2024. 04. 22. Hétfő Csilla, Noémi napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Globál

Globál: Törökország kiaknázná a Földközi-tenger olaj- és földgázvagyonát

A november eleji amerikai elnökválasztástól csak a térségben rengeteg minden függ, mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

  • Globál: Törökország kiaknázná a Földközi-tenger olaj- és földgázvagyonát

Kilenc éve káosz uralja Líbiát, amióta az arab tavasz eseményei polgárháborúba sodorták az észak-afrikai államot. Tevékenyen részt vesz benne a NATO és a nyugati hatalmak, Oroszország, Törökország és most Egyiptom is csapatokat küldene nyugati szomszédjába.

Miért fontos ez a hatalmas, ám annál gyérebben lakott állam? Erre kereste a válaszokat a mai Globálban a műsorvezető Gantner Barnabás és vendége Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

- Az olajkészletnek mekkora jelentősége van ebben a konfliktusban?

- Csak az olajnak van jelentősége.

- Másnak nincs?

- Periférikusan.

Törökország azért állt be tevékenyen az ENSZ által elismert egységkormány mögé, mert megegyeztek abban, hogy Ankara elkezdheti a Földközi-tenger keleti medencéjében az olaj és földgázvagyon feltárását - ezt szinte az összes környező ország ellenzi.

Szó nincs semmilyen elvről, itt érdekekről van szó, globális érdekekről, olajérdekekről, nagyon sok másról és a helyzet áttekinthetetlen. A Haftart most kinyomták néhány nappal ezelőtt Tripoli elővárosából, a Haftar továbbra is az ország nagy részét ellenőrzi, és az fog győzni, aki komolyabb külső segítséget kap. Ebbe a játszmába a líbiai népnek sajnos komolyabb beleszólása nincsen.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!