2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Európai híradó

Európai híradó: A magyar szabályozás miatt csúszhat az uniós helyreállítási alapok kifizetése

Kötelezettségszegési eljárás indult Magyarországgal szemben a közelmúltban elfogadott gyermekvédelmi törvény miatt. A brüsszeli álláspont szerint a magyar parlament döntése korlátozó és diszkriminatív intézkedéseket tartalmaz. A magyar szabályozás miatt csúszhat az uniós helyreállítási alapok kifizetése is - legalábbis Varga Judit igazságügyi miniszter ezt állítja. Aztán Zöldhegyi Katalin interjúja következik az új Európai Uniós környezetvédelmi stratégiáról, valamint kapcsoltuk Vincze Lorántot, az RMDSZ EP-képviselőjét, aki megint falakba ütközött a bizottságnál, amikor a Benes-dekrétumok kapcsán arról érdeklődött, hogy miként lehet érvényben egy ilyen diszkriminatív szabályozás.

  • Európai híradó: A magyar szabályozás miatt csúszhat az uniós helyreállítási alapok kifizetése

Kötelezettségszegési eljárás Magyarországgal szemben

A magyar pedofilellenes törvényben az áll többek között, hogy tilos olyan reklámot tizennyolc éven aluliak számára elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti.

Egyértelmű, hogy a szexualitás nem a gyerekeknek szól. Ha csak megnézzük az amerikai filmeket, amelyek szintén korhatár szerint vannak kategorizálva, akkor mindenkinek teljesen természetes, hogy vannak olyan témák, amelyek 18 éven aluliaknak nem valóak. Az Európai Bizottság mégis kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen. Miről szól ez valójában, mi a politikai üzenete? 

Dér Stefi műsorvezető kérdésére a választ Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője adta meg.

Az Európai Unió az állampolgárokkal fizettetné meg mindennek az árát

Mammut-jogszabály, amely 55 százalékkal csökkentené az Európai Unióban a károsanyag-kibocsátást 2030-ra - így foglalta össze Tóth Edina az Európai Bizottság klímavédelmi céljait. A Fidesz Európai Parlamenti képviselője azonban arról is beszélt, magyar szempontból elfogadhatatlan, hogy a testület az állampolgárokkal fizettesse meg mindennek az árát, merthogy jelenleg ezt tartalmazza a tervezet. Zöldhegyi Katalin Brüsszelben kérdezte Tóth Edinát.

A Benes dekrétumok hogyan lehetnek még mindig érvényben?

Az Európai Bizottság ismét elutasította a felelősségvállalást a nemzeti kisebbségek ügyében. Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselője kérdést intézett a bizottsághoz arról, hogy a második világháború után a magyarok és a németek kollektív bűnösségét kimondó Benes dekrétumok hogyan lehetnek még mindig érvényben. Az uniós biztos azt válaszolta, hogy a Benes-dekrétumok történelmi dokumentum, jelenleg nincsen joghatása, alkalmazása pedig nem ütközik az uniós jogba.

Az Európai híradóba magát a kérdezőt, Vincze Lorántot Skype-on kapcsoltuk.

 

Teljes műsor:

Hír TV

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!