2020. augusztus 4.,
kedd, Domonkos, Dominika napja

Globál: London számára a Brexit, a járvány és a rasszizmusellenes tüntetések jelentik a legnagyobb kihívást

Hír TV

2020. június 21., vasárnap 23:00

Az év végén biztosan véget ér a Brexit miatt elrendelt átmeneti időszak, gazdasági és kereskedelmi megegyezés azonban továbbra sincs. London számára a kilépés mellett a koronavírus-járvány és a rasszizmusellenes tüntetések jelentik a legnagyobb kihívást. Ezekkel a témákkal foglalkoztunk a Globálban.

Nem közeledik az európai uniós és a brit álláspont az uniós kilépés ügyében, pedig már csak néhány hónap van hátra azelőtt, hogy London az utolsó uniós kötelékeket is elvágja. Európai parlamenti képviselők közös állásfoglalásukban azt írják: elfogadhatatlan, hogy a brit küldöttség tetszés szerint szemezget a tárgyalási területekből, közben ragaszkodik az egységes piachoz. Aggályosnak tartják, hogy a brit kormány csak azon kérdésekről akar vitát nyitni, amelyek neki fontosak.

London nem kívánja meghosszabbítani a kétoldalú kapcsolatok rendezését szolgáló átmeneti időszakot. A brit kormány a tárgyalások végleges lezárására tett ígéretet állampolgárainak, Boris Johnson pedig ezt kifejezetten meg is ígérte.

Jelentősen csökkenti a súlyos állapotban lévő koronavírus-betegek halálozási kockázatát egy gyógyszer

Jelentősen csökkenti a súlyos állapotban lévő koronavírus-betegek halálozási kockázatát egy gyógyszer, amely már évtizedek óta létezik. A Nagy-Britanniában Dexamethasone néven bejegyzett, alacsony szteroidtartalmú szer a lélegeztetésre szoruló koronavírus-betegek körében 35 százalékkal, a lélegeztetőgépes kezelést nem igénylő páciensek esetében pedig 20 százalékkal csökkenti a halálozás kockázatát.

240 ezer dózis áll rendelkezésünkre a raktárakban. Ez azt jelenti, hogy a kezelés azonnal elérhető és azt már használják is a kórházakban. Rendkívül büszke vagyok, hogy a felfedezés brit kutatók érdeme, köszönhetően a kormánynak, az egészségügyi hatóságoknak és a tudósoknak

- méltatta a gyógymódot a brit egészségügyi miniszter.

A felfedezésen kívül azonban egyelőre kevés pozitívumot emelhet ki a miniszter.

Hír TV