2024. 10. 21. Hétfő Orsolya napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Gazdaság

Az Európai Bizottság szerint is sokat lépett előre a magyar közbeszerzései rendszer

Jelentős mértékben függhet a közbeszerzési rendszer hatékonyságától az EU versenyképességének jövője - mondta az európai uniós ügyekért felelős miniszter hétfőn Budapesten, a Közbeszerzési Hatóság (KH) nemzetközi konferenciáján.

  • Az Európai Bizottság szerint is sokat lépett előre a magyar közbeszerzései rendszer

Bóka János szerint az uniós versenyképesség javításához szükséges beruházások harmadát közpénzek fedezhetik, azok hatékony felhasználása ezért különösen fontos, kiemelve az eljárások egyszerűsítését és felgyorsítását a versenyképesség érdekében. Komoly kihívásnak nevezte az adminisztrációs terhek mérséklését is, hiszen ezek jelentős mértékben nehezítik a kisvállalkozások részvételét. Az ő érdekükben nem csupán a szabályok átalakítására van szükség, hanem jogszabályi ösztönzők bevezetésére, az uniós jogszabályi környezet megújítására is - fogalmazott.

Bóka János megjegyezte, hogy Magyarország közbeszerzési rendszere az Európai Bizottság értékelése szerint is sokat lépett előre az utóbbi években, és bár ez nem jelenti azt, hogy nincs már hova fejlődnie, a hatékonysága egyre jobb, a kisvállalkozások részvételét pedig támogatási rendszer és szakmai képzések segítik belföldön.

A KH elnöke szerint a közbeszerzési rendszer hatékonysága megkerülhetetlen tényező akkor, amikor a versenyképesség javítása a feladat, erős közbeszerzési verseny nélkül ugyanis nincs sikeres nemzetgazdaság, és nincs sikeres EU sem. A közbeszerzések területén a valódi verseny feltételeinek megteremtése a versenyképesség javításának kulcsa, ehhez pedig nélkülözhetetlen az egyszerű, felesleges adminisztrációs terhektől mentes jogszabályi környezet, valamint a versenykorlátozó eljárásokat hatékonyan kiszűrő ellenőrzési rendszer - mondta Kovács László.

Hozzátette, hogy a magyar közbeszerzési rendszer jelentősen átalakult az uniós csatlakozás óta, a középpontba az átláthatóság, a tisztességes verseny, az egyenlő elbánás és az esélyegyenlőség került. Az ellenőrzési rendszer hatásköre kiterjed az előkészítéstől a szerződések teljesítéséig, az eljárások megvalósítását ugyanakkor nem akadályozza. A közbeszerzési hirdetmények ellenőrzése gyors, és a tapasztalatok alapján alkalmas a szabálytalanságok kiszűrésére.

Az idei első félév adatai alapján egy közbeszerzésre belföldön átlagosan több mint 3 ajánlat jutott, a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások aránya évek óta igen alacsony - közölte. Kovács László bízik benne, hogy Magyarország az egy ajánlatos közbeszerzéseket tekintve hamarosan a legjobb tagállamok egyike lehet 15 százalék körüli aránnyal.

Forrás: MTI

Fotó: MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Hernádi Zsolt: Az európai energiaipar ostrom alatt van

Hernádi Zsolt: Az európai energiaipar ostrom alatt van

"Azzal, hogy Európában az üzleti racionalitás helyét a politika vette át, hibás döntések, irreális klímacélok születtek. Ennek következménye pedig, hogy versenyképességünk csökken, és ipari szereplőink elhajóznak." Többek között így fogalmazott cikkében Hernádi Zsolt, a MOL Zrt. vezérigazgatója.
A nap kérdése

A nap kérdése

Veszélybe kerülne az élelmiszerbiztonság az agrártámogatások nélkül?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!