2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Háború Ukrajnában

Háború Ukrajnában: Az ukrajnai háborúval Amerika elérheti geopolitikai céljait + videó

Az adás vendégei a stúdióban Vukics Ferenc katonai szakértő és Stier Gábor, a Moszkvatér.com főszerkesztője voltak, valamint kapcsoltuk Kusai Sándor volt pekingi nagykövetet, merthogy amerikai költségvetésből támogatnák Tajvant.

  • Háború Ukrajnában: Az ukrajnai háborúval Amerika elérheti geopolitikai céljait + videó

A tartalomból:

  • Elérheti geopolitikai céljait az ukrajnai háborúval Amerika a Fekete-tengeren - így foglalta össze az amerikai külügyminisztérium két tisztviselője a másfél éve tartó harcokat egy szenátusi meghallgatáson. „Mindaddig, amíg az ukránok harcolnak, továbbra is fennáll a lehetőség arra, hogy a Fekete-tengert az Európai Unió új piacává alakítsuk” – áll az írásos jelentésben. Az illetékesek egy új energiafolyosót is elképzeltek a térségben, amely Közép-Ázsiából olajat és földgázt szállít Európának. Az energiában gazdag régió ugyanis összeköti Oroszországot, Kelet-Európát és a Közel-Keletet.
  • A Fekete-tenger térségében a feltárások szerint Ukrajna és Moldova felségvizein vannak a legnagyobb gázlelőhelyek. A teljes előrejelzett gázkészlet nem kevesebb, mint 100 milliárd köbméter a fúrások eredményei alapján. A tenger bolgár-moldáv-román és ukrán felségterületeire eső készletet összesen 200 milliárd köbméterre, a török Shakarya mezőét 320 milliárd köbméterre teszik. A tenger ukrán része mintegy 20-25 milliárd köbméter metángáz készlettel rendelkezik, amely a Krím-félszigettel közvetlenül szemben lévő mezőkből nyerhető ki.
  • James O’Brien külügyminisztériumi tisztviselő kifejtette, hogy az egyik legfontosabb cél a NATO jelenlétének megerősítése a Fekete-tengeren.
  • Geoffrey Pyatt külügyminisztériumi tisztviselő, az Egyesült Államok korábbi ukrajnai nagykövete most az amerikai energiadiplomáciát vezeti. A szenátusi meghallgatáson most kifejtette, hogy az Egyesült Államok rendkívüli lehetőségekkel néz szembe a fekete-tengeri régióban, amelyet „Európa energiatérképének egyik mai középpontjaként” jellemzett. Pyatt szerint az egyik legjelentősebb regionális átalakulás „a Fekete-tenger körül zajló energiatérkép újrarajzolása”. Ez magában foglalja „az új csővezeték-infrastruktúrát”, például „a déli gázfolyosót, amely Közép-Ázsiából szállít gázt az európai fogyasztókhoz”.
  • Az amerikai energiavállalatok is függnek a régió csővezetékeitől. A Chevron és az ExxonMobil, amelyek mindketten Kazahsztánban tartanak fenn tevékenységet, egy, a Fekete-tengerhez vezető vezetékre támaszkodnak.
  • Charles Michel Kijevben azt ígérte, hogy Ukrajna hamarosan megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióhoz. „A célom az, hogy mindent megtegyek a pozitív döntés érdekében” – mondta. Hozzátette: meg kell győzni Magyarországot az Ukrajnával való csatlakozási tárgyalások megkezdéséről.
  • Szlovákia után az új holland kormány is várhatóan ellenzi majd a fegyverszállítást Ukrajnába, miután Geert Wilders megnyerte a választásokat Hollandiában.
  • A Pentagon főnöke felszólította partnereit, hogy biztosítsanak Ukrajnának légvédelmi képességeket, hogy túlélhesse az újabb telet az energiahálózatot érő orosz támadások közben. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter az Ukrajna Védelmi Kapcsolattartó Csoport szerdai ülésén beszélt arról, hogy több mint 80 milliárd dollárnyi biztonsági segítséget ajánlottak Ukrajnának a háború kitörése óta, és a támogatás mindaddig fennmarad, amíg Kijevnek szüksége van rá.
  • Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank 200 millió eurós kölcsönt nyújtott az ukrán Naftogaz állami olaj- és gázipari vállalatnak, hogy stratégiai gáztartalékot hozzon létre a hideg évszakra – jelentette az EBRD sajtószolgálata.
  • Közben az ukrán hírportálok szerint villamosenergia-hiány figyelhető meg Ukrajna hálózatában, mivel az ukránokat arra kérik, hogy takarékoskodjanak az energiával.
  • Mark Rutte holland miniszterelnök lehet a legesélyesebb a NATO-főtitkári posztra, jelentette a Bloomberg. A leköszönő liberális politikus megszerezte a vezető szerepet a versenyben, bár az állásra az észt miniszterelnök és a lett külügyminiszter is pályázik - tette hozzá a hírforrás.
  • Hivatalosan megerősíti katonai jelenléttel a nemrég csatlakozott Finnország orosz határát a NATO. A Frontex európai határ- és parti őrség ügynöksége csütörtökön közölte, hogy a jövő héten növeli finnországi alkalmazottainak számát. A döntés azért született, mert a finn hatóságok korlátozni akarják az Oroszországon keresztül az országba belépő menedékkérők számát.
  • Az amerikai képviselőház Kína-bizottságának tagjai 12 milliárd dollárral növelnék Tajvan katonai támogatását és azt szeretnék, ha az USA hadserege felkészülne egy jövőbeli háborúra Kínával. A tajvani fegyverkezésre szánt pénzt azon a 105 milliárd dolláron felül kéri a költségvetésről a Biden-kormány, amit Ukrajnának és Izraelnek biztosítana. „Azért írunk ma önöknek, hogy sürgessük önöket, hogy növeljék az Indo-csendes-óceáni térség, az általunk prioritásként megjelölt hadszíntér finanszírozását a Biden-kormányzat kiegészítő kérelmében meghatározott szintek fölé.” – áll a kérelemben. A törvényhozók elmondták, hogy támogatják Ukrajna és Izrael felfegyverzését, de nagyobb hangsúlyt szeretnének fektetni a Kínával történő jövőbeli konfliktusra való felkészülésre.
  • A szakértők úgy látják, hogy egy újabb hidegháború áll előttünk, aminek a célja Kína és az Egyesült Államok közti versengés. Kialakult egy vita, amely ma arról szól, hogy hol legyen az "amerikai birodalom" határa. Donald Trump visszavonult volna, a baloldal viszont azért harcolt, mert szerinte fenn kell tartani a pozíciókat szerte a világban.
  • Egyre többen figyelmeztetnek arra, hogy a másfél éve tartó ukrajnai háború valójában az USA kiterjesztése az orosz határ közvetlen közelébe, miközben a Oroszország elleni szankciók valójában a Kína szövetségeseként fellépő nagyhatalom meggyengítése érdekében történik.

Teljes adás:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!