2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Szabad Európa

Következik:

Napindító 04:00

Gazdaság

A Zoltek Zrt. az Év Vállalata

A jövő héttől kapható az újságárusoknál a Figyelő TOP200 évkönyv. A kiadvány a hazai legnagyobb és leggyorsabban növekvő vállalkozásokat állítja sorrendbe, az Opten Informatikai Kft. adataira támaszkodva. Az évkönyv idei tematikája az újranyitásra, a gazdaság talpra állítására, a makrogazdasági folyamatokra fókuszál. A Figyelő üzleti hetilap szerkesztősége több mint 20 éve állítja össze a legnagyobb vállalkozások rangsorát.

  • A Zoltek Zrt. az Év Vállalata

Nagyon nehezen lehet értelmezni a 2020-as vállalati pénzügyi évet, ugyanis a Covid hatásai összehasonlíthatatlanná teszik más esztendőkkel. Rendszerint a 2008-as pénzügyi válságéihoz hasonlítják a folyamatokat, de akkor a világ gazdasága egy csapásra forráshiányos lett, ezzel szemben most komoly eszközállományok várták ugrásra készen a cégeket. A globális gazdaság vezetői némileg túl is fűtötték az egyes piacokat, aminek a kedvező hatásai évek múlva is látszódnak majd.

Csökkent a legfelső és a legalsó szegmensben lévő társaságok közötti távolság. A 2020-as pénzügyi évben a TOP200-ba jutás árbevételi küszöbértéke 57,8 milliárd forintra nőtt, ez 9,7 százalékkal haladja meg az előző esztendő értékét. Ez persze önmagában is elég lett volna az olló csukódásához, de a hatást nagyon erősen támogatta, hogy a listavezető Mol forgalma 23,8 százalékkal apadt, ami pedig jelentősen lefelé nyomta a felső értéket.

 

NÖVEKEDÉSEK

Tavaly a TOP200 berkeiben az öt legnagyobb árbevétel-növekedést elért vállalat együttes növekménye 1151 milliárd forint volt. A legnagyobb forgalomcsökkenést elszenvedett öt társaság együttesen viszont 2503 milliárddal maradt el az előző évtől. A táblázatból jól kiolvasható, hogy a Covid miatt a topcégek közül a szállítás, raktározás nemzetgazdasági ágban működők összesített árbevétele zsugorodott a legnagyobb mértékben. A feldolgozóipar összességében szintén forgalomeséssel nézett szembe, de számos vállalat tudta ebben a körben jelentősen növelni árbevételét, ami arra utal, hogy a koronavírus hatásait simította az anyacégük – pont ezért nehéz valódi trendet találni 2020-ban a társaságok eredményeinek a tekintetében. Volt, aki most látta elérkezettnek az időt a hazai kapacitások megterhelésére, és volt, aki konzervatív módon mindenhol visszafogta aktivitását. Az viszont jól látszik, hogy aki vissza is fogta magát, a munkavállalóihoz akkor is ragaszkodott. Egy ilyen vérzivataros időszakban például a TOP200 vállalatai által foglalkoztatottak száma 2,6 százalékkal nőtt 2019-hez képest. Üröm az örömben, hogy a pandémia ebben a táborban is „kimutatta a foga fehérjét”, és tavaly a TOP200 vállalkozásainál az adminisztratív létszámcsökkenés mértéke 3,3 százalékos volt.

 

PIACI HATÁSOK

Nagyon felemás volt a múlt év. A járvány miatt felmerült a szóhasználatban, hogy vannak nyertes és vesztes cégek. Ténykérdés, hogy ebben az időszakban a napi fogyasztási, az elektronikai cikkeket, továbbá a lakásfelújítással kapcsolatos termékeket és szolgáltatásokat értékesítő vállalatok nagyot mentek. A nagy vesztes pedig egyértelműen a turisztika és a vendéglátás volt. A baj azonban az, hogy 2020 nem alkalmas az igazi összehasonlításokra, mert volt olyan társaság, amely kétségtelenül a Covid-hatás okán teljesített gyengén vagy rosszul, s volt, amelyik ettől teljesen függetlenül ért el jó vagy kimagasló eredményt – így nem szembeállítható a folyamat.

Hagyományosan a Figyelő TOP200 Gálán adták át – a szerkesztőség által felkért zsűri ajánlásával – az Év Vállalata, az Év Pénzügyi Vállalkozása, az Év Innovatív Vállalata elismerést. Ugyancsak a november 4-én megrendezett Figyelő TOP200 Gálán osztották ki az Opten Stabilitás Díjat, valamint a Provident Társadalmi és Hasznossági Díjat. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. a Közlekedéstudományi Egyesülettel közösen a Közlekedési Innovációs Díjat, míg a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. a SPAR Fenntarthatósági Díjat adta át.

 

 Dr. Szabó László, a Mediaworks Elnök-Vezérigazgatója megnyitja a Gálát

 

DÍJAK

Az Év Vállalata – Zoltek Zrt.

Az Év Pénzügyi Vállalkozása – K&H Csoport

Az Év Innovatív Vállalata – Master Good-cégcsoport

Opten Stabilitás Díj – Samsung Electronics Magyar Zrt.

Provident Társadalmi és Hasznossági Díj – Magyar Ökumenikus Segélyszervezet

NÚSZ–KTE Közlekedési Innovációs Díj – Aba Attila és Esztergár-Kiss Domokos, a MoveCit projekt kidolgozói

SPAR Fenntarthatósági Díj – Henkel Magyarország Kft.

 

SZAKMAI ZSŰRI

Czakó Borbála, az IoD (Institute of Directors) Magyarország alapító elnöke, a szervezet nagykövete

Hegedüs Éva, a Gránit Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója

Dr. Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója

Ferencz I. Szabolcs, az FGSZ Földgázszállító Zrt. elnök-vezérigazgatója

Dr. Csapó András, az Opus Global Nyrt. vezérigazgató-helyettese

Dr. Tálos Péter, a Foxconn-csoport magyarországi operációért felelős alelnöke

Deák Bálint, a Világgazdaság és a Figyelő üzleti hetilap főszerkesztője

 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Emelkedő forgalomban csökkent a BUX a héten

Emelkedő forgalomban csökkent a BUX a héten

Emelkedő forgalom mellett csökkent a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 64 988,33 ponton zárt csütörtökön, 1105,29 ponttal, 1,67 százalékkal alacsonyabban, mint egy héttel korábban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!