2024. 02. 23. Péntek Alfréd napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Európai híradó

Európai híradó: Timmermans magabiztossága inkább arroganciának tűnik

Fékezett habzásúra sikeredett az európai párszövetségek csúcsjelöltjeinek első és második vitája. A Maastrichtban és Firenzében rendezett fórum inkább csak programismertetésre korlátozódott. Igazi vitából az érdeklődők nagyon keveset láthattak. Az adásban az Európai Bizottság elnökjelöltjeit vették górcső alá, a hitelesség szempontjából. Vajon mennyire hisznek nekik az európai választók és mennyire hisznek a jelöltek saját magukban, abban, amit mondanak? A politikusok esélyeit Horváth Zsófia viselkedéselemzővel és Zárug Péter Farkas politológussal Déri Stefi műsorvezető próbálta meglatolni.

  • Európai híradó: Timmermans magabiztossága inkább arroganciának tűnik

Az adás kezdetén Zöldhegyi Katalin brüsszeli tudósításából megtudhattuk, hogy célegyenesbe fordult az uniós kampány.

A mostani televíziós viták is azt mutatták, hogy tétje van a választásoknak, noha a jelenlegit inkább álvitának tartja Horváth Zsófia. A viselkedéselemző szerint nagy ellentmondás nem volt a képviselők között, valójában mindketten bevándorláspárti álláspontot képviseltek.  

Zárug Péter Farkas friss németországi közvélemény-kutatásokra hivatkozva ismertette, hogy a német választópolgárok szinte egyáltalán nem ismerik a pártok jelöltjeit. Csak akkor jobb kissé a helyzet, amikor a jelöltek maguk is valamilyen európai uniós tisztségek várományosai. Más tagállamokban sem lehet nagyon tudni, hogy ki az adott párt listavezetője. „Most legyünk őszinték: ha a magyar állampolgároktól megkérdeznék, mondják már meg kapásból, hogy az LMP-nek ki a listavezetője – meggyőződésem, hogy tízből hatan nem tudnák” – vont párhuzamot a politológus. Ezen viták alapján nehezen tudna dönteni az európai választópolgár, mert ahogy hazánkban, úgy máshol is a miniszterelnök viszi a kampányt, „belpolitikai ráhangolódás van az európai uniós választásokra”. Nincs európai démosz. Európában nemzetállamok vannak, nemzetállami tematikákkal, a pártpolitikai arénák szereplői alapján döntenek az uniós kérdésekről is – szögezte le Zárug Péter Farkas.

Frans Timmermans, a szocialisták csúcsjelöltjének a viselkedéséről Horváth Zsófia megállapította, hogy nagyon magabiztosnak tűnik: egyrészt nem tudni, mit ígért neki Soros György, akihez évtizedek óta szoros barátság fűzi, másrészt a Néppárton belüli vitákból is erőt meríthet. Viszont az arrogancia is sokszor a magabiztosságra hasonlíthat, és Timmermans esetében talán inkább erről van szó – mondta el a viselkedéskutató.

A politológus szerint főleg a germán területen honosodott meg a nagykoalíció, ami a hazai „harcos politikai arénának” meglehetősen szokatlan. Látni lehet, hogy mind a Néppárt, mind a szocialisták körülbelül ugyanannyi mandátumot fognak veszíteni. Timmermans viselkedése ugyanakkor ténylegesen egy „aránytalan magabiztosságot” mutat. Valószínűleg a spanyol szocialisták győzelme és hangulata az, ami tükröződik most a szocialista csúcsjelölt magatartásában, ami a mandátumbecslések alapján nem tűnik túlzottan megalapozottnak – vélekedett Zárug Péter Farkas.

Manfred Weber sokkal visszafogottabbnak, megfontoltabbnak tűnik, ami már inkább puhaságnak látszik – állapította meg a viselkedéskutató. Webernel is megjelenik a „napraforgó típusú” politizálás. Oda húz, ahonnét több szavazatot remél. Ettől a megfelelési kényszertől nem tud őszinte, hiteles lenni – fejtette ki a szakember.

Hír Tv

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Európai híradó – Deutsch Tamás: Brüsszel háborúpárti + videó

Európai híradó – Deutsch Tamás: Brüsszel háborúpárti + videó

Az egyre szélesedő gazdatüntetések Strasbourgot is elérték. Miközben az európai parlament négy napos plenáris ülését tartotta, az épület környéket megszállták a traktorok. Az Európai Híradóban Deutsch Tamással, a Fidesz európai parlamenti képviselőjével beszélgettünk a témáról.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!