2021. április 10.,
szombat, Zsolt napja

Csörte: A kormány kockáztatott, és bejött a stratégiája

Hír TV

2021. március 10., szerda 21:55

A Hír TV Csörte című műsorában ma többek között arra keresték a választ, hogy a járvány elleni védekezés eldöntheti-e mi lesz a 2022-es választás kimenetele. M. Dobos Marianne vendégei Gajdics Ottó, G. Fodor Gábor, Fodor Gábor és Gerő András voltak.

M. Dobos Marianne azzal vezette fel a műsor első témáját, hogy még mindig lehet regisztrálni a koronavírus elleni oltásra, és immáron idehaza elmondható, hogy már sokan regisztráltak rá, és több mint egymillió ember pedig már meg is kapta az oltást. Ezt követően pedig arról beszélt, hogy a szakértők egyre többször beszélnek arról, hogy a járvány elleni védekezés sikeressége mind idehaza, mind a külföldi országokban befolyásolhatja a közelgő választások kimenetelét.

Erre Gajdics Ottó röviden és tömören csak úgy reagált, hogy

a magyar kormány egyetlen dologban érdekelt, az pedig a sikeres védekezés, és nem azért, hogy a következő választáson jól szerepeljen, hanem azért, mert ez a dolga. (…) Az ellenzék ugyanakkor úgy tesz, mintha abban lenne érdekelt, hogy ne legyen sikeres a védekezés

- szögezte le az újságíró.

Gerő András az elhangzottakhoz kapcsolódva megjegyezte, hogy Magyarországon érdekes mód úgy alakult, hogy míg a kormány csak pozitív üzeneteket bocsát ki, addig az ellenzék pont az ellenpontozása, csak negatívat mond. Nem jó ez vagy az a vakcina, összeomlott az egészségügy. Nálunk mindig valami összeomlik, mindig valami tragédiát vizionálnak.

Pedig az embereknek egy ilyen válsághelyzetben az lenne a jó, hogyha biztatást kapnának, hogy van kiút, van esély a győzelemre, az egészségükkel pedig törődniük kell

– mutatott rá a történész.

Fodor Gábor szerint bár egy ilyen helyzetben furcsa kijelenteni, de Magyarország most jól teljesít. A Közép-Európai Rendszerváltást Kutató Intézet alapítója hangsúlyozta,

a kormány kockáztatott, előre ment, vakcina és oltás tekintetében pedig úgy tűnik bejött a stratégiája. Mindezek mellett nem rángatta össze-vissza a kormányrudat, hanem viszonylag következetesen ment végig egy úton.

De ettől függetlenül vannak olyan mutatók, amelyek nem jók – mutatott rá az egykori SZDSZ-es politikus.

G. Fodor Gábor a témához hozzáfűzte, hogy a kormánynak a víruson túl az emberi természettel is meg kell küzdenie. A politológus szerint ebben a civilizációs problémában az egyik nagy kihívás az emberek menedzselése. Hiszen az emberek vissza szeretnék kapni a régi életük, a szabadságuk, de a vírus miatt mindezeket korlátozni kell. G. Fodor szerint a jelenlegi helyzet arról szól, hogy hogyan lehet a jelenlegi helyzetben a végrehajtó hatalmaknak, a kormányoknak cselekednie ebben a helyzetben.

A beszélgetés során érintették a felelősségvállalás kérdését is. Ennek kapcsán Gerő András megjegyezte, hogy bár első hallásra jó ötlettel állt elő Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a fővárosiak beoltását illetően, mégis süt a megnyilvánulásaiból, hogy mindebből politikai előnyt kíván kovácsolni. Továbbá vele kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy

neki a kritika a dolga vagy az, hogy próbáljon megoldást találni a felmerülő problémákra.

Gajdics Ottó minderre sommásan megjegyezte, hogy

a felelős magatartás a kormány részéről az, hogy kormányoz, az ellenzék részéről pedig az, hogy úgy kritizál, hogy abban jobbító szándék fedezhető fel.

A műsor második felében pedig a múlt héten nagy port kavart Czeglédy-üggyel is foglalkoztak.

Teljes adás:

Hír TV