2024. 06. 20. Csütörtök Rafael napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Európai híradó

Európai híradó: Miről szól valójában a jogállamisági vita?

Miről szól valójában a jogállamisági vita? 2020 unos-untalan ismételgetett vádaskodásai szerint Magyarországon korlátozzák a sajtószabadságot, sérülnek a szabadságjogok és épül a diktatúra. Az uniós politikai csatározások természete szerint Brüsszelben nem minden az, aminek látszik. Az őszinte, egyenes beszéd hiánya pedig sokak szerint mérgezi az európai politikát.

  • Európai híradó: Miről szól valójában a jogállamisági vita?

Az Európai híradó mai adásában Mráz Ágoston Sámuellel, a Nézőpont Intézet igazgatójával és Kovács Attilával, az Alapjogokért Központ kutatójával azt vizsgálta és elemezte Gantner Barnabás műsorvezető, miről szólt, hogyan folyt valójában a Magyarország és Lengyelország ellen indított politikai kampány? Milyen érdekek mozgatják a szereplőket, és mi a céljuk valójában?

2019 sem volt egy unalmas esztendő, európai parlamenti választásokkal, a Bizottság új elnökének megválasztásával, 2020 azonban minden korábbinál keményebb politikai csatározásokat hozott az Európai Unióban.

Brüsszel szinte tetszhalottként szemlélte, miképpen fekteti két vállra a tagállamokat a koronavírus járvány, a Magyar- és Lengyelország elleni jogállamisági kampányra azonban jutott idő és figyelem.

A tagállamok állam- és kormányfői júliusi csúcstalálkozójukon maratoni tárgyalássorozatot követően megállapodtak ugyan a következő 7 éves költségvetés, illetve a helyreállítási alap számairól, a német elnökség és az Európai Parlament utóbb megállapodott egy olyan mechanizmus elfogadásáról, amely felülírta az alkut.

Ezt követően bekövetkezett az, amiben kevesen hittek az unió központjában és a tagállamok fővárosában: a magyar és lengyel kormányfő vétót jelentett be, ami felért egy igazi politikai atombombával. Több hetes intenzív egyeztetést követően az állam- és kormányfők december 10-én találtak megoldást a patthelyzetre, amit egyhangúan fogadtak el az Európai Tanácsban.

Teljes adás:

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Indiában sokan meghaltak pancsolt szesz fogyasztása miatt

Indiában sokan meghaltak pancsolt szesz fogyasztása miatt

Legkevesebb harmincnégyen meghaltak pancsolt szesz fogyasztása miatt a dél-indiai Tamilnádu államban, további több mint száz ember túlélte, hogy ivott a szóban forgó szeszből, de kórházba kellett szállítani őket - közölték csütörtökön hivatalos források.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!