2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Csörte

Csörte: A jogállamiságnak nincs egyértelmű definíciója

Elfogadta a parlament azt a határozati javaslatot, amely feltételekhez köti az uniós mentőcsomag és büdzsé támogatását. A DK-s Dobrev Klára szerint szó nincs arról, hogy a mentőcsomagot jogállamisági kritériumokhoz kötné az unió, de akkor miről van szó pontosan – többek között erre kereste a Hír TV Csörte című műsorában a választ M. Dobos Marianne vendégeivel Závecz Tiborral, Szakonyi Péterrel, Mráz Ágoston Sámuellel és Gajdics Ottóval. De szó esett arról is, hogy adatvédelmi szempontból aggályos lehet Hadházy Ákosék konzultációs íveket gyűjtő akciója.

  • Csörte: A jogállamiságnak nincs egyértelmű definíciója

M. Dobos Marianne a műsor legelején emlékeztett arra, hogy a parlament rendkívüli ülésén kedden Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője is felszólalt, és azt mondta, hogy ahol nincs jogállamiság, ott kevesebb az uniós pénz. Az unió ehhez a kritériumhoz kötné a pénzek kifizetését – jegyezte meg a műsorvezető. Ugyanakkor Dobrev Klára, a DK képviselője pedig egészen odáig ment, hogy azt hangoztatta, Orbán Viktor retorikája az, ami miatt az unió jogállamisághoz kötné ezt a kifizetést, és itt két külön szavazásról van szó. Emiatt M. Dobos Marianne azt kérte, hogy tisztázzák, hogy pontosan miről is szavaznak majd, milyen feltételekről van szó, illetve ki miként használja fel ezt az egészet politikai haszonszerzésre.

Szakonyi Péter, újságíró az elhangzottakhoz hozzáfűzte, hogy pénteken a mentőcsomag mellett az unió hétéves költségvetéséről is szavaznak. Így még összetettebb a kérdés – húzta alá.

Závecz Tibor, a Závecz Research alapító-ügyvezetője arról beszélt, hogy az ő olvasatában ez a ssegély nincs semmilyen feltételhez kötve. A jogállamiság kérdése az uniós költségvetés ügyében jött elő, és mivel a két szavazás egy időben zajlik majd, ezért kavarodtak be a dolgok.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy

a jogállamiságnak nincs egyértelmű definíciója, egy gumifogalom, amit rá lehet sütni arra, aki nem szimpatikus.

Gajdics Ottó véleménye szerint pedig azok az uniós költségvetési tételek, amelyeket Magyarországot illetik, azok járnak az országnak. Tehát semmiféle feltételhez nem lehet kötni – szögezte le a Karc FM és a Szabadföld főszerkesztője.

Szakonyi Péter a szavazás kapcsán még megjegyezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egy olyan felhatalmazást kapott, hogy megfelelő feltételek mellett szavazza meg, jelesül, hogyha megszüntetik a hetes cikkellyel kapcsolatos eljárást, akkor majd megszavazzuk. Na de akkor most, bocsánat, ki támaszt feltételeket – tette fel a kérdést az újságíró.

A Nézőpont igazgatója a holnap este kezdődő ülésről azt mondta, hogy arra minden tagállam úgy készül, hogy megpróbál egy minél nagyobb befolyásolási képességet kialakítani. Az,

amit most Magyarország csinál, az a bölcsesség jele, a ravaszságé, a furfangé

– emelte ki Mráz Ágoston Sámuel.

A műsor második felében arról is szó esett,  adatvédelmi szempontból aggályos lehet Hadházy Ákosék konzultációs íveket gyűjtő akciója. 

Teljes adás:

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!