2024. 06. 18. Kedd Arnold, Levente napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tiltott absztraktok 03:00

Globál

Globál: Az amerikai kivonulás megváltoztatja a közel-keleti erőviszonyokat

  • Globál: Az amerikai kivonulás megváltoztatja a közel-keleti erőviszonyokat

Az amerikai hadsereg kivonult, menekülnek a nyugati országok állampolgárai Afganisztánból - a tálibok gyakorlatilag puskalövés nélkül bevették a fővárost, Kabult. Mit jelent mindez Afganisztán, a Közel-Kelet és Európa társadalmai számára? Ezzel a témával is foglalkozott az e heti Globál.

Nagyot fordult a világ augusztusban Afganisztánban. Joe Biden még májusban jelentette be, hogy szeptember elsejéig az amerikai haderő elhagyja Afganisztánt.

Az amerikai katonák július óta fokozatosan adták át a védekezési feladatokat a kormányhoz hű afgán haderőnek. Aztán egyre több hír érkezett a kormányellenes tálib lázadók előretöréséről. Egymás után vették be a városokat, harcokról azonban csak elvétve érkeztek felvételek.

Mire Washington, a NATO és a világ észbekapott, addigra a milicisták bevették az egész országot. És következett a dráma, amelyet a nemzetközi sajtó azonnal az amerikaiak 1975-ös vietnami kivonulásához hasonlított.

A témáról a stúdióban Wagner Péter, a Külügyi és Külgazdasági Intézet Közép-Ázsia szakértőjével beszélgettünk. Az izraeli Jeruzsálemből pedig Robert C. Castel izraeli biztonságpolitikai elemzőt kapcsoltuk. 

Teljes adás:

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk - Folytatódik Magyar Péter politikai szemfényvesztése + videó

Vezércikk - Folytatódik Magyar Péter politikai szemfényvesztése + videó

Korábbi ígéreteivel ellentétben - úgy tűnik - mégis EP-képviselő akar lenni Magyar Péter? A kérdésről látszólag megszavaztatja a támogatóit, a szavazásnál azonban csak a képviselői mandátum felvétele melletti érveket hozott fel. A témában a Vezércikk vendégei is véleményt mondtak.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!