2024. 10. 21. Hétfő Orsolya napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Globál 22:50

Gazdaság

Hernádi Zsolt: Az európai energiaipar ostrom alatt van

A MOL Zrt. vezérigazgatójának elgondolkodtató, erős mondatokkal teli írásában egyebek mellett arra hívja fel a figyelmet, hogy a politikai kampányokban megfogalmazottak az európai ipar lassulásához vezethetnek, mégpedig úgy, hogy a klímacélok zömében felülírják az ipar működése létének jogosságát.

  • Hernádi Zsolt: Az európai energiaipar ostrom alatt van

Múlt héten jelentette be a BP, hogy törli korábbi klímaváltozási célját, és nem csökkenti 2030-ig 25 százalékkal olaj- és gázkitermelését. A cég közölte azt is, hogy új fosszilisberuházásokat tervez a Közel-Keleten és Mexikóban. Jelképes bejelentések Európa egyik óriásától. Egyszerre mutatják, hogy az erőltetett klímavédelem életképtelen, illetve hogy az európai ipar már nem itt keresi boldogulását. Jár a taps az EU politikacsinálóinak! 

Miről is van szó? Azzal, hogy Európában az üzleti racionalitás helyét a politika vette át, hibás döntések, irreális klímacélok születtek. Ennek következménye pedig, hogy versenyképességünk csökken, és ipari szereplőink elhajóznak. Kis öröm az ürömben, hogy ezt végre az Európai Bizottság is belátja, az általa megrendelt Draghi-jelentés kimerí­tően, részletesen és kíméletlenül jut ugyanerre a következtetésre. A gyógyulás első lépése a probléma felismerése, így talán elindulhat valami. Göröngyös lesz az út, ha ismét játékba akarunk kerülni, új alapokra kell helyezni az EU gazdaságpolitikáját.

Első  lépés: vissza kell térni a józan észhez. Elég a kampányüzemmódból! Az átállási célok erőn felüliek. Költségeik nincsenek arányban az előnyeik­kel. Ráadásul a technológiai felkészültségünk sincs meg. Az éghajlatváltozás valós probléma, de csak úgy oldhatjuk meg, ha eldobjuk a teljes energia­intenzív európai ipart? A dekarbonizáció tényleg egyenlő a dezindusztrializációval? Ki fog Európában acélt, műanyagot gyártani, olajat finomítani, ha az USA-ban sokkal olcsóbban és egyszerűbben meg lehet tenni? Európa részesedése a világ alumíniumtermeléséből a 2000. évi 30 százalékról 2022-re 5 százalékra csökkent. Az európai finomítók sorra állnak le, míg Afrikában és Ázsiában új óriásfinomítók épülnek. Az európai energiaipar ostrom alatt van. Ha elesik, az EU-nak mint gazdasági projektnek vége. Az energia mindennek az alapja, anélkül nincs gazdaság, nincs szuverenitás. Vegyük észre, hogy éppen kiöntjük a gyereket is a fürdővízzel együtt! 

teljes cikk a Mandiner honlapján olvasható.

Fotó: Mandiner/Földházi Árpád

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Veszélybe kerülne az élelmiszerbiztonság az agrártámogatások nélkül?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!