2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Európai híradó

Deutsch Tamás: Az nem járja, hogy büntessék a szegényebb uniós országokat

Elsőként Orbán Viktor miniszterelnökkel egyeztetett az uniós állam- és kormányfők közül Charles Michell az Európai Tanács elnöke az EU hétéves költségvetéséről szóló vitát megelőzően és a magyar kormányfő azt az álláspontot képviselte, hogy a költségvetési javaslatnak a „torka véres” – fogalmazott Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő Európai híradó című műsorának pénteki adásában. A politikus a HírTV brüsszeli tudósítójának Zöldhegyi Katalinnak elfogadhatatlannak és tisztességtelennek nevezte az Unió büdzséjének jelenlegi elképzelését. Az EP-képviselő a mostani tárgyalásokat minden idők legkeményebb és legharcosabb tanácskozásának nevezte.

  • Deutsch Tamás: Az nem járja, hogy büntessék a szegényebb uniós országokat

 

Deutsch Tamás szerint nem volt véletlen, hogy Charles Michell, az Európai Tanács elnöke úgy döntött, magához vonja az egyeztetéseket, hiszen mint arra rámutatott nem csak az a kérdés, hogy mekkora a főösszege az Európai Unió elkövetkező hétéves időszak költségvetésének, hanem az is, hogy milyen az elosztási rendje is.

Az Európai Unió tagországainak több mint a kétharmada következetesen azon az állásponton van, hogy az EU hagyományos és regionális fejlesztési politikái, a közös agrárpolitika továbbra is legalább olyan támogatást kapjon, mint a most befejeződő hétéves költségvetési ciklusban

– hívta fel rá a figyelmet az EP-képviselő.

Nem az a lényeg, hogy most legyen megállapodás, hanem az a lényeg, hogy megalapozott, a legkritikusabb kérdésekben, a legnagyobb problémákban a fennálló rossz helyzetre megoldást jelentő javaslat szülessen Deutsch Tamás közlése szerint.

Az európai parlamenti képviselő a Brexit kapcsán fennálló új helyzettel kapcsolatban felhívta rá a figyelmet, hogy az EU-ból kilépő Egyesült Királyság a befizetések 15-16 százalékát jelentette. Ha azt mondjuk, hogy nincs nagyobb ambíció vagy nincs nagyobb lehetőség a 27 országnak, hogy többet fizessen be, akkor is az EU költségvetésének főösszege 15-16 százalékkal csökken. Ehhez képest Magyarország és más, az EU átlagos fejlettségét el nem érő, szegényebb gyengébb gazdaságú ország kohéziós támogatása 23-24 százalékkal csökkenne, azon javaslat alapján, amelyről most az egyeztetés folyik.

Ez teljesen elfogadhatatlan. Ez egy igazságtalan megközelítés, hiszen a most befejeződő ciklushoz képest olyan változások lennének, hogy az Unió szegényebb, kevésbé fejlett országaitól lennének pénzek átirányítva az Unió gazdagabb országai felé – hangsúlyozta Deutsch Tamás.

A politikus arra számít, hogy a mostani tárgyalássorozaton lesznek fontos előrelépések, de egy újabb körben, vagy márciusban vagy áprilisban.

Teljes beszélgetés:

Adásunk második részében Déri Stefi Nógrádi György biztonságpolitikai szakértővel beszélgetett a német belpolitikai válságról annak apropóján, hogy Nagyon meggyengült a CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer lemondott ráadásul még a kancellár széke is inog.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!