2024. 05. 27. Hétfő Hella napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Globál

Globál: A NATO az egyetlen út Magyarország számára

Európa képtelen lenne megvédeni önmagát, ha az Egyesült Államok és Törökország kilépne a NATO-ból - hangzott el a Hír TV Globál című műsorában. A meghívott szakértők szerint a 70 éve életre hívott katonai szövetséget jelen pillanatban rengeteg kérdés feszíti belülről, például az is, hogyan alakul majd a viszonya Törökországgal, amely a második legnagyobb befizetője a költségvetésnek. A szakemberek úgy látják: Magyarország számára a NATO az egyetlen út.

  • Globál: A NATO az egyetlen út Magyarország számára

A történelem legsikeresebb katonai szövetségének nevezte a NATO-t Demkó Attila. Sok krízist átélt, most sincsen könnyű helyzetben, de ezzel együtt is a világon párját ritkító erővel rendelkezik - tette hozzá a biztonságpolitikai szakértő.

A világ katonai költségvetésének a fele a NATO-ban összpontosul - mutatott rá Demkó.

A NATO költségvetése kapcsán Horváth József titkosszolgálati szakértő közölte: mintegy 70 százalékát az Egyesült Államok állja, 10 százalékát pedig Törökország. A fennmaradó részen osztozik a többi 27 állam. Ebből jól látszik, hogy bár egy sikeres szövetségről beszélünk, de napjainkra olyan súlyponteltolódás történt, amely megmutatja, hogy Európa gyakorlatilag önmagában képtelen lenne a saját védelmét biztosítani. Gantner Barnabás kérdésére Horváth József megerősítette:

Európa képtelen lenne megvédeni önmagát, ha az Egyesült Államok és Törökország kilépne a NATO-ból.

Az egyik nagyon fontos kérdés, amely jelen pillanatban is feszíti a NATO-t belülről az az, hogy vajon Törökország a tagja marad-e az észak-atlanti szövetségnek – mondta Horváth József. Emellett a közeljövő stratégiai döntései között van az is, hogy a katonai szövetség milyen irányban halad tovább. Számos olyan probléma van, mint pl. a görög-török feszültség is, amelynek kapcsán Törökországnak is el kell majd döntenie, hogy a mi a fontosabb a számára – fejtette ki a biztonságpolitikai szakértő.  

Demkó Attila úgy véli, nyilván vannak problémák Oroszország és a NATO között. Ugyanakkor irányítottnak és túlzottnak érzi azt a félelmet, amely pl. az amerikai sajtóban is megjelenik Oroszországgal szemben. Oroszország ugyanis nem olyan erős. Példaként megemlítette az ukrajnai helyzetet, amely nem egészen úgy alakult, ahogyan azt Moszkva szerette volna, pedig abban az esetben minden ütőkártya az oroszok kezében van – tette hozzá.

A műsorban érintették a magyar hadsereg állapotát is. A szakértők közölték: zajlik a modernizáció, Magyarország átáll a nyugati fegyverrendszerekre. Horváth József történelmi pillanatnak nevezte a magyar hadsereg fejlődését. Ilyen újrafegyverzés még soha nem volt, mint ami most történik. A lépéssel egy húszéves adósságot törleszt a magyar állam – tette hozzá Demkó Attila.

A NATO az egyetlen út Magyarország számára – mondták egybehangzóan a szakemberek.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Orbán Viktor: Hajrá, Alexandra! + videó

Orbán Viktor: Hajrá, Alexandra! + videó

A mostani főpolgármester úrnak a tudása az leértékelődött az elmúlt időszakban. Ő egy dolgot tud, azt jól tudja, kötözködni a kormánnyal – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!