2021. január 22.,
péntek, Vince, Artúr napja

Európai híradó: Miről szól valójában a jogállamisági vita?

Hír TV

2020. december 26., szombat 17:52

Miről szól valójában a jogállamisági vita? 2020 unos-untalan ismételgetett vádaskodásai szerint Magyarországon korlátozzák a sajtószabadságot, sérülnek a szabadságjogok és épül a diktatúra. Az uniós politikai csatározások természete szerint Brüsszelben nem minden az, aminek látszik. Az őszinte, egyenes beszéd hiánya pedig sokak szerint mérgezi az európai politikát.

Az Európai híradó mai adásában Mráz Ágoston Sámuellel, a Nézőpont Intézet igazgatójával és Kovács Attilával, az Alapjogokért Központ kutatójával azt vizsgálta és elemezte Gantner Barnabás műsorvezető, miről szólt, hogyan folyt valójában a Magyarország és Lengyelország ellen indított politikai kampány? Milyen érdekek mozgatják a szereplőket, és mi a céljuk valójában?

2019 sem volt egy unalmas esztendő, európai parlamenti választásokkal, a Bizottság új elnökének megválasztásával, 2020 azonban minden korábbinál keményebb politikai csatározásokat hozott az Európai Unióban.

Brüsszel szinte tetszhalottként szemlélte, miképpen fekteti két vállra a tagállamokat a koronavírus járvány, a Magyar- és Lengyelország elleni jogállamisági kampányra azonban jutott idő és figyelem.

A tagállamok állam- és kormányfői júliusi csúcstalálkozójukon maratoni tárgyalássorozatot követően megállapodtak ugyan a következő 7 éves költségvetés, illetve a helyreállítási alap számairól, a német elnökség és az Európai Parlament utóbb megállapodott egy olyan mechanizmus elfogadásáról, amely felülírta az alkut.

Ezt követően bekövetkezett az, amiben kevesen hittek az unió központjában és a tagállamok fővárosában: a magyar és lengyel kormányfő vétót jelentett be, ami felért egy igazi politikai atombombával. Több hetes intenzív egyeztetést követően az állam- és kormányfők december 10-én találtak megoldást a patthelyzetre, amit egyhangúan fogadtak el az Európai Tanácsban.

Teljes adás:

Hír TV