2020. június 2.,
kedd, Kármen, Anita napja

Megválaszolatlan kérdések az osztrák videóbotrányban

Hír TV

2019. május 19., vasárnap 17:33

Szeptember elején előrehozott választásokat tartanak Ausztriában. Erről Sebastian Kurz osztrák kancellár és Alexander Van Der Bellen elnök döntött, miután felbomlott a kormánykoalíció. A belpolitikai válságot egy titokban készített videofelvétel robbantotta ki, amelyen az Osztrák Szabadságpárt elnöke látható. Heinz-Christian Strache titkos kampánytámogatásért cserébe állami megbízásokat ígért egy magát orosz oligarchának kiadó férfinak.

Egy nap alatt maga alá temette az osztrák koalíciót a videóbotrány. Heinz-Christian Strache szabadságpárti politikusról egy ibizai éjszakai lokálban tavaly készítettek titokban felvételt, amit pénteken hozott nyilvánosságra két német lap.

Szombaton lemondott Strache, akinek pártjával Sebastian Kurz miniszterelnök felbontotta a koalíciót és előrehozott választást sürgetett. A kormányfő egy nap alatt megkapta ehhez a baloldali, zöldpárti elnök támogatását.

Alkoholos befolyás alatt álltam és játszottam a határozott férfit, csak hogy a minket vendégül látó vonzó hölgynek imponáljak. Úgy viselkedtem, mint egy felvágós tinédzser, a helyzetet kínosan túlreagálva

- indokolta a videón látható viselkedését Strache. Magyarázata azonban sok kérdésre nem adott választ, így könnyen lehet, hogy a botrány nemcsak őt, de másokat is maga alá temet.

A politikus arról is beszélt, hogy egy titkosszolgálati akció áldozata lett. A felvétel részeit manipulatív módon vágták össze – mondta, de arra nem utalt, hogy konkrétan ki tervezhette meg és ki hajthatta végre az akciót.

Közben osztrák internetes oldalakon megjelent a beszélgetés egy másik részlete is, amelyen Strache azt mondta, hogy Sebastian Kurz szexorgiákon vett részt, és a kancellár drogokat is használt. Erről sem Strache, sem Kurz nem beszélt eddig a botrány kirobbanása óta.

Előrehozott tartományi választásokat tartanak Burgenlandban

Előrehozott tartományi választásokat tartanak Burgenlandban - jelentette be Hans Peter Doskozil szociáldemokrata tartományfőnök vasárnap.

Doskozil az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalícióját vezeti Burgenlandban. Ez az SPÖ és az FPÖ egyetlen tartományi szintű együttműködése. Doskozilt a tartományi parlament február 28-án választotta meg tartományfőnökké. A vitatott koalíciót elődje, az SPÖ jobboldali szárnyához tartozó Hans Niessl ütötte nyélbe négy éve.

A szociáldemokrata politikus az SPÖ országos elnökségi ülésén arról beszélt, hogy a 2020 májusára kitűzött voksolás előtt új választásokat tartanak a tartományban. Bejelentette azt is, hogy a tartományi választás új időpontját hétfőn fogja közzé tenni, miután az SPÖ burgenlandi koalíciós partnerével, az FPÖ-vel egyeztetett.

Michael Ludwig, Bécs szociáldemokrata polgármestere ugyanakkor nem kíván előrehozott választásokat tartani. Az SPÖ a zöldekkel alkot koalíciót a bécsi tartományi parlamentben. Ludwig szintén az SPÖ országos elnökségi ülésén kijelentette: "Bécs a stabilitás bölcsője, ellentétben a szövetségi kormánnyal".

Hír TV - MTI