2021. január 22.,
péntek, Vince, Artúr napja

Európai híradó: Politikailag korrekt és inkorrekt sértések - a Fidesz és a Néppárt kapcsolata a jövőben

Hír TV

2020. december 19., szombat 17:50

Nem zárták ki ugyan, de jogosítványaitól megfosztották Deutsch Tamást az Európai Néppártban. Az Európai híradóban a Fidesz és a Néppárt kapcsolatáról Hidvéghi Balázst kérdeztük. A műsor második részében egy igazi jó hírről is szó esett: az Európai Parlamentben nagy többséggel szavazták meg a Minority Safe Pack kezdeményezést. Vincze Lóránt EP-képviselőt arról kérdeztük, mit hozhat mindez a hétköznapok során a kisebbségben élő magyaroknak.

 

Politikailag korrekt és inkorrekt sértések: a Fidesz és a Néppárt kapcsolata a jövőben   

A Gestapót és az ÁVH-t emlegette Manfred Weber kapcsán Deutsch Tamás. A néppárti frakcióvezető azt mondta, hogy a kormánynak nem kellene tartania a jogállamisági követelményektől, ha Magyarországon függetlenek a bíróságok és szabad a média. Deutsch Tamás szerint ez a logika hasonlít az ÁVO és a Gestapo gondolkodására, hiszen ők szintén azt mondták: „akkor nem kell félned, ha nincs takargatnivalód.” Ez verte ki a biztosítékot a Néppártban, amely nem zárta ki ugyan, de politikai jogosultságaitól megfosztotta a képviselőt, így például nem szólalhat fel a Néppárt nevében. A Néppárt elnökének azonban nem tiltott a nácizás, Donald Tusk minden retorzió nélkül nevezte a magyar miniszterelnököt a náci Németország vezető jogásza legjobb tanítványának. Az Európai híradó kérdéseire a Deutsch-ügy tanulságairól, valamint a Fidesz és a Néppárt kapcsolatának jövőjéről Hidvéghi Balázs európai parlamenti képviselő válaszolt.

Siker: az Európai Parlament nagy többséggel fogadta el az RMDSZ kisebbségvédelmi akciótervét   

Az Európai Unió sokáig kétféle kisebbséget ismert és csak az ő jogaik miatt izgatta magát. A migránsok és LMBTQ emberek mellett nemigen volt helye az őshonos etnikai kisebbségeknek, amikor jogokról és azok védelméről volt szó. Most azonban az Európai Parlament nagy többséggel támogatta az őshonos kisebbségek jogainak védelmét sürgető Minority SafePack polgári kezdeményezésről szóló állásfoglalást. A történelmi siker hátteréről és következményeiről Vincze Lóránt RMDSZ-es európai parlamenti képviselőt kérdeztük.

Teljes adás:

Hír TV