2020. december 1.,
kedd, Elza napja

Globál: Nincs szó színes forradalomról Fehéroroszországban

2020. augusztus 29., szombat 17:55

Robbanásveszélyes a helyzet Fehéroroszországban a parlamenti választások után. Az ellenzék nem ismeri el a választások eredményét - csalásról beszélnek. Hetente ezrek vonulnak utcára az elnök lemondását követelve, a hatalom pedig erővel tartja fenn a rendet. Milyen érdekek csapnak össze a posztszovjet államban? A témával kapcsolatban Skype-on kapcsoltuk Karácsonyi Dávidot, a CSFK Földrajztudományi Intézet tudományos munkatársát. Műsorvezető: Gantner Barnabás.

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta folyamatosak a tüntetések. A voksoláson az országot 26 éve irányító oroszbarát Aljakszandr Lukasenka hatodik államfői mandátumát szerezte meg, a hivatalos adatok alapján a szavazatok 80 százalékával. Az ellenzék szerint azonban a minszki vezetés elcsalta a választást.

Az ország történetében eddig csak egy választás eredményét ismerte el a nemzetközi közösség, az 1994. évit, amikor Alexandr Lukasenka lett az elnök – közölte Karácsonyi Dávid,

A CSFK Földrajztudományi Intézet tudományos munkatársa szerint

a mostani választási eredmények vélhetően éppen az ellenkezőjét mutatják annak, ami a hivatalos kimenetel.

Ismertette, nem a Központi Választási Bizottság szintjén csaltak, hanem az egyes számlálóbizottságokból megmásított eredmények érkeztek be, erről pedig számos bizonyíték került napvilágra.

Gantner Barnabás műsorvezető felvetésére, hogy a belorusz helyzet mennyire hasonlítható össze az ukrajnai narancsos forradalommal Karácsonyi Dávid elmondta, Fehéroroszországban nem egy színes forradalom történik, hanem arról van szó, hogy az elmúlt 26 évben ugyanaz az elnök és ugyanaz a kormányzat vezette az országot és valójában a szovjet rendszer egyfajta konzerválódása történt.

Politikai nézőpontoktól függetlenül itt egyfajta össztársadalmi ellenállás van a regnáló hatalommal szemben (…) mostanra az egész modell politikai és gazdasági értelemben kifáradt, 26 év alatt az emberek egyszerűen belefáradtak ebbe az egészbe és változást szeretnének

– tette hozzá a szakértő.

Teljes adás:

HírTV