2020. július 3.,
péntek, Kornél, Soma napja

Törcsi Péter: Az EP-választások eredményét igyekeztek befolyásolni az osztrák videóbotránnyal

Hír TV

2019. május 21., kedd 21:57

Vélhetően az európai parlamenti választások eredményét igyekeztek befolyásolni azok, akik elkészítették és nyilvánosságra is hozták azt a videófelvételt, ami Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár bukásához, valamint az osztrák kormányválsághoz vezetett – közölte Törcsi Péter a Hír TV Globál című műsorában. Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója arra is felhívta a figyelmet, a korrupciós ügyön nincs mit magyarázni, de az, hogy éppen most robbant ki a botrány egyértelműen úgy képzelik ez az Európai Unió megreformálását, hogy ne az erős nemzetállami elképzelések valósuljanak meg.

A Spiegel és a Süddeutsche Zeitung tett közzé egy videót, amelyen az alkancellár, Heinz-Christian Strache, egy magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek két éve a választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba. A botrány kirobbanása után a bevándorlásellenes Szabadságpártot vezető politikus lemondott minden tisztségéről. Mindez azonban nem volt elég Sebastian Kurz kancellárnak, a szabadságpárti belügyminiszter menesztését is kezdeményezte.

Törcsi Péter a botrány kapcsán emlékeztetett, hogy a felvétel 2017 nyarán, vagyis az általános választások előtt készült, vagyis felmerül a kérdés, hogy miért nem akkor hozták nyilvánosságra a felvételt, hiszen az meg is akadályozhatta volt az Osztrák Néppárt és az Osztrák Szabadságpárt kormánykoalícióját.

Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója felhívta arra is a figyelmet, hogy Európában jelenleg formálódik egy szuverenista, a nemzetállamok fontosságát előtérbe helyező szövetség és kormányzati szereplőként Heinz-Christian Strache ennek erős szereplője volt. Hozzátette: akiknek érdekében állt ez a felvétel, illetve a botrány kirobbantása, azok úgy tekintenek az európai elittel szembehelyezkedő politikai erőre, ami veszélyt jelenthet arra a status quo-ra, amely most uralkodik Európában.

A visegrádi négyek szuverenista, nemzetállami Európában gondolkodó tábor az elmúlt években kiegészült Ausztriával és hangsúlyosan Olaszországgal

– emelte ki Törcsi Péter utalva arra, hogy jelenleg nagyon komoly elmozdulás és átrendeződés megy végbe Európában. A kutatási igazgató úgy véli, az Ausztriában kitört politikai botrány egyik kicsúcsosodása az, hogy komoly erők feszülnek egymásnak.

Meglátása szerint a Strache-ügy a bevándorláspárti és a bevándorlásellenes erők, a szuverenisták és a föderalisták politikai csatározásának eredményeképp robbant ki.

Teljes adás:

Hír TV

 

x
Rendkívüli hír