2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Radar 23:30

Globál

Globál: Macron a jövedelemközpontokba integrált emberek elnöke

Üres ígéretek. Ezt mondják a sárgamellényes tüntetők Emmanuel Macron ígéreteiről, amellyel a szociális feszültségeket enyhítené. A francia államfő múlt csütörtökön maratoni sajtótájékoztatón sorolta fel azokat az intézkedéseket, amelyekkel több politikai jogot, adókedvezményeket adna a nehéz helyzetben lévő középosztálynak. A bevándorlással, valamint a politikai iszlámmal kapcsolatban pedig kisebb, a demonstrálók szerint homályos szigorításokról beszélt.

  • Globál: Macron a jövedelemközpontokba integrált emberek elnöke

Soós Eszter Petronella politológus és Franciaország-szakértő arról beszélt a műsorban, hogy a francia elnök nem teljesítette egyértelműen a tüntetők kérését. Azt mondta, hogy a sárgamellényes mozgalom, a dolgozó, tehát a jövedelemmel rendelkező vidéki középosztály mozgalma. Elmondta, ezek az emberek nagyon nehezen élnek meg a jövedelmükből, számukra kedvez a Macron által említett személyi jövedelemadó csökkentés, és a kisnyugdíjasokon is segít. Soós Eszter Petronella szerint a francia elnök maratoni sajtótájékoztatóján kiderült, az elnöknek nem bázisa a sárgamellényesek.

„A jövedelemközpontokba integrált emberek elnöke. Alapvetően a kevésbé képzett, vidéki, alacsonyabb jövedelemmel rendelkező emberek kisebb eséllyel szavaznak rá”

- fogalmazott a szakértő. 

Hozzátette, fontos látni, hogy a mostani egy 30-35 éves problémának a kulminációja, hiszen bezárultak a társadalmi mobilizációnak a csatornái, ami azt jelenti, hogy egyre kisebb az esélye annak, hogyha valaki egy kevésbé képzett családból származik, akkor az az érdemei és munkája alapján fel tud törni az elitbe.

Arra, hogy Franciaországban a politikai iszlám kulcskérdés Soós Eszter Petronella azt mondta:

„az elmúlt 30 évben, ha valaki kimondta azt a szót, hogy laicitás, ugye ez a francia szakkifejezés, akkor mindenki az iszlámra gondolt. Ennek többek között az az oka, hogy az 1905-ös törvény néhány nagyon érdekes szabályt vezet be. Az állam nem finanszíroz, nem ismer el, nem támogat vallási és hitéleti tevékenységeket.”

Hozzátette, a törvény meghozatalakor még alig volt iszlám Franciaország területén. Az ország használatba adta templomait, de amikor megjelent egy több milliós muszlim közösség, ők már nem tudtak használatba venni mecseteket, hiszen nem voltak és a szabályok szerint az állam ebben nem is segíthetett. Ezért merülhet most fel a külföldi finanszírozás kérdése.

Az európai határkérdést is számba vette Emmanuel Macron, ezzel utalva az európai parlamenti választásokra. Azt mondta, aki a bevándorlás ügyében nem hajlandó európai uniós szinten tenni, akkor ott a schengeni határokon változtatni kellene. Macron tehát kizárná a magyarokat is az övezetből. A szakértő szerint a francia választók egy részének ez vonzó üzenet lehet.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!