2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Csörte

Csörte: Az afganisztáni kivonulási kudarc nagyon fontos cezúra lesz a világtörténelemben

Újabb migrációs válság elé néz Európa. A magyar álláspont a korábbiakhoz képest nem változott. Szergej Lavrovval találkozott Szijjártó Péter, újabb ellenzéki kritikák az orosz befolyás kapcsán. És előválasztás, amely az ellenzéki térfélen merőben meghatározza a beszédtémát. A Csörtében M. Dobos Marianne műsorvezető és beszélgetőpartnerei ezeket a témákat elemezték. A műsor vendégei: Fodor Gábor, a Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet alapítója, Gerő András, a Habsburg Történeti Intézet igazgatója, Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont igazgatója és Gajdics Ottó újságíró voltak.

  • Csörte: Az afganisztáni kivonulási kudarc nagyon fontos cezúra lesz a világtörténelemben

- Folyamatosan kapja hazánk és a kormány az olyan nemzetközi kritikákat, hogy migrációellenes, nem akar konstruktív lenni az uniós állásfoglalással kapcsolatban. Márpedig amikor menekültekről van szó, akkor Magyarország - ha kell helyben, ha kell másképpen- folyamatosan segíti a menekülni kényszerülő embereket. Változhat Magyarországgal szemben az ezzel kapcsolatos előítélet

- kérdezte és vezette fel a műsor első témáját M. Dobos Marianne.

- Semmiféle magyar akció nem lenne sikeres, ha Afganisztánban nem lenne 6000 amerikai katona. Tudni kell, hogy USA-nak, az egész nyugati világnak egy nagy fiaskója Afganisztán. Ennek biztosan lesznek hosszútávú következményei, mert nem tudjuk biztosan, hogy azok, akik számítanak az amerikai védelemre, - Tajvan, Dél-Korea, más országok - ebből milyen következtetést fognak levonni – mondta Fodor Gábor.

- Én nem félnék ennyire az Egyesült Államok gyengeségeinek a bírálatától. Egy szuverén ország a szövetségesével kapcsolatban néha kritikát gyakorolhat. Amerika már 10 éve így szokta Magyarországot bírálni: a szövetségesi viszonyba belefér, ha elmondják valamivel nem értenek egyet. Hát, Magyarország és más országok részéről is bele kell, hogy férjen. (…) Ha az Egyesült Államok részéről kaotikus és a magyar mentőakciót akadályozó lépések vannak, azt nevén kell nevezni

- hangsúlyozta Mráz Ágoston Sámuel.

- Ember legyen a talpán, aki tisztán látja most, hogy mi folyik a kabuli reptér körül. Amerika és Magyarország között nagyon jó szakmai, katonai kapcsolat volt és ez továbbra is él – tette hozzá a Nézőpont igazgatójának véleményéhez Gajdics Ottó azt is aláhúzva, hogy amennyiben valaki - történetesen USA - politikai szempontból rossz döntést hoz, akkor annak a következményeit is vállalnia kell.

- Szép dolog a szuverenitás, meg a kritika szabadsága, de a világ abban az értelemben nem változott, hogy – ebben a ringben, amit világunknak hívunk – vannak nehézsúlyú bokszolók és könnyűsúlyúak. Akárhogy is nézem, mindenféle nemzeti büszkeséget felvállalva és egyben félretéve: Magyarország nem a nehézsúlyú versenyzők között van e téren

- szögezte le Gerő András.

Teljes műsor:

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!