2022. 12. 05. Hétfő Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Jelenetek egy operatőr életéből - Hildebrand

Következik:

Vezércikk 03:00

Európai híradó

Európai híradó: Timmermans magabiztossága inkább arroganciának tűnik

Fékezett habzásúra sikeredett az európai párszövetségek csúcsjelöltjeinek első és második vitája. A Maastrichtban és Firenzében rendezett fórum inkább csak programismertetésre korlátozódott. Igazi vitából az érdeklődők nagyon keveset láthattak. Az adásban az Európai Bizottság elnökjelöltjeit vették górcső alá, a hitelesség szempontjából. Vajon mennyire hisznek nekik az európai választók és mennyire hisznek a jelöltek saját magukban, abban, amit mondanak? A politikusok esélyeit Horváth Zsófia viselkedéselemzővel és Zárug Péter Farkas politológussal Déri Stefi műsorvezető próbálta meglatolni.

  • Európai híradó: Timmermans magabiztossága inkább arroganciának tűnik

Az adás kezdetén Zöldhegyi Katalin brüsszeli tudósításából megtudhattuk, hogy célegyenesbe fordult az uniós kampány.

A mostani televíziós viták is azt mutatták, hogy tétje van a választásoknak, noha a jelenlegit inkább álvitának tartja Horváth Zsófia. A viselkedéselemző szerint nagy ellentmondás nem volt a képviselők között, valójában mindketten bevándorláspárti álláspontot képviseltek.  

Zárug Péter Farkas friss németországi közvélemény-kutatásokra hivatkozva ismertette, hogy a német választópolgárok szinte egyáltalán nem ismerik a pártok jelöltjeit. Csak akkor jobb kissé a helyzet, amikor a jelöltek maguk is valamilyen európai uniós tisztségek várományosai. Más tagállamokban sem lehet nagyon tudni, hogy ki az adott párt listavezetője. „Most legyünk őszinték: ha a magyar állampolgároktól megkérdeznék, mondják már meg kapásból, hogy az LMP-nek ki a listavezetője – meggyőződésem, hogy tízből hatan nem tudnák” – vont párhuzamot a politológus. Ezen viták alapján nehezen tudna dönteni az európai választópolgár, mert ahogy hazánkban, úgy máshol is a miniszterelnök viszi a kampányt, „belpolitikai ráhangolódás van az európai uniós választásokra”. Nincs európai démosz. Európában nemzetállamok vannak, nemzetállami tematikákkal, a pártpolitikai arénák szereplői alapján döntenek az uniós kérdésekről is – szögezte le Zárug Péter Farkas.

Frans Timmermans, a szocialisták csúcsjelöltjének a viselkedéséről Horváth Zsófia megállapította, hogy nagyon magabiztosnak tűnik: egyrészt nem tudni, mit ígért neki Soros György, akihez évtizedek óta szoros barátság fűzi, másrészt a Néppárton belüli vitákból is erőt meríthet. Viszont az arrogancia is sokszor a magabiztosságra hasonlíthat, és Timmermans esetében talán inkább erről van szó – mondta el a viselkedéskutató.

A politológus szerint főleg a germán területen honosodott meg a nagykoalíció, ami a hazai „harcos politikai arénának” meglehetősen szokatlan. Látni lehet, hogy mind a Néppárt, mind a szocialisták körülbelül ugyanannyi mandátumot fognak veszíteni. Timmermans viselkedése ugyanakkor ténylegesen egy „aránytalan magabiztosságot” mutat. Valószínűleg a spanyol szocialisták győzelme és hangulata az, ami tükröződik most a szocialista csúcsjelölt magatartásában, ami a mandátumbecslések alapján nem tűnik túlzottan megalapozottnak – vélekedett Zárug Péter Farkas.

Manfred Weber sokkal visszafogottabbnak, megfontoltabbnak tűnik, ami már inkább puhaságnak látszik – állapította meg a viselkedéskutató. Webernel is megjelenik a „napraforgó típusú” politizálás. Oda húz, ahonnét több szavazatot remél. Ettől a megfelelési kényszertől nem tud őszinte, hiteles lenni – fejtette ki a szakember.

Hír Tv

További epizódok

Európai híradó: exkluzív interjú Ryszard Legutko EP-képviselővel, aki beolvasott az Európai Parlamentnek

Európai híradó: exkluzív interjú Ryszard Legutko EP-képviselővel, aki beolvasott az Európai Parlamentnek

„A keserű igazság az, hogy az Európai Parlament sok kárt okozott Európában” - hívta fel rá a figyelmet a közelmúltban a lengyel EP-képviselő, filozófus professzor. 2022. december 04.
Európai híradó: Magyarország küszöbén áll annak, hogy uniós pénzekhez jusson, ez felcukkota a baloldalt

Európai híradó: Magyarország küszöbén áll annak, hogy uniós pénzekhez jusson, ez felcukkota a baloldalt

Magyarország aláírhatja a megállapodást a felzárkóztatási és helyreállítási forrásokról. Jövőre érkezhet meg az uniós pénz. 2022. november 27.
Európai híradó: Az Orbán-kormánnyal kritikus jelentéstevők nem tartják elegendőnek a magyar vállalásokat

Európai híradó: Az Orbán-kormánnyal kritikus jelentéstevők nem tartják elegendőnek a magyar vállalásokat

Minden javaslatot megfontolt Magyarország az uniós pénzek hatékony felhasználására - mondta Varga Judit a HírTV-nek Brüsszelben az Általános Ügyek tanácsülése előtt. Az Európai Parlament balliberális és népppárti frakciói továbbra is támadják a megegyezést, miközben a magyar kormány a nyár óta intenzív és konstruktív tárgyalásokat folytat az Európai Bizottsággal a 17 magyar vállalás teljesítéséről. 2022. november 20.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Európai híradó: súlyosan egyoldalú „tényfeltárás” várható Budapesten

Európai híradó: súlyosan egyoldalú „tényfeltárás” várható Budapesten

Szélsőségesen egyoldalú programot állított össze az EP oktatási és kulturális szakbizottsága a jövő heti, budapesti látogatásukra. Deutsch Tamás szerint ordító a politikai aránytalanság a baloldali politikai szereplők, a kormánykritikus intézmények, valamint civilszervezetek javára. A Fidesz EP-képviselője úgy látja, mindez tudatos politikai szándékot takar.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!