2020. április 6.,
hétfő, Vilmos, Bíborka napja

Európai híradó: Manfred Weber ismertebb Magyarországon, mint a saját hazájában

Hír TV

2019. május 17., péntek 22:55

Most, hogy már nincs mit tárgyalni a Brexit kapcsán, Michel Barnier új lehetőségeket és kihívásokat keresett magának, az Európai Bizottság új elnöke szeretne lenni. Az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója azt mondta egy korábbi interjúban, hogy az EP-választás után is szeretne hasznos lenni. Yann P. Caspar, a Visegrád Post újságírója a Hír TV Európai híradó című műsorában kiemelte: elhangzott a napokban, hogy Emmanuel Macron francia elnök készen állna együttműködni Michel Barnier-val.

Yann P. Caspar hozzátette: Macron a francia liberális baloldalról származó politikus, míg Barnier a francia liberális jobboldalról származik.

Az újságíró hozzátette: meg kell érteni, hogy mi folyik a francia politikában már lassan 40 éve. A jobboldal hátat fordított a nemzetnek, mert fontosabbnak tartotta a nyitott piacgazdaságot.

A baloldal pedig elárulta a saját népét, mert számára fontosabb volt az európai integráció

- fogalmazott.

Öt évvel ezelőtt már indult a bizottsági székért Michel Barnier és Orbán Viktor is támogatta őt ebben, de akkor alul maradt Junckerrel szemben. Ezzel kapcsolatban Yann P. Caspar kiemelte: Jean-Claude Juncker azért nyert 2014-ben, mert a németek jelöltje volt.

Bárki, aki közelről nézi az európai uniós ügyeket, pontosan tudja, hogy az EU ebben a formában elsősorban német gazdasági és politikai érdekeket szolgál

- tette hozzá. Elmondta, hogy az utóbbi napokban apró feszültség érezhető Párizs és Berlin között. A kérdés az, Franciaországnak lesz-e olyan akarata, hogy beleáll egy konfliktusba a berlini érdekekkel szemben.

Déri Stefi azon kérdésére, elfogadható lenne-e a magyar miniszterelnök számára Michel Barnier, Yann P. Casper úgy fogalmazott: mindenképp elfogadhatóbb, mint Manfred Weber, mert legalább teljesen új alapokon lehetne tárgyalásokat elkezdeni.

Kiderült, hogy Manfred Weber egyáltalán nem karizmatikus és ismertebb személy Magyarországon, mint Németországban

- jelentette ki.

Hír TV