2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 07:30

Globál

Globál: Di Maio nem tudott áttörést elérni, míg Salvini politikája sikeres volt

A Hír TV Globál című műsorában Szomráky Béla, újságíró, Olaszország-szakértő elemzi az olasz kormányválság körülményeit és alakulását Gantner Barnabás műsorvezetővel.

  • Globál: Di Maio nem tudott áttörést elérni, míg Salvini politikája sikeres volt

Két nem hagyományos párt, a rendszerkritikus Öt Csillag Mozgalom és a bevándorlásellenes Liga előretörését hozta a tavaly márciusi parlamenti választás Olaszországban. Kevesen gondolták, hogy júniusban e két párt köt együttműködési szerződést, majd alakítanak kormányt. A két tömörülés ugyanis egymástól jelentősen eltérő politikai és társadalmi világnézetet vall. Ennek ellenére boldogan és komoly elvárásokkal tekintettek a jövőbe a pártvezetők.

A kapcsolat egyik szakítópróbája a bevándorláspolitika volt. A Liga azzal kampányolt, hogy lezárja a civil mentőhajók előtt az olasz kikötőket. Erről tavaly törvényt is hoztak, amelyet idén nyáron szigorítottak. Ezt azonban az Öt Csillag Mozgalom képviselői és szenátorai közül is sokan ellenezték, néhányan tüntetőleg távol maradtak a szavazástól. Egy sor gazdasági kérdésről is képtelen volt a két párt megállapodni.

Az állandósuló nézeteltérések miatt Matteo Salvini augusztus 8-án bejelentette, hogy a kormánykoalíció összeomlott, majd pártja bizalmatlansági indítványt nyújtott be saját kormányfője, Giuseppe Conte ellen. A miniszterelnök augusztus 20-án mondott le. Salvini pedig minden nap elmondja, hogy az emberek kezébe helyezné vissza a döntés jogát.

"Ha szükség van a kormányon belül arra, hogy trükköket alkalmazzunk és fennáll az állandó véleménykülönbség, akkor előrehozott választásokat kell tartani." - húzta alá a belügyminiszterként és miniszterelnök helyettesként is szolgáló Salvini.

A politikus ellenfelei ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy Salvini önös érdekből írna ki voksolást: népszerűsége emelkedett és a támogatottságot politikai tőkére akarja váltani. A lemondatott Giuseppe Conte egyenesen odáig ment, hogy Salvini személyes érdekeit és saját pártját helyezte az olaszok nemzeti érdekei elé.

Az Öt csillag Mozgalom álláspontja a kormányválságról más, Luigi di Maio egyáltalán nem támogatja az előrehozott választásokat. Utat keresett a baloldalhoz és a 2018-ban ellenzékbe került Demokrata Pártnak ajánlott szövetséget. A döntés most Sergio Mattarella államfő kezében van, aki vagy előrehozott választásokat ír ki, vagy megvárja, hogy az Öt Csillag Mozgalom és a Demokrata Párt megállapodjon a kormányalakításról.

 

Térjünk vissza az előző olasz kormányhoz, elég furcsa koalícióként indult ez, tulajdonképpen a hagyományos bal és jobb oldal rosszul szerepelt az előző választáson, meglepetés volt a koalíció. Ön nyilatkozott olyat, körülbelül egy éve, hogy elég ingatag lesz ez és nem biztos, hogy ki tudja tölteni az idejét a kormány. Eleve egy életképtelen koalíció volt vagy valami más van a háttérben? - tette fel a kérdést Gantner Barnabás műsorvezető.

Előre sosem lehet tudni, hogy mennyire tud ellenállni a különböző nyomásoknak egy ilyen nagyon ’’vegyesfelvágott”, lássuk be, hogy különböző elképzelések, különböző politikai szándékok munkáltak mind a pártban, mind a mozgalomban, amelynek identitás és ideológiai alapok híján nagyon nehéz magát úgy prezentálni a nagyközönségnek, mint valami komoly, nagy építőmester. Azonban kitaláltak pár olyan dolgot, amivel meghódították az olaszokat, tehát megkerülhetetlen tényezővé váltak mindenfajta kormány alakítás szempontjából. Elsősorban az volt a harci kiáltás, hogy ’’le az elitekkel, le a létező berendezkedéssel’’ és a létező elit berendezkedés az alapvetően miután a jobboldal, Forza Italia stb. erőteljesen meggyengült az maga az Olasz Demokrata Párt volt, az Olasz Kommunista Pártnak és a Keresztény Demokrata Párt bal szárnyának a romjaiból felépített, újjáalapított párt. Ami erőteljes baloldali, mondhatni egyfajta kommunista örökséggel is rendelkezik. Itt a kommunistát nem közép-európai értelemben mondom, hanem megvan Olaszországban a maga története az OKP-nak, ami időnként feljön a felszínre. Az Öt Csillag Mozgalom annak köszönhette ezt a kiváló eredményt, amit nagyon ritkán szoktak elérni, utoljára több mint 30 évvel ezelőtt a Keresztény Demokrata Párt ért el 30 százalék fölötti eredményeket, hogy kikiáltotta közellenségnek a létező elitet. Abszolút ellentétben állt az Olasz Demokrata Párttal, megnyerte a választásokat, legalábbis egy relatív többséget szerzett. Akkor állt össze az, amit az Európai Unióban, a bizottságban és számos erős európaista irányzatú országban ’’horror koalíciónak” neveztek. Lehetett tudni, hogy bicegni fog mert kevés dologban értettek egyet. Idővel úgy tűnt mintha lufi lenne az egész és áttörést Di Maio, az Öt csillagosok politikai vezetője nem tudott elérni, míg Salvini sikert-sikerre halmozott a migráció elleni küzdelemben.

-          mondta Szomráky Béla, újságírót, Olaszország-szakértő.

 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!