2024. 06. 25. Kedd Vilmos napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Globál

Globál: A kezdeti demonstrációkat a hongkongi kormányzat nagyon rosszul kezelte

Lezárt repülőtér, barikádok az utcákon és erőszakos tüntetések Hongkongban. Rendszerellenes demonstráció zajlik a Kínához tartozó különleges jogállású városban, vagy más okok mozgatják a tüntetéseket? A rendőrség egyre komolyabb erőt alkalmaz a demonstrálók ellen, könnygázt, vízágyúkat és gumilövedékeket is bevetettek már. Mitől különleges Hongkong helyzete, meddig tart a városban élők szabadsága és sikerülhet-e lecsillapítani a kedélyeket, mielőtt elszabadulnak az indulatok? Salát Gergely, Kína-kutató a Pázmány Péter Katolikus Egyetem doncense elemzi a kialakult helyzetet a Hír TV Globál című műsorában Gantner Barnabás műsorvezetővel.

  • Globál: A kezdeti demonstrációkat a hongkongi kormányzat nagyon rosszul kezelte

Könnygázt, vízágyúkat és gumilövedékeket is bevetett a hongkongi rendőrség a tüntetők ellen szombaton. A különleges alakulatok a fontos közintézmények, köztük a kormány székháza és a parlament közelében igyekeztek visszaszorítani a tiltakozókat. A szombati volt a 13. egymást követő hétvégi megmozdulás, amelyen összecsapások alakultak ki. Egyetemi hallgatók és iskolások százai bojkottálták a tanítást szeptember másodikán, a tanév első napján. Teljes bojkottot és sztrájkot hirdettek erre a napra. A tiltakozást a hétvégi erőszakos összecsapások után hirdették meg. Azt követelték, hogy a parlament véglegesen vonja vissza a tüntetések okául szolgáló kiadatási törvényt, a hatóságok engedjék szabadon az összes letartóztatott tüntetőt és azt is, hogy független testület vizsgálja ki a rendőri túlkapásokat.

Hétvégén a demonstrálók közül sokan barikádokat emeltek, gyújtogattak és betörtek több vasútállomásra, miután azokat a hatóságok lezárták, hogy az emberek ne menekülhessenek el. A repülőtér forgalmát is igyekeztek megzavarni a demonstrálók miután a rendőrök korábban gumibottal verték ki az ott napokig tüntetőket.

 A tiltakozók a rendőri erőszak miatt lettek egyre dühösebbek. A Kína párti városvezetés ugyanis engedélyezte, hogy a rendőrök erőszakkal oszlassák fel tüntetéseket. A rohamrendőrök pedig válogatás nélkül, gumibottal ütöttek mindenkit, sokakat a földön fekve is vertek és paprikasprével fújtak le, de gumilövedékeket és könnygázt is használtak. A demonstrálók válaszul dobálták a rendőröket. A 13 hete tartó, szinte folyamatos tiltakozás miatt a hatóságok betiltották a szombati demonstrációkat, mivel az a városvezetés szerint veszélyt jelent a közrendre és a biztonságra.

Azt kell mondanom, hogy a hongkongiak számára rendkívül fontos, hogy kitartsanak mind az öt követelésük mellett. Ha nem harcolunk tovább, akkor Hongkongnak vége, az egy ország - két rendszer politikájának vége, csakúgy, mint annak, hogy részt vehessünk egy mozgalomban, amely kritizálja a kormányt. Tehát ez a mozgalom nem csak a kiadatási egyezmény ellen küzd, hanem a jövőnkért és a valódi demokráciáért.

- foglalta össze a lényeget Agnes Chow, demokráciapárti aktivista.

 A brit fennhatóság alól Kínához 1997-ben visszakerült Hongkongban az „egy ország, két rendszer” elve érvényesül, vagyis a jelenleg 7,4 millió lakosú város bizonyos mértékű autonómiát élvez: a kommunista kínai fennhatóság árnyékában is mindmáig megőrizhette alapvetően demokratikus politikai berendezkedését és a kapitalista gazdasági rendszert.

Miért kezdtek el három hónappal ezelőtt tüntetni a hongkongiak? – tette fel a kérdést Gantner Barna műsorvezető.

Van nyilván egy közvetlen kiváltó ok, ez a kiadatási törvény, amely arról szól, ha rosszindulatúan értelmezzük, hogy bárkit ki lehet adni a népi Kínának, ami mégiscsak egy kommunista diktatúra.

Eddig védve voltak? – kérdezett közbe Gantner Barna.

Eddig igen, ez azt jelenti, hogy a hongkongi bíróságok, hatóságok nem adhattak ki a népi Kínának bűnelkövetőt vagy csak nagyon bonyolult módon, most ez egyszerűsödött volna. Ezt nyilván sokan úgy értelmezték, hogy ha egy politikai aktivista Pekingből Hongkongba menekül és Peking visszakéri akkor a hongkongiak vissza fogják adni és ez elfogadhatatlan. Azonban ez csak a felszín, nyilvánvalóan az alap problémájuk az, hogy a város különlegessége, sajátosságai, a lehetőségei a hongkongiaknak az egyre inkább visszaszorulnak. Csak, hogy egy adatot mondjak, amikor visszatért Hongkong Kínához, akkor a kínai gazdaság 20 százalékát adta, ma ez 3 százalékra csökkent. Ez azt jelenti, hogy a mai Kínán belül azért jelentősen lecsökkent a város jelentősége.

Nem azért mert Hongkong csökkent, hanem mert a többi nőtt meg? – érdeklődött a műsorvezető.

Természetesen. Ez azt jelenti, hogy az a fajta egészen különleges helyzet amelyet korábban élvezhettek a város lakói eltűnőben van és Hongkong úton van afelé, hogy egy legyen a több tucatnyi fejlett város közül.

-          mondta Salát Gergely, Kína-kutató a Pázmány Péter Katolikus Egyetem doncense.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Végzetes ütközés történt Nagypeterdnél

Végzetes ütközés történt Nagypeterdnél

Ketten meghaltak, ketten pedig megsérültek, amikor egy személygépkocsi egy köveket szállító kamionnal ütközött kedden a 6-os főúton, Nagypeterd térségében - tájékoztatta a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Global: Jöhet az euró + videó

Global: Jöhet az euró + videó

Miként lett az európai közösség önállóságát megtestesíteni akaró közös pénz ötletéből a pénzügyi háttérhatalom dollárjához láncolt csicska pénz? Vagy más néven a dollár kisöccse, az euró? Erről beszélt a Globál című műsorunkban Boros Imre és Bogár László közgazdász Virághalmy Sarolta szerkesztő-műsorvezetővel.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!