2020. augusztus 7.,
péntek, Ibolya napja

Csörte: A migrációt segítő civilek kérdése nem csak humbuk

2019. augusztus 14., szerda 21:11

Az olaszok is szigorítottak a bevándorlási szabályokon, hazánk esetében pedig már így is a bíróság elé viszik az Stop Soros!-t. Előkerült megint a migrációt segítő civilek kérdése, hiszen egyre több bevándorló érkezik a kontinensre. Itthon megkezdődött az előválasztás Ferencvárosban, míg több kerületben nem sikerült dűlőre jutni, így függetlenek is indulnak a polgármesteri székért és újabb jelölt jelentkezett be Tarlós István kihívójaként.

Többen párhuzamot vonnak az olasz és a magyar események között. Magyarország esetében a Stop Soros! az Európai Bíróság elé kerül az Európai Bizottság által. A magyar kormány szerint a migránsokat segítő civil szervezetek a migrációt felhasználva akarnak a hazai belpolitikába avatkozni.

Závecz Tibor, a Závecz Research alapító-ügyvezetője szerint nagyon messze vannak azok a szervezetek ma Magyarországon a belpolitika alakításától, amelyekre ezt a bélyeget rásütik.

„Egy jó közbeszéd téma, amit időnként, ha a Fidesz előhoz, akkor tulajdonképpen a szavazótábor összehozható. Racionálisnak is gondolom politikai szempontból. Az önkormányzati választások nem feltétlenül erről szólnak, de az, hogy a tábor maradjon egyben ez szerintem most kulcsfontosságú és ez már összerakta a tábort a népszavazáskor, a parlamenti választáson tavaly és az EP választáson is.”

G. Fodor Gábor, a Századvég Alapítvány elnöke azt mondta, a májusi választások egyik fontos témája volt a migráció, így nem lehet azt mondani, hogy a Fidesz találmánya, amit előhúznak annak érdekében, hogy egybetartsák a tábort.

„Nagyon komoly probléma, amiben különböző politikai erők feszülnek egymásnak különböző célokkal és érdekekkel.”

Elmondta nem csak a magyar civilek vannak, hiszen ez egy európai civil hálózat, melyet valóban hálózatként lehet definiálni hiszen vannak érdekeik, pénzeli őket valaki, és bele akarnak avatkozni a választásokba.

Szakonyi Péter, a Napi.hu főmunkatársa úgy nyilatkozott a bevándorlás okán csak a felszín karcolgatás folyik. Csak arra irányul a figyelem, hogy hogyan lehetne megállítani azt a 100-200-500 ezer, milliós- vagy több milliós néptömeget, ami elindult vagy elindulhat.

„Ha az Európai Unió valóban, és nem csak az Unió, de az összes fejlett ország beleértve az összes az Öböl-menti arab országokat is, komolyan akar ezzel a problémával foglalkozni, akkor nem azzal kell foglalkozni, hogy milyen magas kerítést építsünk vizes árokkal vagy anélkül, hanem megoldani azokat a problémákat, amik a klímaváltozás és a gazdasági elmaradottságból keletkeznek.”

Gajdics Ottó, a Szabadföld és a Karc FM főszerkesztője úgy fogalmazott ezt az egész folyamatot meg kellene állítani, de nem úgy, hogy Matteo Salvini kerüljön olyan helyzetbe, hogy az olasz kormány helyzete meggyengüljön és kétséges helyzetek alkuljanak ki az ország körül.

„ Az embercsempészekkel való szoros összefonódását kellene bizonyos erőknek föltárni és megszüntetni, hogy ne legyen pénz arra, amit most művelnek és ne dobják a tengerbe az embereket, mert akkor nem kell őket kimenteni.”

HírTV