2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Globál

Globál: A Török parlament megszavazta a líbiai katonai beavatkozást

A Hír TV Globál című műsorának Egeresi Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem törökország-kutatója volt a vendége.

  • Globál: A Török parlament megszavazta a líbiai katonai beavatkozást

Már zajlik a török katonák Líbiába telepítése a nemzetközileg elismert egységkormány támogatása érdekében - jelentette be a török elnök. Recep Tayyip Erdogan arról is beszélt, hogy a katonák áthelyezését Ankara és Tripoli novemberi megállapodása alapján kezdték meg, elsősorban koordinációs feladataik lesznek a helyi műveleti központban. Ugyanakkor a Líbia keleti részét irányító Halifa Haftár tábornok megháborodott szultánnak nevezte a török államfőt, akinek az a célja, hogy az arab identitást eltörölje a föld színéről.

A Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok csapatai győzelmet hirdettek Szirt városában. Azt állítják, hogy a repülőtér mellett a kikötő is az ellenőrzésük alá került.

A Líbiai Nemzeti Hadsereg parancsnoksága nevében bejelentem Szirt felszabadítását, és azt is, hogy kisöpörtük a terroristákat a város szívéből. Mindig is figyelemmel kísértük a város sorsát, és alapos katonai tervet készítettünk a felszabadításra. A gondos tervezésnek köszönhetően három óra alatt Szirt város központjában voltunk

 - mondta Ahmed Al-Miszmári tábornok, a líbiai nemzeti hadsereg szóvivője.

Szirt a Földközi-tenger partján fekszik, csaknem félúton a keleti Bengázi és a nyugati Tripoli között. A Fájez esz-Szarrádzs, nemzetközileg elismert miniszterelnökhöz hű erők 2016-ban foglalták el Szirtet az Iszlám Állam terroristáitól, most pedig a város irányítását átvették a kelet-líbiai erők. Nem sokkal korábban több mint 30 kadét vesztette életét egy légicsapás következtében a líbiai fővárosban. A támadást szintén Halifa Haftár tábornok milicistái hajtották végre. Az állandósult harcok miatt Törökország tavaly úgy döntött, katonákat vezényel az észak-afrikai országba. Korábban úgy fogalmazott, célja a fegyverszünet elérése.

A CNN Türk hírtelevíziónak adott vasárnap esti interjújában Erdogan kifejtette, a török hadsereg célja nem a háború, hanem a humanitárius katasztrófa megelőzése. Épül a koordinációs központ Líbiában, egy török tábornok irányítja a folyamatot a helyszínen. mondta az interjúban Erdogan, majd hozzátette, Már zajlik a katonák átirányítása. Különböző harcoló egységeket küldünk, valamint segítjük a helyi katonák kiképzését. Erdogan hangsúlyozta, a török katonák Tripoli felkérésére érkeznek Líbiába, miután Fájez esz-Szarrádzs a líbiai egységkormány miniszterelnöke ezt kérte, majd Isztambulban aláírta az erről szóló megállapodást.

A rivális kelet-líbiai adminisztrációt támogató tobruki parlament ugyanakkor szombaton leszavazta Tripoli és Ankara megállapodását. Azonban a képviselők egyhangúlag megszavazták azt is, hogy szakítsák meg a kapcsolatot Törökországgal, és kezdeményezzenek büntetőeljárást a rivális kormányfővel, Fajez Esz-Szarráddzsal szemben "hazaárulásért", amiért egy külföldi hatalom katonai segítségét kérte.

Üzenetem az egész arab világnak szól, az embereknek, a hadseregeknek, és a vezetőknek, időseknek és fiataloknak. Azt üzenem, a megháborodott török szultán kiereszti a háború szellemét a palackból, és ennek célkeresztjében az arab identitás elpusztítása áll kelettől nyugatig

- üzente harciasan a Kelet-Líbiát irányító Halifa Haftar tábornok.

A Kelet-Líbiát irányító Halífa Haftar tábornok tavaly április 4-én indította meg csapatait Tripoli elfoglalására. A hadművelet megakadt, ám a tábornok decemberben bejelentette, hogy hamarosan döntő offenzívát indít a főváros elfoglalásáért. Haftart Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia és Oroszország is támogatja.

Európát mennyire aggasztáják ezek a török lépések, mióta zajlanak az események azóta folyamatosak a tárgyalások a török állammal. Friss hír, hogy Angela Merkel beszélt a török államfővel telefonon, szóba került a szíriai válság, a líbiai válság és az amerikai-iráni válság. Egy kicsit azonban olyan érzetem van, hogy Törökország beavatkozott Szíriában, ahol már előtte is menekült válság volt, most itt a líbiai válság, amely szintén szintén tranzitország a bevándorlást tekintve. Az európai országok emiatt aggódhatnak, hogy a török katonák olyan helyeken avatkoznak be, amelyeken keresztül Európába nagy tömegben érkeznek bevándorlók. Ez egyfajta aduász Törökország kezében? – kérdezte Gantner Barnabás, műsorvezető.

Részben aduász Törökország kezében a területén élő menekültek. Ebből a szempontból Szíria relevánsabb, hiszen nagyjából 4.000.000 szíriai menekült található az országban, ugye az ő integrációjuk az Európai Unió támogatásával, ugye 2016 elején fogadtak el egy nyilatkozatot, melynek keretében 3+3 milliárd eurót fizet ki az Unió, de ennek még csak egy kisebb része lett kifizetve és elköltve Törökországban, a törökök várják a maradékot. A török társadalom ezt a helyzetet nehezebben bírja, de az ország ezt tudja kezelni és Törökország mind a mai napig tartja a megállapodásban foglaltakat

-          mondta Egeresi Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem törökország-kutatója.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!