2020. július 8.,
szerda, Ellák napja

Globál: Ukrajnában az elmúlt 21 évben nem történt meg a valódi rendszerváltás

Hír TV

2019. július 9., kedd 16:34

Az ukrán elnökválasztáson fölényes győzelmet arató Volodimir Zelenszkij gőzerővel készül arra, hogy olyan pártok kerüljenek többségbe a kijevi parlamentben, amelyek támogatják céljait. Európa és az Egyesült Államok ugyanakkor feszülten figyeli, hogy az új elnök képes lesz-e előmozdítani a kelet-ukrajnai békét. Magyarország számára pedig az a tét, hogy a mintegy 150 ezres kárpátaljai magyarság életét befolyásoló nyelvhasználati és oktatási törvények hatályban maradnak-e. A magyar kormány jelezte, hogy amennyiben a helyzet kedvező irányba változik, akkor Magyarország nem akadályozza tovább az állam NATO-integrációját. A kampány minden esetre gőzerővel zajlik, a háttérben pedig megindultak a nemzetközi tárgyalások. A Hír TV Globál című műsorában Gantner Barnabás és vendégei - Fedinec Csilla Ukrajna-szakértő és Brenzovics László a KMKSZ elnöke - észak-keleti szomszédunk jövőjét próbálták megfejteni.

Az Európai Unió a jövőben is támogatja Ukrajnát, és fenntartja az Oroszország elleni szankciókat a Krím-félsziget önkényes elcsatolása és a Donyec-medencei agresszió miatt – erről biztosították ukrán tárgyalópartnereiket az Unió vezetői.

Donald Tusk arról biztosította a kijevi vezetést, hogy az EU a jövőben sem ismeri el legitimnek a Krím Oroszország általi annektálását. Az ukrán államfő pedig arról beszélt, hogy a szankciók politikája az utolsó civilizált eszköz a béke elérése érdekében. Volodimir Zelenszkij hozzátette, be kell tartani a tűzszünetet biztosító minszki egyezményt. Az Oroszország elleni szankciók ügye többször is terítékre került az elmúlt hetekben

A magyar-ukrán kapcsolatok normalizálása nem csak a 2 országnak, hanem a kárpátaljai magyaroknak is érdeke – erről pedig a külgazdasági és külügyminiszter beszélt Torontóban, szintén az Ukrajna Reformkonferencián. Szijjártó Péter arra emlékeztetett, hogy az ukrán oktatási és nyelvhasználati törvény korábban megszerzett jogokat vett el a magyar közösségtől, ez pedig ellentétes a nemzetközi joggal.

A műsorban Fedinec Csilla Ukrajna-szakértő, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának munkatársa kifejtette: Zelenszkijnek szüksége van az előrehozott parlamenti választásokra, hogy utána kellő erőt tudhasson majd maga mögött, mert „gyökeresen új politikai szereplő”, a jelenlegi alkotmányos rend szerint szüksége van a parlament támogatására is. A szakember szerint Ukrajnában fordulatra van szükség, mert az elmúlt 21 évben nem történt meg a valódi rendszerváltás.

Az adásban Ungvárról kapcsolták Brenzovics Lászlót a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökét, aki szerint a Központi Választási Bizottság törvényellenesen nem hozta létre azt a választókörzetet, amely egyesítette volna a kárpátaljai magyar településeket. Emiatt három körzetben indulnak a magyar szervezetek együttes támogatásával. Sikernek tartja, hogy megegyeztek a magyar szervezetek az együttes támogatásról.

A választások kapcsán az elnök kiemelte, hogy visszatérni látszik a rossz emlékű kilencvenes évek gyakorlata, „amikor mindenféle alantas eszközöket vetnek be”, a „klónok módszere", a „választópolgárok megvásárlása” dívik.

Legutóbbi hír szerint Ukrajna nem fogja beengedni az Európai Tanács megfigyelőit a voksoláskor, és ez „példátlan dolog” – húzta alá Brenzovics László, aki hozzátette: az elnökválasztás tisztasága annak köszönhető volt, hogy odafigyeltek a nemzetközi szervezetek. Viszont ezúttal senki nem garantálja a tisztességes megmérettetést, mert senki nem fordít kellő figyelmet az ukrajnai parlamenti választásokra.

„Ezért Kárpátalján akár jelentős visszaélések is várhatóak” – szögezte le a kárpátaljai magyar politikus.

Hír TV