2020. december 1.,
kedd, Elza napja

Globál: Vera Jourová feladata a tagállamok támogatása lenne

Hír TV

2020. október 3., szombat 18:06

Jogállamisági eljárás és Jourová-ügy - az első következik a másodikból, vagy fordítva? Míg Brüsszelben az uniós alapértékek miatt aggódnak, addig a magyar kormány szerint a migrációs válság miatt érik támadások hazánkat. Ezekről is szó volt az eheti Globál című műsorunkban.

 

A bizottság jelentésében szót emelt a sajtószabadság és a független igazságszolgáltatás állítólagos hiánya miatt, kritizálta a jogalkotási folyamat átláthatatlanságát és rámutatott, hogy gyengül a civil társadalom. A részleteket brüsszeli tudósítónktól, Zöldhegyi Katalin mondta el. 

Ezt követően Gantner Barnabás Kurucz Orsolyával, az Alapjogokért Központ projektvezető-helyettesével beszélgetett.

"A Lisszaboni alapszerződésben az van benne, hogy a jogállamiság egy alapérték. Az van a Lisszaboni alapszerződésben, hogy a 7-es cikkely az, ami foglalkozik a jogállamiság kérdésével. Pont ezzel van a baj. Kicsit ironikus, hogy Vera Jourová pont erre hivatkozik, mert a magyar kormánynak az egyik legnagyobb problémája a jelentéssel, hogy az Európai Bizottság megpróbálja megkerülni a szerződéseket (…) Az Európai Bizottság megpróbál új eszközöket létrehozni saját magának – ez az, amikor hatáskör bővítésről beszélünk. Nincs definiálva a jogállamiság, ezért csinálnak egy eszközt, annak ellenére, hogy nincs jogalapja ennek az egésznek, amivel majd elővehetik azokat a tagállamokat, amelyekről úgy gondolják nem felelnek meg a jogállamisági értékeknek."

- mondta az Alapjogokért Központ projektvezető-helyettese.

"Semmiféleképpen nem lehet minősíteni így egy tagállamot. Ő a „szerződések őre” pozícióra esküdött fel. (..) Neki egy érzelemmentes hozzáállást kell tanúsítania. Leginkább támogatnia kellene a tagállamokat abban, hogy az Európai Unió közös döntéseit végrehajtsák. Ezzel a személyeskedéssel egy olyan határt lépett át, amit eddig soha nem tapasztalt országunk. Éppen ezért a magyar kormány is egy olyan válaszlépést kezdeményezett, amit a magyar kormány részéről sem tapasztalhattunk eddig."

- fejtette ki Kurucz Orsolya.

Teljes adás:

Hír TV