2023. 02. 06. Hétfő Dorottya, Dóra napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napindító 08:00

Csörte

Csörte: A jogállamiságnak nincs egyértelmű definíciója

Elfogadta a parlament azt a határozati javaslatot, amely feltételekhez köti az uniós mentőcsomag és büdzsé támogatását. A DK-s Dobrev Klára szerint szó nincs arról, hogy a mentőcsomagot jogállamisági kritériumokhoz kötné az unió, de akkor miről van szó pontosan – többek között erre kereste a Hír TV Csörte című műsorában a választ M. Dobos Marianne vendégeivel Závecz Tiborral, Szakonyi Péterrel, Mráz Ágoston Sámuellel és Gajdics Ottóval. De szó esett arról is, hogy adatvédelmi szempontból aggályos lehet Hadházy Ákosék konzultációs íveket gyűjtő akciója.

  • Csörte: A jogállamiságnak nincs egyértelmű definíciója

M. Dobos Marianne a műsor legelején emlékeztett arra, hogy a parlament rendkívüli ülésén kedden Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője is felszólalt, és azt mondta, hogy ahol nincs jogállamiság, ott kevesebb az uniós pénz. Az unió ehhez a kritériumhoz kötné a pénzek kifizetését – jegyezte meg a műsorvezető. Ugyanakkor Dobrev Klára, a DK képviselője pedig egészen odáig ment, hogy azt hangoztatta, Orbán Viktor retorikája az, ami miatt az unió jogállamisághoz kötné ezt a kifizetést, és itt két külön szavazásról van szó. Emiatt M. Dobos Marianne azt kérte, hogy tisztázzák, hogy pontosan miről is szavaznak majd, milyen feltételekről van szó, illetve ki miként használja fel ezt az egészet politikai haszonszerzésre.

Szakonyi Péter, újságíró az elhangzottakhoz hozzáfűzte, hogy pénteken a mentőcsomag mellett az unió hétéves költségvetéséről is szavaznak. Így még összetettebb a kérdés – húzta alá.

Závecz Tibor, a Závecz Research alapító-ügyvezetője arról beszélt, hogy az ő olvasatában ez a ssegély nincs semmilyen feltételhez kötve. A jogállamiság kérdése az uniós költségvetés ügyében jött elő, és mivel a két szavazás egy időben zajlik majd, ezért kavarodtak be a dolgok.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy

a jogállamiságnak nincs egyértelmű definíciója, egy gumifogalom, amit rá lehet sütni arra, aki nem szimpatikus.

Gajdics Ottó véleménye szerint pedig azok az uniós költségvetési tételek, amelyeket Magyarországot illetik, azok járnak az országnak. Tehát semmiféle feltételhez nem lehet kötni – szögezte le a Karc FM és a Szabadföld főszerkesztője.

Szakonyi Péter a szavazás kapcsán még megjegyezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egy olyan felhatalmazást kapott, hogy megfelelő feltételek mellett szavazza meg, jelesül, hogyha megszüntetik a hetes cikkellyel kapcsolatos eljárást, akkor majd megszavazzuk. Na de akkor most, bocsánat, ki támaszt feltételeket – tette fel a kérdést az újságíró.

A Nézőpont igazgatója a holnap este kezdődő ülésről azt mondta, hogy arra minden tagállam úgy készül, hogy megpróbál egy minél nagyobb befolyásolási képességet kialakítani. Az,

amit most Magyarország csinál, az a bölcsesség jele, a ravaszságé, a furfangé

– emelte ki Mráz Ágoston Sámuel.

A műsor második felében arról is szó esett,  adatvédelmi szempontból aggályos lehet Hadházy Ákosék konzultációs íveket gyűjtő akciója. 

Teljes adás:

Hír TV

További epizódok

Csörte: Terebélyesedik a zuglói baloldal korrupciós botránya

Csörte: Terebélyesedik a zuglói baloldal korrupciós botránya

A Csörte vendégei Novák Zalán és Nagy Ervin voltak. 2022. március 01.
Csörte: A menekülőknek segítenek a magyar segélyszervezetek

Csörte: A menekülőknek segítenek a magyar segélyszervezetek

Kohán Mátyás és Szirmay Dávid voltak a Csörte vendégei. 2022. február 28.
Csörte: Márki-Zay katonákat és fegyvereket küldene Ukrajnába

Csörte: Márki-Zay katonákat és fegyvereket küldene Ukrajnába

Márki-Zay Péter magyar katonákat és fegyvereket küldene Ukrajnába. Az orosz-ukrán konfliktus a fő témája a nap vitájának, amelynek résztvevői Szanyi Tibor, az ISZOMM és Volner János, a Volner Párt alapítója. 2022. február 23.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!