fővárosi zónás parkoláshoz illeszkedve a lakossági parkolási engedélyek „A”, „B” és „C” zónák alapján kerülnek megállapításra. Zónától függően 18.000 és 30.000 forint közötti összeget az első autóra, a másodikra ennél is többet kell már fizetni.  2023. január 1-től az újonnan épített, használatbavételi engedélyt ezt követően megszerző új építésű lakóépületekben lakók már nem igényelhetnek kedvezményes lakossági várakozási hozzájárulást.  

A fővárosi közgyűlés szeptembertől szabta át a sok éven át változatlan rendszert. Ez alapján az A-jelű zónában 8 és 22 óra között 600 forintba kerül óránként a parkolás, a B-jelűben 450 forint az óradíj 8 és 20 óra között, a C-zónában 8-18 óra között 300 forint, a D-zónában pedig ugyancsak 8-18 óra között 200 forint. Az A-B-C zónákban legfeljebb három órát lehet parkolni, a D-zónában ez nincs korlátozva. A korábbi parkolási díjak 175 és 525 forint között mozogtak. 10 százalékkal nőtt a parkolási díjas zónák területe is ősztől.  

Az önkormányzatok döntése a parkolóházakra is hatással van. A legnagyobb fővárosi szereplő, a Care Park új díjstruktúrát alakított ki, figyelembe véve a jelenlegi gazdasági helyzetet, ami az óradíjas parkolások esetében átlagos 20-25% áremelést jelent. A főváros által most bevezetett egységes tájékoztató táblák a Care Parknál régóta az alapszolgáltatás részei, ezek segítenek megtalálni a parkolóhelyeket, kijáratot, vagy éppen a fizetőautomatát. Azért a parkolóházak a biztonságos parkoláson túl azzal még előnyben vannak az utcai parkoláshoz képest, hogy 0-24 órás diszpécserszolgálatot is nyújtanak.  

A VII. kerületi képviselő-testület a minap döntött: az ott lakók első autója számára marad az ingyenes a parkolás. A második autó esetében az új rendelet 30-100% közötti kedvezményt ad. 30%-os kedvezményt az EURO 3-as besorolású autókra, 50%-ot EURO 4-es besorolásúakra, 70%-ot a hibrid vagy EURO 5-ös autókra és 100%-ot a teljesen gáz vagy elektromos üzemű autókra. És itt is figyelembe kell venni, hogy a kerület „A” vagy „B” zónás részéről van szó. 

Forrás: Figyelő

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!