2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Globál

Globál: Nincs szó színes forradalomról Fehéroroszországban

Robbanásveszélyes a helyzet Fehéroroszországban a parlamenti választások után. Az ellenzék nem ismeri el a választások eredményét - csalásról beszélnek. Hetente ezrek vonulnak utcára az elnök lemondását követelve, a hatalom pedig erővel tartja fenn a rendet. Milyen érdekek csapnak össze a posztszovjet államban? A témával kapcsolatban Skype-on kapcsoltuk Karácsonyi Dávidot, a CSFK Földrajztudományi Intézet tudományos munkatársát. Műsorvezető: Gantner Barnabás.

  • Globál: Nincs szó színes forradalomról Fehéroroszországban

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta folyamatosak a tüntetések. A voksoláson az országot 26 éve irányító oroszbarát Aljakszandr Lukasenka hatodik államfői mandátumát szerezte meg, a hivatalos adatok alapján a szavazatok 80 százalékával. Az ellenzék szerint azonban a minszki vezetés elcsalta a választást.

Az ország történetében eddig csak egy választás eredményét ismerte el a nemzetközi közösség, az 1994. évit, amikor Alexandr Lukasenka lett az elnök – közölte Karácsonyi Dávid,

A CSFK Földrajztudományi Intézet tudományos munkatársa szerint

a mostani választási eredmények vélhetően éppen az ellenkezőjét mutatják annak, ami a hivatalos kimenetel.

Ismertette, nem a Központi Választási Bizottság szintjén csaltak, hanem az egyes számlálóbizottságokból megmásított eredmények érkeztek be, erről pedig számos bizonyíték került napvilágra.

Gantner Barnabás műsorvezető felvetésére, hogy a belorusz helyzet mennyire hasonlítható össze az ukrajnai narancsos forradalommal Karácsonyi Dávid elmondta, Fehéroroszországban nem egy színes forradalom történik, hanem arról van szó, hogy az elmúlt 26 évben ugyanaz az elnök és ugyanaz a kormányzat vezette az országot és valójában a szovjet rendszer egyfajta konzerválódása történt.

Politikai nézőpontoktól függetlenül itt egyfajta össztársadalmi ellenállás van a regnáló hatalommal szemben (…) mostanra az egész modell politikai és gazdasági értelemben kifáradt, 26 év alatt az emberek egyszerűen belefáradtak ebbe az egészbe és változást szeretnének

– tette hozzá a szakértő.

Teljes adás:

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Globál - Az angolszász pénzbirodalom agóniája + videó

Globál - Az angolszász pénzbirodalom agóniája + videó

Donald Trump tarol az előválasztásokon! Ha ismét ő lesz az amerikai elnök kiebrudalják-e végre a pénzügyi háttérhatalmat az Egyesült Államokból? Erről is beszélgetett Boros Imre közgazdász és Bogár László közgazdász. Szerkesztő-műsorvezető: Virághalmy Sarolta.
Globál: Távozik hivatalából Victoria Nuland + videó

Globál: Távozik hivatalából Victoria Nuland + videó

Lemondott a kijevi Majdan zavargások főrendezőjének tartott Victoria Nuland, az Egyesült Államok külügyminiszter-helyettese. A történtekről Boros Imre és Bogár László közgazdászokkal beszélgettünk a Globálban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!