2020. április 2.,
csütörtök, Áron napja

Csörte: Növekvő migrációs nyomás

2019. december 4., szerda 22:00

Közéleti vitaműsorunkban Závecz Tibor a Závecz Research alapító-ügyvezetője, Horn Gábor a Republikon Alapítvány elnöke, G. Fodor Gábor a Századvég Alapítvány elnöke és Gajdics Ottó a Karc FM főszerkesztője voltak M. Dobos Marianne vendégei.

Növekszik a migrációs nyomás Európában. Németh Szilárd a 2015-ös állapotokhoz hasonlította azt a felfokozott tömegvándorlást, ami az utóbbi időben tapasztalható. Vízen, vasúton, kerítésen átmászva, alagút ásásával is próbálkoznak az illegális bevándorlók, hogy bejussanak Magyarországra.

A témával kapcsolatban G. Fodor Gábor a következőket mondta:

„Emlékeztek a 2015 utáni folyamatokra. Az volt a baj például az Európai Unió működésével, hogy hihetetlenül lassú, körülményes, lassan születnek a döntések. Magán az unión belül is megjelentek azok a kritikák, hogy például a migráció kérdésében nem volt gyors és határozott a döntéshozatal, többek között ezért is épült meg a magyar kerítés.”

Horn Gábor ehhez a gondolathoz hozzátette:

„A migrációs nyomást nem a magyar 170 kilométer oldotta meg, hanem az Európai Unió, elsősorban egyébként a németek fellépése, megállapodása a Törökökkel. (…) Én elfogadom azt, hogy az Európai Unió egy nehezen működő, lassú szervezet, általában a nagy szervezetek ilyenek.”

G. Fodor Gábor szerint Magyarország lehetőségein felül mindent megtett annak érdekében, hogy megvédje a határait, a kultúráját, és azt az álláspontot képviselje az unió minden fórumán, hogy nemet mond a bevándorlásra és a kötelező kvótára, ami egyébként szétterítené Európában a problémát. Eddig mehet el a magyar álláspont.

Závecz Tiborban ezzel kapcsolatban kérdések merültek fel, amelyeknek hangot is adott:

Így van, ezzel egyetértek. Ezután azt a kérdést szeretném feltenni, hogy, ha mindent megtett, akkor most mi a probléma? Miért beszélünk Magyarországon folyamatosan csakis erről?

A felvetéseket Gajdics Ottó válaszolta meg:

„Éppen elég probléma, amit meg kell oldani a kötelező kvótával, mi lesz, ha még többen bejönnek? Mi lesz ha ránkzúdulnak azok, akik különböző menekülttáborokban vannak? Azért beszélünk róla ennyit, hogy ide ne jöjjenek, maradjanak ott, ahol vannak.”

Teljes műsor: 

HírTV