2021. május 18.,
kedd, Erik, Alexandra napja

Csörte: Fegyver van a Facebook kezében, demokráciákat tud tönkretenni

2021. április 14., szerda 21:52

Egy moderátor: M. Dobos Marianne. A téma: Facebook-cenzúra, amin mindegyik politikai térfélen megütköztek? Milyen kampányra kell számítani ennek fényében, ha a hangsúly már rég áthelyeződött a közösségi platformokra? Négy vitapartner: a pást baloldalán Fodor Gábor és Gerő András, a jobboldalon pedig Mráz Ágoston Sámuel és Gajdics Ottó.

A múlt héten kormánypárti és ellenzéki politikusok, valamint elemzők is pánikba estek, hogy a Facebook nagymértékben csökkentette a bejegyzéseik elérhetőségét. Majd a hibát ugyan javították, ugyanakkor Karácsony Gergely főpolgármestertől Varga Judit igazságügyi miniszterig mindenki annak adott hangot, hogy ezt a fajta diktatúrát nem lehet megengedni, még akkor sem, ha magáncégről van szó. Már most félő, hogy milyen lesz a kampány, hiszen az szinte áttevődött az online térbe. A kérdés azért is kardinális, mert nem tudni, hogy melyik politikai oldal bejegyzései jutnak majd nagyobb eléréshez.

Ijesztő a dolog, megmutatta a körmeit a Facebook, hogy mire képes és ez nem egyszerűen egy oldal elérésének a nehezítéséről, hanem az egész demokrácia ellehetetlenítéséről szól, hiszen, ha megnyomnak egy gombot, akkor a választási versengésbe bele tudnak avatkozni, el tudják dönteni, hogy ki lesz látható és ki lesz láthatatlan

– reagált M. Dobos Marianne felvezetőjére Mráz Ágoston Sámuel. A Nézőpont igazgatója szerint nagyon súlyos ügyról van szó, ezért mindenképpen szükség van a szabályozásra, hiszen valójában fegyver van a Facebook kezében és demokráciákat tud tönkretenni.

Fodor Gábor egyetértve a műsorvezetői felvezetéssel elmondta, a problémakör érinti a kormánypártokat és az ellenzéket is. A Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet alapítója úgy véli, a legrosszabbra lehet számítani, óriási probléma, hogy egy komoly, szabadságkorlátozó, cenzúrázó multinacionális cégről van szó.

Fura módon a világ abba az irányba megy, hogy a liberálisok és a konzervatívok egy platformon lesznek azokkal szemben, akik egyenlőség-pártiak, ugyanis szerte a világban az egyenlőségpárti erők tűzik a zászlajukra azt, hogy igenis szabályozni kell, igenis cenzúrázni kell

– tette hozzá.

Gajdics Ottó újságíró úgy látja, nem mondhatja azt, amit eddig, hogy nem kell foglalkozni az üggyel, ugyanakkor szerint használni kell mindenfajta eszközt a tájékozódásra, mert nem szabad azt gondolni, hogy ezek a felületek elhozzák az igazságot.

Olyan szemétáradatban jelenik meg egy-egy kis információmorzsa, hogy az kevés, abból nem lehet kimazsolázni a lényeget, muszáj meghallgatni egy rádióműsort, muszáj megnézni egy híradót, muszáj elolvasni egy újságot (…) ez a platform el fogja vinni abba az irányba a hívőket, amerre ő akarja 

– jelentette ki. 

Gerő András történész, a Habsburg Történeti Intézet igazgatója egyetértve Gajdics Ottó szavaival, hogy minél több helyről kell tájékozódni, elmondta, az Facebooknak azért van ekkora hatalma, mert a világ erre megy, mert az emberek használják a közösségi oldalakat, sőt adott esetben a magánéletüket is odaadják.

Teljes adás:

További témáink:

  • Kell-e kínai egyetem Budapestre, és ha igen, milyen áron? Miért jó a CEU és miért rossz a Fudan?
  • Folytatódik a vakcina-veszekedés a kormány, illetve az ellenzék között

HírTV