2020. május 28.,
csütörtök, Emil, Csanád napja

Globál: Kelet-Európa hatalmas piac Kína számára

Hír TV

2019. április 16., kedd 16:55

Az elmúlt évben sok kritika érte Kínát és a közép-európai országok együttműködését, mert sokak szerint Kína meg akarja osztani az Európai Uniót - fogalmazott Goreczky Péter a Hír TV Globál című műsorában. A Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető elemzője hozzátette: idén már látszott, hogy mindkét fél igyekszik ezeket az aggályokat eloszlatni.

Goreczky Péter kiemelte, a kínai miniszterelnök is hangsúlyozta, hogy a 16+1 kezdeményezés és együttműködés inkább kiegészíti Kína és az Európai Unió párbeszédét.

Utaltak arra is a találkozó résztvevői, hogy a 16+1 együttműködéssel támogatni akarják Kína és az EU között egy átfogó befektetési megállapodás megszületését

- fogalmazott.

Elég sok kritika érte Pekinget azzal kapcsolatban, hogy a gazdaságát nem tudja integrálni egy európai gazdaságba, mert más célok vezérlik. Gantner Barnabás ezzel kapcsolatos kérdésére, hogy egy ilyen megoldásnak lesz-e pozitív hatása mindkét fél számára Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kínai Tanszékének vezetője elmondta: két külön dologról van szó. Egyrészt készülőben van egy EU-Kína általános befektetési megállapodás, melynek kidolgozását 2020-ra ígérik. Ehhez minden egyes uniós tagországnak tartania kell magát.

Emellett vannak a konkrét megállapodások, melyek nagy része még csak papíron létezik. Ha a kínaiak konkrét beruházásokat akarnak itt létrehozni, akkor azoknak illeszkedniük kell az uniós keretrendszerhez.

Ezt igénylik is a kínaiak. Ők nem arra játszanak, hogy megosszák az EU-t és viszályt keltsenek. Számukra mi nem stratégiai riválisok, hanem egy hatalmas piac vagyunk. Nekik az a céljuk, hogy itt üzletet kössenek

- emelte ki.

Hír TV