2019. augusztus 25.,
vasárnap, Lajos, Patrícia napja

Csörte: Értékalapú még, vagy válságban van Európa?

Hír TV

2019. április 3., szerda 18:43

Tóth Csaba, a Republicon Intézet stratégiai igazgatója, Závecz Tibor, a Závecz Research alapító-ügyvezetője, Gajdics Ottó, a Szabad Föld főszerkesztője, valamint G. Fodor Gábor a Századvég Alapítvány elnöke voltak a Csörte műsor vendégei.

Miközben tovább romlik a Néppárt és a Fidesz kapcsolata, új szövetség van kibontakozóban a jobb oldalon a közelgő EP választásra. A tömörülés tagjai között szerepel Orbán Viktor és Matteo Salvini is. Közben az Európai Bizottság leköszönő elnöke bírálta a magyar miniszterelnököt, mondván: idegengyűlölő.

Tovább folytatódik az úgynevezett migráns kártyák körüli vita. A nálunk elfogott Hasszan F.-nél ugyanis volt ilyen fizetőeszköz. Vajon mennyire átlátható és hatékony az unió menekülteket segélyező gyakorlata? – tette fel a kérdést a műsor moderátora M. Dobos Marianne.

A Csörte adásának vendégei – Gajdics Ottó, G. Fodor Gábor, Tóth Csaba és Závecz Tibor – a felvetülő kérdésekre igyekeztek választ találni.

Tóth Csaba szerint a Fidesznek nem egy „időnként szélsőjobboldali húrokat pengető” olasz szövetségesre lenne szüksége. „Azok az értékek, amit az európai kereszténydemokraták képviselnek, és ezek a bölcsek is képviselnek az szerintem fontosabbak Magyarország számára, mint egy szélsőségesebb irány.” – tette hozzá Závecz Tibor.

G. Fodor Gábor kiemelte, hogy jóllehet mindvégig az értékekről volt szó, az értékalapú európai politizálásról, ezt érteni véli, de nem tudja, az arrogancia mióta központi értéke a Néppártnak? – tette fel a kérdést.

Gajdics Ottó kijelentette: A fideszes szavazók kiválóan tudják, hogy kire fognak szavazni. „Régóta kiválóan tudják. A Tibor mérései is világosan mutatják, hogy egy egy masszív, ideológiailag, politikailag és mindenféle szempontból egy egyben lévő csapat, és tudja mit vár ettől a szavazástól. Teljesen lényegtelen mit beszél Weber, mit beszél a Juncker, hogy kavarnak, kutyulnak, mit csinálnak a különböző hatalmi harcaik közepette, a dolog lényege az, hogy minél több migráns ellenes, bevándorlás ellenes fideszes képviselőt küldjenek az Európai Parlamentbe.”