2021. április 16.,
péntek, Csongor napja

Európai híradó: A V4-ek együttműködésének motorja a lengyel-magyar szövetség

Hír TV

2021. február 20., szombat 17:52

Merre tovább V4—ek? Többek között erre kereste ma a választ Déri Stefi műsorvezető Deák Dániel vezető elemzővel a választ a Hír TV Európai híradó című műsorában.

"Össze kell tartani, ez a V4 sikerének titka."

Ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök a visegrádi csoport megalakulásának 30. évfordulója alkalmából rendezett csúcstalálkozón Krakkóban. A regionális együttműködés dicső múltjáról és a még biztatóbb jövőjéről Deák Dánielt, a 21. Század Intézet vezető elemzőjét kérdezte Déri Stefi műsorvezető.

Deák Dániel a V4-es országokkal kapcsolatban először is elmondta, hogy az együttműködésükre már mintegy 700 éves múltra tekint vissza, és már akkor is az volt a cél, hogy a közép-európai hatalmak a nyugati országokkal szemben közösen érvényesítsék az akaratukat. Majd a rendszerváltást követően ugyancsak gazdasági és politikai okok hívták újból életre a visegrádi együttműködést – mutatott rá a vezető elemző.

Deák a V4-ek sikerének a titkára is igyekezett rávilágítani. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a V4-ek az unión belül is sikeresen lépnek fel és érvényesítik mind a mai napig az akaratukat. A 21. Század Intézet vezető elemzője arra is kitért, hogy a V4 országok mind a költségvetés, mind a migrációpolitika, sőt újabban az energetika területén is sikeres és megvalósítható terveket tudnak letenni az asztalra. Az elemző arra is rámutatott, hogy

ennek együttműködésnek a motorja a lengyel-magyar szövetség, és általában Csehország és Szlovákia ehhez csatlakozik.

A magyar miniszterelnök is utalt arra már több alkalommal, hogy ez a négy ország ha összekötné az út- és energiahálózatát további sikereket tudna elérni - emlékeztetett Deák Dániel.

Majd ezt követően kapcsolták Rómát, annak apropójából, hogy nemrégiben megalakult a Mario Draghi vezette koalíciós kormány, amelyben Matteo Salvini is helyet kapott. Jánosi Dalmát, a HÍRTV tudósítóját arról kérdezték, hogy a páratlanul széles parlamenti támogatással megalakult kabinet kihúzza-e a 2013-ra tervezett választásokig.

Végül foglalkoztak a műsorban azzal is, hogy oltási csoda zajlik Szerbiában. A szomszédos államban az átoltottság mértéke már az uniós átlag duplája, így az ország sokkal hamarabb elérheti a nyájimmuntást. Molnár Lajkó Anett szabadkai tudósítónk többek között a kínai Sinopharm vakcinával történő oltás tapasztalatairól számolt be.

Teljes adás:

Hír TV