2024. 06. 15. Szombat Jolán, Vid napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Globál

Globál: A helytelen intézkedések miatt térdre kényszerült az olasz kereskedelem

Olaszországban tört ki a koronavírus-járvány először Európában, Itália még mindig nem heverte ki a csapást. Most a gazdaság süllyed egyre mélyebbre, a kis-, és középvállalkozások mozgalmat indítottak: nem fizetnek adót és illetéket. Hogyan készülődik az ország a karácsonyra? Erről szólt a héten Hír TV Globál című adása.

  • Globál: A helytelen intézkedések miatt térdre kényszerült az olasz kereskedelem

Olaszország a nyolcadik legfertőzöttebb állam a világon. Nem is csoda, ha a kormány karácsonykor és újév első napján is korlátozza a települések közötti mozgást, hogy megakadályozza a fertőzés terjedését. Az ünnepekre tervezett járványintézkedések december 4-én léptek életbe.

Az országban október eleje óta fokozatosan vezették be a korlátozásokat, majd november első hetétől vörös, narancssárga és sárga színű sávok szerint osztályozták a régiókat a járvány erőssége alapján. Az ünnepekre sem oldják fel az este 10 órától érvényes kijárási tilalmat, ami megnehezítheti a karácsonyi vallási szertartások megtartását.

A témát Jánosi Dalmával, a Hír TV római tudósítójával járta körbe alaposan Gantner Barnabás műsorvezető.

A tudósító elmondta, hogy valóban nehéz hónapokat tudhatnak maguk mögött az olaszok, főként azokban a tartományokban, amelyekben szigorú lezárásokat vezettek be. Jánosi Dalma elmondta, hogy míg tavasszal drasztikus mód az egész országot lezárták, addig a második hullámban a Conte-kormány ügyelt arra, hogy ne az egész országot kényszerítse karanténba, és a szigorításokat is fokról fokra hajtották végre. De még ezeket is nehezen fogadta a lakosság,

heves tiltakozások voltak a nagyobb városokban, így Milánóban, Torinóban, Nápolyban vagy Rómában. Az erőszakos megmozdulásokkor boltokat tettek tönkre és autókat gyújtottak fel

– hangzott el.

A műsorban azzal is foglalkoztak, hogy

térdre kényszerült az olasz kereskedelem, mert a kormány helytelenül kezelte a járvány második hullámát. Az egészségügyi vészhelyzet gazdasági tragédiába csapott át. 

Jánosi Dalma beszámolt arról, hogy az a szomorú jövőkép, amit még márciusban és áprilisban lefestettek arról, hogy a vírus milyen súlyos csapásokat okozhat a gazdaságnak, most valóra vált. Ennek a jelei Rómában is tapasztalhatók többek között, hiszen a belváros egyre több üzletére kerül ki a "bezárt" tábla. Azok a boltok pedig, amelyek nyitva vannak még komoly leárazásokat hirdetnek. S ezek sokat mondóak főleg így a karácsonyi időszakban - húzta alá a tudósító.

A bejelentkezésből kiderült, hogy eddig a "Nem fizetünk adót!"-mozgalomhoz mintegy 50 ezer dühös kiskereskedő csatlakozott.

A kereskedők felháborodása teljesen érthető, hiszen már elfogytak a tartalékaik is, így bevétel híján nem tudják fizeti a magas adókat és illetékeket. Nagyon sok vállalkozó már nemhogy a dolgozóit, de sokszor még az üzletének a villanyszámláját sem tudja kifizetni. Az a segítség pedig, amit a Conte-kormány nyújt nekik, csak a nagyon kicsi töredéke annak, amire szükségük lenne az "életben maradáshoz"

- mutatott rá Jánosi Dalma.

Teljes adás:

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!