2020. október 21.,
szerda, Orsolya napja

Globál: Ábrahám-egyezmény - diplomáciai áttörés a Közel-Keleten

Hír TV

2020. szeptember 19., szombat 18:10

Történelmi pillanat szemtanúja volt Szijjártó Péter a Fehér Házban. A külgazdasági és külügyminiszter az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, valamint a Bahrein közötti diplomáciai kapcsolatok létrehozásáról szóló szerződés aláírásán volt jelen. Az Európai Unióból egyedüliként. Vajon mennyire lesz tartós a Zsidó Állam és az arab országok közeledése? Erről Gantner Barnabás, műsorvezető kérdezte N. Rózsa Erzsébet Közel-kelet-szakértőt a Hír TV Globál című műsorában, az adás második részében pedig interjút láthatnak az Európai Zsidó Szövetség elnökével az antiszemitizmusról, amely a statisztikák szerint sokkal inkább jelen van Nyugat-Európában, ahol a politikusok gyakorta éppen ezzel vádolják hazánkat.

A Közel-keleti béke Magyarország és az Európai Unió számára kulcskérdés - erről beszélt Szijjártó Péter, miután Washingtonban az emírségek, Bahrein és Izrael képviselői aláírták azt a dokumentumot, amely normalizálja az országok diplomáciai és gazdasági kapcsolatait.

Hazugságok, árulások sorozata, a terror ördögi köre akadályozta a közel-keleti megbékélési folyamatot évtizedeken keresztül - így méltatta a megegyezést az amerikai elnök a washingtoni Fehér Ház erkélyén.

Ma a világ azt látja, hogy az együttműködést választják a konfliktusok helyett, a barátságot az ellenségeskedés helyett. Olyan jövőt választanak, amelyben arabok és izraeliek, muszlimok, zsidók és keresztények együtt élhetnek, együtt imádkozhatnak - fogalmazott Donald Trump.

Az egyezmény értelmében az emírségek és Bahrein is diplomáciai viszonyt létesít Izraellel, nagykövetséget nyit a zsidó államban, és felfuttatja a gazdasági és politikai együttműködést. Izrael pedig felfüggeszti a ciszjordániai palesztin területek annektálását. A lépés lehetővé teszi a két arab állam lakosainak, hogy meglátogassák az iszlám, Izrael területén található szent helyeit.

Palesztinok égettek izraeli zászlókat Gázában - rakéták csapódtak be több Gázához közeli izraeli városban a szerződés aláírása alatt, két ember sebesült meg. Válaszul a zsidó állam légiereje csapást mért gázai övezeti célpontokra. A palesztinok, akik önálló államot szeretnének létrehozni az Izrael által megszállt Ciszjordániában és a Gázai övezetben, ügyük elárulásának tekintik az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, illetve Izrael között amerikai közvetítéssel létrejött békemegállapodást. A Gázai övezetet uraló iszlamista terrorszervezet, a Hamász azzal vádolja a két államot, hogy Izrael partnerévé szegődött a palesztin nép elleni támadásban.

Mahmúd Abbász palesztin elnök azt mondta, hogy addig nem lesz béke a régióban, amíg az Egyesült Államok és Izrael nem ismeri el a palesztinok jogát egy saját államhoz. Arab hírportálok megjegyzik, hogy a szerződést aláíró két arab államban sem lesz egységes a lépés támogatottsága.

Benjamin Netanjahu pártja, a Likud azt emelte ki, hogy a zsidó állam utóbbi fél évszázadában példátlan módon a miniszterelnök átlépett a "földet békéért" elven és áttért a "békét békéért" álláspontra. Újságírók azt elemzik, hogy lesz-e a lépésnek folytatása, ugyanis sokak szerint a megállapodás azért jöhetett létre, mert az Egyesült Államok választás elé állította a két államot: vagy aláírnak, vagy Washington leveszi róluk a kezét - tehát a valóságban a "békét védelemért" elve érvényesült.

 

A teljes adás:

Hír TV