2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Globál

Globál: 2025-ig magyar űrhajós utazik a világűrbe

Magyar űrhajós - hazánk 2025-ig bezárólag kiválaszthat egy honfitársunkat, aki a NASA segítségével eljuthat a Nemzetközi űrállomásra. Hogyan, ki, mikor? Erről beszélgetett Magyari Gáborral, a magyar űrhajósprogram tanácsadójával Gantner Barnabás műsorvezető a Globálban.

  • Globál: 2025-ig magyar űrhajós utazik a világűrbe

10-9-8 elindult a visszaszámlálás - persze nem tartunk még az indításnál, de hamarosan Farkas Bertalan nyomdokaiba léphet egy honfitársunk. 2025-ig magyar űrhajós utazik a világűrbe.

Ki kell választani azt a magyart, aki a legalkalmasabb az űrutazásra. Merthogy a magyar asztronautának komoly tudományos feladatai lesznek a Nemzetközi űrállomáson. Az űrutazás ugyanis kutatási célokat fog szolgálni. 

Az űrhajós amerikai együttműködéssel fog eljutni a Nemzetközi Űrállomásra, ahol magyar fejlesztésű eszközökkel folytathat kísérleteket.

Farkas Bertalan volt az első magyar, aki átlépte a világűr határát. Ezzel, 1980 május 26-án hazánk lett a világ hetedik nemzete, amelynek állampolgára járt az űrben.

Hazánk baráti országként kapott lehetőséget az interkozmosz programban a Szovjetuniótól, hogy embert juttasson a világűrbe.

Az első magyar kozmonauta csaknem 8 napot tölthetett a Szaljut-6 űrállomáson.

Rajta kívül a magyar származású, de az Egyesült Államokban élő Charles Simonyi szerezhetett tapasztalatokat a súlytalanságról. 2007-ben és 2009-ben is járt a Nemzetközi űrállomáson. Űrhajózás tekintetében van tehát múltunk.

Az űrutazás kutatási célokat fog szolgálni, tehát ez nem egy promóciós utazás lesz. A kísérletekben pedig magyar cégek vesznek részt, hazai fejlesztésű eszközökkel végeznek vizsgálatokat. Ki finanszírozza ezt, és hogyan térül meg? Egyáltalán mi értelme van embert küldeni a világűrbe? 

A stúdióban erről beszélgetett Magyari Gáborral, a magyar űrhajósprogram tanácsadójával Gantner Barnabás műsorvezető.

Hír TV

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Globál extra - Nagyon kemény időszak van előttünk + videó

Globál extra - Nagyon kemény időszak van előttünk + videó

Igaza van Vucic szerb elnöknek abban, hogy háborús helyzet előtt állunk Európában, amit csak okos politikával lehet elkerülni. Erről beszélt a Globál extra című műsorunkban Boros Imre és Bogár László Virághalmy Sarolta szerkesztő-műsorvezetővel.
Globál - Nem sokáig hányhat már az EU fittyet az európaiakra + videó

Globál - Nem sokáig hányhat már az EU fittyet az európaiakra + videó

Hiba nyertek a nemzeti pártok szinte mindenhol Európában, a globalista erők megpróbálják mindenhol lenyomni őket. Meddig hányhat fittyet az európai választókra a pénzügyi háttérhatalom? Erről beszélt Boros Imre közgazdász és Bogár László közgazdász Virághalmy Sarolta szerkesztő-műsorvezetővel a Globál című műsorban.
Globál extra - Beleszállt Zelenszkij Trumpba + videó

Globál extra - Beleszállt Zelenszkij Trumpba + videó

Beleszállt Zelenszkij Trumpba, azt üzente neki, ha van béketerve azt most mondja el, ne a választások után. Erről beszélt a Globál Extra című műsorunkban Boros Imre és Bogár László Virághalmy Sarolta szerkesztő-műsorvezetővel
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!