2020. október 19.,
hétfő, Nándor napja

Globál: Törökország kiaknázná a Földközi-tenger olaj- és földgázvagyonát

Hír TV

2020. augusztus 1., szombat 19:50

A november eleji amerikai elnökválasztástól csak a térségben rengeteg minden függ, mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

Kilenc éve káosz uralja Líbiát, amióta az arab tavasz eseményei polgárháborúba sodorták az észak-afrikai államot. Tevékenyen részt vesz benne a NATO és a nyugati hatalmak, Oroszország, Törökország és most Egyiptom is csapatokat küldene nyugati szomszédjába.

Miért fontos ez a hatalmas, ám annál gyérebben lakott állam? Erre kereste a válaszokat a mai Globálban a műsorvezető Gantner Barnabás és vendége Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

- Az olajkészletnek mekkora jelentősége van ebben a konfliktusban?

- Csak az olajnak van jelentősége.

- Másnak nincs?

- Periférikusan.

Törökország azért állt be tevékenyen az ENSZ által elismert egységkormány mögé, mert megegyeztek abban, hogy Ankara elkezdheti a Földközi-tenger keleti medencéjében az olaj és földgázvagyon feltárását - ezt szinte az összes környező ország ellenzi.

Szó nincs semmilyen elvről, itt érdekekről van szó, globális érdekekről, olajérdekekről, nagyon sok másról és a helyzet áttekinthetetlen. A Haftart most kinyomták néhány nappal ezelőtt Tripoli elővárosából, a Haftar továbbra is az ország nagy részét ellenőrzi, és az fog győzni, aki komolyabb külső segítséget kap. Ebbe a játszmába a líbiai népnek sajnos komolyabb beleszólása nincsen.

Hír TV