2021. 09. 27. Hétfő Adalbert napja
Jelenleg a TV-ben:

Magyarország élőben

Következik:

Hírek 09:00

Gazdaság

Benyújtották az Országgyűlésnek a jövő évi költségvetést

Jövőre több terület is nagyobb forrással gazdálkodhat. Nagyobb összeg jut a családok támogatására, otthonteremtésre, emellett megjelenik a 25 év alattiak szja-mentessége. A nyugellátásokra 255 milliárddal jut több, valamint 160 milliárd forint rendelkezésre áll a 13. havi nyugdíj újabb elemének visszaállítására. Az egészségügyi béremelés 460 milliárdos forint tétel lesz.

Varga Mihály ma benyújtotta a parlamentnek a jövő évi költségvetés tervezetét. A pénzügyminiszter elmondta, hogy a 2022-es költségvetés Magyarország újraindításának költségvetése lesz, melyet azért készítettek már most el, hogy a gazdaság résztvevői időben megtudják, mit tervez a kormány. Jelezte, hogy a gazdaságpolitika a válság alatt sem változott: az adók csökkentése, a munkahelyek és a családok védelme és a beruházások ösztönzése a főbb pontok.

 

Az újraindítás feladatai: lehetővé kell tenni, hogy az eddig kényszerűen nem, vagy csak részben üzemelő vállalkozások beindulhassanak, az állások ne vesszenek el. A kormány dinamikus, 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel számol jövőre, így a gazdaság visszaáll az erős növekedési pályára, miután már idén is négy százalék fölötti növekedést várnak. Az adósságpályát is csökkenő pályára akarják állítani, tavaly 80,1 százalékra nőtt a GDP-arányos államadósság, idén 79,9 százalék lesz. Jövőre 79,3 százalék a célszám. Az inflációt a jegybanki célnak megfelelő három százalékra tervezik.

A hiány mértékét úgy határozták meg, hogy fennmaradhasson az adósságcsökkenés, ugyanakkor fedezhetők legyenek azok a többletköltségek, amelyek szükségesek a gazdasági újraindításhoz. A költségvetési hiány már idén is alacsonyabb lesz, mint az uniós átlag, és az államadósság szintje is az átlag alatt marad.

Jövőre több terület is nagyobb forrással gazdálkodhat. Több jut a családok támogatására, otthonteremtésre, emellett megjelenik a 25 év alattiak szja-mentessége. A nyugellátásokra 255 milliárddal jut több, valamint 160 milliárd forint rendelkezésre áll a 13. havi nyugdíj újabb elemének visszaállítására. A nyugdíjak az infláció mértékében nőnek, de magas gazdasági növekedés esetére nyugdíjprémiumra is félretesz a költségvetés. Az egészségügyi béremelés 460 milliárdos forint tétel lesz. A szociális hozzájárulási adót jövőre is két százalékponttal akarják csökkenteni, a 2016-ban megindított programnak megfelelően.

A munkanélküliségi ráta Varga Mihály szerint a gazdaság újraindításakor vélhetőn visszaáll a 2020 februári, tehát a járvány előtti igen alacsony szintre. A jövő évre hét százalék fölötti átlagos béremelkedési ütemmel számolnak.

Varga Mihály: Elkészült a jövő évi költségvetés tervezete

Fotó: Facebook

 

 

Magyar Nemzet, HírTV

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Jó minőségű borra számítanak idén a szőlősgazdák

Bár a nyár száraz volt, az évszak végén érkezett eső a fajták nagy részénél segítette az érést. 2021. szeptember 27.

Kovács Zoltán: A magyar vadgazdálkodás példaértékű

5 évvel ezelőtt alakították ki azt a jogi keretet, amely ma a vadászatot szabályozza. 2021. szeptember 26.

Élelmiszer- és üzemanyaghiány Nagy-Britanniában

A Brexit után kialakult sofőrhiány a lakossági élelmiszer- és üzemanyagellátásban is fennakadásokat okoz. 2021. szeptember 26.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!